Lærerutdanningene ved UiT
Rektor Husebekk: — Jeg vil ikke slippe saken før den er løst
En nedbygging av lærerutdanningene ved campus Alta kommer ikke til å skje, betrygger rektor Anne Husebekk ved UiT.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Jeg ble umiddelbart bekymret.
Det sier rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet, da hun fikk tilsendt et bekymringsbrev fra 34 fagansatte ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk i Alta.
— Jeg har ikke oppfattet at det har vært problemer før dette brevet kom, sier Husebekk.
Forsikrer at en nedbygging ikke skal skje
Hun sier at fra ledelsen sin side har det vært viktig å bidra til at fusjonen mellom UiT og Høgskolen i Finnmark, skulle gjennomføres på en måte hvor alle miljø blir godt ivaretatt.
— Ledelsen ved UiT har ingen planer om sentralisering. Men vi ønsker enhetlige utdanninger selv om de finner sted på ulike campus. Nå er det foretatt en omorganisering på lærerutdanningen, og vi ønsker å jobbe på tvers av campusene for å gjøre utdanningene så like som mulig. Men da jeg så brevet, tenkte jeg at omorganiseringen kunne være tolket som nedbygging og sentralisering. Det har ikke vært intensjonen, sier Husebekk.
Er det noen som ser viktigheten av en sterk lærerutdanning og som er klar over at blant andre Finnmark mangler faglærte grunnskolelærere, så er det universitetsledelsen, understreker Husebekk.
— Jeg har snakket med instituttledelsen og dekanen, og de tar situasjonen på alvor. Jeg mener at de har kommet med gode utspill for å forklare og forsikre at lærerutdanningen slett ikke blir nedbygget i Alta. Det kommer ikke til å skje, sier Husebekk.
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Har tillit til dekan og instituttleder
Hun sier at hun føler et sterkt ansvar for at alle UiT-ansatte skal trives, at de skal føle de blir tatt på alvor, har meningsfylte oppgaver og arbeidsdager.
— Vi må ikke gi oss før alle ansatte på lærerutdanningen er trygge på at Alta-miljøet blir vel ivaretatt, at synspunkter blir tatt på alvor og fulgt opp på en ordentlig måte. Jeg har full tillit til dekan og instituttleder og vil følge tett med og ikke slippe saken før den er løst, sier Husebekk.
Likevel er Husebekk tydelig på at noen merkevarer alltid vil gå tapt i fusjoner.
— Det de ansatte i Alta ser på som spesielt i sitt arbeids- og læringsmiljø, kan måtte ofres på fellesskapets alter, fordi det ikke er rom for to ulike lærerutdanninger ved UiT. Vi kan ikke bevare alt som før hverken i Alta eller i Tromsø. De to miljøene i Alta og Tromsø sammen gir imidlertid ekstra muligheter, for eksempel kan de gi flere masteremner enn hvert av miljøene kan gjøre alene, sier Husebekk.
Rekruttering og gjennomføring er en bekymring
— I et innlegg i Khrono denne uka uttrykker du bekymring for medisinutdanningen i nord. Etter å ha lest brevet fra de ansatte i Alta, er du tilsvarende bekymret for lærerutdanningen i Nord-Norge?
— Bekymringen for medisinerutdanning er basert på et fagmiljø som ikke er veldig robust. Det er ikke tilfelle for lærerutdanningen. Studentrekruttering og gjennomføring av studiet er mer til bekymring i lærerutdanningene. Jeg skulle ønske flere studenter søkte seg dit og at flere gjennomførte. God undervisning i grunnskolen er basis for unge menneskers læring og dannelse og grunnlaget for at de en dag kommer til universitetet. En god opplevelse i skolen vil motivere noen for å utdanne seg til lærere, sier Husebekk.
Men for lærerutdanningen er det ingen gradsforskrift, understreker rektoren.
— At det har blitt strengere krav til opptaket, det mener jeg var et riktig steg å ta. Nå gjenstår det å inspirere unge mennesker til å velge lærerutdanning som karrierevei, sier Husebekk.