Debatt morgan alangeh

Regjeringens halv­ering av reise­stipendet, gir oss kraftig bismak

Om de unge studentene som ønsker å reise ut i verden for å lære skal bli enda mer gjeldstyngete, er det feil lommebok som betaler, skriver ANSA-president Morgan Alangeh.

Statsbudsjettet bekrefter at når Norge, her representert ved statsminister Erna Solberg (H), satser internasjonalt, så skal studentene med, og det er en erkjennelse ANSA er veldig fornøyde med. Men så kommer bismaken, skriver innleggsforfatteren.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

«Studentene trenger internasjonale impulser» skriver Kunnskapsdepartementet i sitt forslag til statsbudsjett. Allikevel kutter de reisestipendet.

I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å bruke 363 millioner kroner på utdanningsprogrammet Erasmus+. Målet til regjeringen er at 50 prosent av studentene skal på utveksling innen 2030. Dette er et budsjett med en tydelig internasjonal profil, som oppfordrer til internasjonal utvikling og studentmobilitet, og som viderefører Erasmus+ og Panorama-strategien som verktøy for dette.

Statsbudsjettet bekrefter at når Norge satser internasjonalt, så skal studentene med, og det er en erkjennelse ANSA er veldig fornøyde med. Da gir det oss en kraftig bismak at regjeringen i samme budsjett halverer reisestipendet til utenlandsstudentene.

At regjeringen topper et så internasjonalt rettet budsjett med et slikt kutt gir i beste fall en veldig tvetydig signaleffekt om hva en ønsker av internasjonaliseringen. I verste fall er det et frempek på hvem som skal ta regningen for internasjonaliseringen fremover. Om de unge studentene som ønsker å reise ut i verden for å lære skal bli enda mer gjeldstyngete, er det feil lommebok som betaler. Dette bidrar til samlet 16,5 millioner mer i gjeld bare i det kommende budsjettåret.

Om dette er et varsel på den konkrete politikken som skal følge regjeringens store visjoner, er ANSA bekymret for hva det vil ha å si for internasjonal mobilitet og med det også Norges fremtidige kompetanse og konkurransekraft. Internasjonal mobilitet er til stor samfunnsmessig og økonomiske nytte.

Gjennom studentutveksling får norske studenter internasjonale nettverk, nye tankeimpulser og en sterkere forståelse av andre kulturer og levesett. Det er jo nettopp derfor myndigheter og utdanningsinstitusjonene i Norge og i mottakerlandene har valgt å legge godt til rette for utveksling, og tilbyr en rekke økonomiske støtteordninger for dette. Så ikke kutt i stipendordningene, vi vet at de lønner seg.

Powered by Labrador CMS