Instituttleder Kristel Mari Skorge på Institutt for offentlig administrasjon og velferd slutter for å begynne i en ny jobb som leder av FoU-seksjonen i NAV.

Nær halvparten takker for seg

6 av 15 instituttledere søker ikke jobbene sine på nytt ved HiOA. Det ligger an til størst utskiftning av ledere ved Fakultet for samfunnsfag.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 av instituttlederne ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har åremål som utløper 1.august. Stillingene er nå utlyst. Søknadsfristen er 27. april for stillingene på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI), mens resten har frist 3. og 4. mai.

Seks av 15 instituttledere søker ikke jobbene sine på nytt. To fordi de har fått seg jobber andre steder. To er i tenkeboksen, mens sju sier de vil søke fornyet tillit.

Når de to sykepleieinstituttene på HiOA slås sammen fra 1. august, har høgskolen 19 institutter, men fire av instituttlederne har avvikende åremål og deres stillinger er derfor ikke utlyst nå.

Khrono har spurt alle de 15 instituttlederne om de kommer til å søke på jobbene sine. Sju svarer at de har bestemt seg for å søke, to svarer at de vurderer å søke, mens seks har sagt at de ikke kommer til å søke. To av disse fordi de har fått seg nye jobber utenfor høgskolen.

Størst utskiftning på Fakultet for samfunnsfag

Det er ingen automatikk i at man blir ansatt i en ny åremålsperiode selv om man søker. Det ser likevel ut til at det kan bli stor lederutskiftning ved Høgskolen i Oslo og Akershus fra 1.august i år. 

I toppledelsen er allerede ny rektor, Curt Rice, ansatt, etter at den sittende rektoren Kari Toverud Jensen ikke har søkt en ny periode. Prorektor Frode Eika Sandnes har ikke søkt en ny periode, men det har prorektor for utdanning, Olgunn Ransedokken.  Rekruttering av nye to nye prorektorer pågår nå.

Les også: Prorektor-kandidater med stor forskningspublisering 

 En ny instituttleder får mye artig å gjøre og jobben anbefales.

Kristel Mari Skorge

Jeg tar konsekvensen av den nye tid.

Johnny Aasen

Hele 37 lederstillinger ved HiOA skal besettes i vår, med tiltredelse 1.august, og av disse er det 15 instituttlederstillinger som er lyst ut denne uka. 

Størst utskiftning ser det ut til å bli på Fakultet for samfunnsfag, der tre av dagens ledere i fire av de utlyste instituttlederstillingene sier at de ikke vil søke en ny periode. Den fjerde, Trine Ellekjær, sier at hun er i tenkeboksen.

Toppleder ved fakultetet, dekan Dag Jenssen, har tidligere sagt at han ikke ønsker en ny periode som dekan, men han har søkt prorektorstilling for utdanning. 

Begynner hos NAV

De seks ved høgskolen som ikke vil søke jobbene sine på nytt har ulike grunner. Kristel Mari Skorge på Institutt for offentlig administrasjon og velferd, ved Fakultet for samfunnsfag (SAM) slutter for å begynne i en ny jobb som leder av FoU-seksjonen i NAV. Hun har vært ved instituttet i nesten fem år og 21 år i universitets- og høgskolesektoren, og sier at hun synes tiden var inne for å ta steget ut og bruke kompetansen og kontaktnettet sitt på nye måter. Hun regner også med at det kan bli mye samarbeid med fagmiljøer ved HiOA.

Skorge sier at hun synes at det har skjedd mye spennende på instituttet de siste fem årene.

— Vi har samlet oss faglig og blant annet lagt ned velferdsstudiet samtidig som vi har laget en helt ny studieplan for bachelor i administrasjon og ledelse med rom for spesialisering og utenlandsopphold. Masteren vår i styring og ledelse får kjempeevaluering og har etterhvert fått godt fotfeste i markedet. Vi jobber også målrettet med nye studietilbud på masternivå, sier hun.

Hun viser også til at instituttet har vært initiativtakere til School of Management, engasjert seg mye bredere internasjonalt og oppnådd gode resultater på forskningssiden.

— I det hele tatt mener jeg at vi er blitt mer synlige både innad på høgskolen i omgivelsene, og det har vært kjempegøy å være med på den utviklingen. En ny instituttleder får mye artig å gjøre og jobben anbefales, sier hun.

Holm med ny jobb

Også instituttleder Roger Holm (bildet under) ved Institutt for industriell utvikling har fått seg ny jobb. Han begynner som teknologidirektør i Jernbaneverket til sommeren og har orientert ansatte på instituttet om dette.

Roger Holm (til høyre) sammen med Per Ola Rønning.

— Etter en nøye vurdering har jeg kommet fram til at jeg ikke søker en ny fireårsperiode som instituttleder. Det er av vesentlig betydning for beslutningen at jeg har fått tilbud om jobben som teknologidirektør i Jernbaneverket, en meget interessant og fristende jobb som jeg har takket ja til, sier Holm i en epost.

En annen av instituttlederne ved TKD går også ut av akademia. Bjørn Wangensteen ved Institutt for bygg og energi varslet for en tid siden at han ikke søker fordi han går tilbake til en stilling hos sin tidligere arbeidsgiver TerraTec AS, der han begynner 1. juni.

—Dette valget skyldes at jeg synes det er for tidlig å låse meg til en leder/administrativ karrierevei, noe jeg føler jeg hadde gjort ved å søke om fire nye år som instituttleder og tilsammen blitt 7-8 år borte fra fagfeltet, sa han til Khrono nylig.

Synes 12 år er nok

Instituttleder Liv Gjestrum ved Institutt for arkiv, bibliotek og informasjonsfag har bestemt seg for å ikke søke og sier at hun synes 12 år i lederstilling holder, og at hun ønsker å gå over i en faglig stilling. Johnny Aasen, som leder Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning, vil heller ikke søke en ny periode.

— På spørsmål om hvorfor, vil jeg si litt kryptisk, «at jeg tar konsekvensen av den nye tid», svarer Aasen i en epost, og det er alt han vil si om saken.

Instituttleder Marit Haldar ved Institutt for sosialfag opplyste for en tid siden til Khrono at hun ikke søker stillingen som hun overtok et stykke ut i åremålsåperioden.

Har søkt dekanjobb

Dag Karterud ved Institutt for sykepleie (bildet under) har søkt jobben som dekan ved Fakultet for helsefag, og vil se an hvordan det går med denne søknadsprosessen. Hvis han ikke er aktuell for dekanjobben, vil han søke jobben som leder for det nye, fusjonerte Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid. Det skal bestå av dagens Institutt for sykepleie i Pilestredet og Institutt for helse, ernæring og ledelse (HEL) på Kjeller.

— Jeg tenker det som en «plan B»  og vil gjerne bidra videre og til en god overgang for det fusjonerte instituttet, hvis jeg ikke blir aktuell til stillingen som dekan, sier Karterud i en epost. 

Karterud understreker at det ikke vil være noen «nedtur» å bli leder av høgskolens aller største institutt, men at han ser det som en like god mulighet som dekanjobben.

Instituttleder Kari Almendingen ved Institutt for helse, ernæring og ledelse (HEL), som blir fusjonert med Institutt for sykepleie, har ikke svart på Khronos henvendelser.

Heller ikke Trine Ellekjær ved Institutt for økonomi og administrasjon vil svare på om hun søker jobben hun har i dag.

— Jeg vurderer det, og det er jo ennå noen uker til søknadsfristen, svarer hun.

Sju sikre søkere

Tre av instituttlederne på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier sier at de søker jobbene sine på nytt. Det er Hilde Harnæs ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning (bildet under), Mette Tollefsrud ved Institutt for barnehagelærerutdanning og Sidsel Øiestad Grande ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning.

— Det er to grunner til at jeg vil søke. Dnt ene er at vi har et veldig kompetent og positivt personale på instituttet, og det andre er at lærerutdanningen står overfor store, nye utfordringer som jeg vil være med og påvirke, sier Harnæs.

Det gjør også tre av instituttlederne ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Det er Gunnar H. Gundersen ved Institutt for produktdesign, Åshild Vethal ved Institutt for estetiske fag (EST) og Laurence Habib ved Institutt for informasjonsteknologi. Habib har også søkt jobben som dekan ved TKD.

Les også: Habib søker toppjobben ved fakultetet med stor lederflukt

Lovpriser eget institutt

Åshild Vethal lovpriser jobben på Institutt for estetiske fag (EST).

— Ja, jeg kommer til å søke, vil gjerne være med å videreutvikle instituttet. EST er et utrolig spennende sted å tilhøre, og vi er privilegerte som får lov til å arbeide med flotte studenter i kreative fag. Arbeidsmiljøet er også svært støttende og godt på EST, sier hun.

Sidsel Øiestad Grande ved yrkesfaglærerutdanningen sier dette om hvorfor hun har bestemt seg for å søke:

—Jeg synes jeg er heldig som har fått lede Norges største og viktigste miljø for yrkesfaglærerutdanning og yrkespedagogikk i åtte år. I den rollen har jeg også,  med fagmiljøet vårt i ryggen, fått oppgaver der jeg har kunnet påvirke norsk utdanningspolitikk i dette feltet.  Det vil jeg gjerne kunne fortsette med.

Den siste som har sagt tydelig fra at hun vil søke er Unni Henriksbø ved Institutt for atferdsvitenskap. 

Etter at fusjonen mellom Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo ble en realitet i 2011 er det nå en rekke åremålsstillinger som går ut til sommeren. Instituttledere har tidligere vært bekymret for at det skulle bli for stor utskiftning av ledere. 

Les også: Ledere frykter for stor utskiftning av ledere

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS