styremøte i Sørøst:

Rektor Aasen ber om å få forske

Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge ber styret om å få både forskningstid og forskningsmidler. Hvis de sier nei, ber han om å bli trekt i lønn.

Petter Aasen både forsker og veileder, og vil fortsette med det.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Aasen er professor i utdanningsvitenskap. Han er også ansatt rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Khrono har tidligere skrevet at Aasen har funnet tid til noe forskning og veiledning samtidig som han har vært rektor. Nå har han bedt styret om både forskningstid og om å kunne bruke noen av rektors disponible midler til forskning. Dette kommer frem i en sak styret ved universitetet skal behandle torsdag.

Ber om å disponere 200 000

I saksfremstillingen står det at Aasen søker om i begrenset omfang å kunne kombinere stillingen som rektor med faglig virksomhet ved USN. Hans faglige virksomhet vil innebære forskningsarbeid og publisering, deltakelse på enkelte konferanser, videreutvikling av forskningsmiljøet innenfor hans fagområde ved USN, og noe veiledningsvirksomhet.

Han søker også om å kunne disponere driftsmidler med inntil kr. 200 000 av rektors strategiske pott til forskningsarbeid i inneværende åremålsperiode han er rektor og frem til 31.12.2023. I beløpet inngår blant annet finansiering av en videreføring av et årlig forskningsseminar innenfor studier av nasjonal og internasjonal utdanningspolitikk, som så langt har vært eksternt finansiert.

— Pengene skal brukes på et seminar for relevante forskergrupper ved USN, ikke på meg selv. Jeg har liten tid til å reise ut, så i stedet ønsker jeg at vi kan ha en årlig konferanse hos oss som blant annet kan knytte yngre forskere ved USN til mitt internasjonale nettverk, sier Aasen, og legger til:

— Dersom USN-styret mener det er et problem å gi driftsmidler til min faglige virksomhet, ber jeg om at lønnen min reduseres slik at driftsmidler kan frigjøres på den måten.

Morgenøkt og kveldsøkt

Aasen har hatt ulike lederstillinger i sektoren helt tilbake til 1988. Han sier at det har vært helt nødvendig for han å holde kontakt med fagfeltet.

Jeg pleier å si at jeg pusler med forskning.

Petter Aasen, rektor USN

— Jeg har prøvd å drive litt forskning ved siden av, jeg pleier å si at jeg pusler med forskning. De siste årene har det blitt begrenset med tid da institusjonsbygging har vært arbeidskrevende. Men jeg kunne ikke sittet så lenge som faglig leder dersom jeg ikke også hadde forsket, undervist og veiledet litt – det ville gått både på motivasjonen og på legitimiteten løs, mener Aasen.

— Hvordan får du tid til begge deler?

— Jeg har rimelig bra arbeidskapasitet, og legger ofte inn en arbeidsøkt fra klokken 19-22 om kvelden og fra 6.30 – 8.00 på morgenen. Og så er det helger og ferier. Da får man gjort litt. Forskning, fagformidling og samarbeid med yngre, dyktige kolleger gir meg energi, sier Aasen.

Teller ikke

Dag Rune Olsen, som er styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), skriver i en sms til Khrono at UHR ikke har noen oversikt over rektorer som publiserer.

— Jeg gjør det ikke selv, men jeg er klar over at noen av mine kolleger faktisk gjør det. Det eneste som teller er vel om vedkommende faktisk utfører jobben sin på en tilfredsstillende måte, skriver Olsen.

Følger via nett

Universitetet i Stavanger har avlyst sitt styremøte, som skulle vært avholdt torsdag. Ved USN går møtet som planlagt, men bare styremedlemmer skal være i møterommet på Notodden – andre følger møtet via Internett.

Sakslisten ligger her.

Powered by Labrador CMS