Kongsberg

Reåpner Bergseminaret

Kongsberg gruppen og Universitetet i Sørøst-Norge skal sammen fylle den gamle bygningen Bergseminaret i Kongsberg med ny aktivitet.

Åpning av Bergseminaret 19. juni på Kongsberg. Geir Håøy, adm.dir og konsernsjef i Kongsberg Gruppen, USN-rektor Pia Bing Jonsson, Kongsbergs ordfører Line Spiten og statsråd Oddmund Hoel.
Publisert Oppdatert

Bergseminaret på Kongsberg var en skole for utdanning innen bergverksdrift, og var et framtredende teknisk lærested i internasjonal sammenheng da det ble opprettet ved kongelig resolusjon 19. september 1757. 

Det er Norges første sivile høyere utdanningsinstitusjon, og en av de eldste innen bergteknikk i Europa. 

Onsdag 19. juni ble bygningen reåpnet. Gjenåpningen er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Kongsberg gruppen. 

Til stede var blant andre forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, som klippet snoren og markerte den offisielle reåpningen.

— Glad for samarbeidet

— Vi trenger at akademia og næringslivet samarbeider mer. Derfor er jeg glad for at USN og Kongsberg gruppen har tatt initiativ til å gjenåpne Bergseminaret – høyere utdanning si «Eidsvollbygning». Det er særlig stas for meg å få være med på denne historiske dagen, sier Hoel i forbindelse med åpningen.

Hoel peker på at når Kongsberg gruppen flytter sitt innovasjonssenter til Bergseminaret, åpner det for nye muligheter både for studenter og unge. 

— Dette blir en gullgruve for næringslivet i Kongsberg – her vil de få tilgang til kunnskap og nye kompetente ansatte, sier Hoel og legger til:

Snoren klippes av forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.

— Denne regjeringen heier på samarbeid mellom akademia og næringslivet. For bare noen uker siden la jeg sammen med næringsministeren, fram en strategi for at næringslivet skal investere mer i forsking og utvikling. USN og Kongsberg gruppen viser seg fram som et forbilde i denne sammenheng.

Faglig samarbeid

I desember 2023 kjøpte Kongsberg Gruppen den historiske bygningen av Norsk Bergverksmuseum og vil disponere bygget sammen med Universitetet i Sørøst-Norge.

Kongsberg Gruppen og USN forteller at de vil bruke lokalene i Bergseminaret til å videreutvikle og styrke faglig samarbeid om forskning, utvikling og utdanning. Dette vil videreføre den historiske arven fra Bergseminaret.

USN skriver at målet er at bygget igjen skal yre av studentliv og bidra til å møte fremtidens utfordringer gjennom tverrfaglig samarbeid om utvikling, formidling og bruk av teknologi. Det jobbes for å fylle bygningen med aktiviteter, forskning og samarbeidsprosjekter. 

— Vi vil fordype oss i temaer som mennesker og teknologi, kunstig intelligens og XR, teknologier som utvider virkeligheten ved å kombinere eller forbedre den fysiske og virtuelle verden. Vi skal etablere en felles Makerspace med tilgang til verktøy, utstyr og fellesskapsdrevet kunnskap for å skape, lære, utforske og dele kreative prosjekter. Målet er at bygget skal bli et levende laboratorium for kunnskapsbasert og teknologidrevet innovasjon, skriver USN.

Skulle egentlig ble det første universitet

Bergseminaret tilbød undervisning i vitenskapelige disipliner som matematikk, kjemi, fysikk, og andre naturfag, samt arkitektur og jus, og tiltrakk seg studenter fra både inn- og utland. Norges første universitet var opprinnelig planlagt ved Bergseminaret, men den danske kongen bestemte at dette likevel skulle plasseres i daværende Christiania. 

I en presseomtale opplyser USN at i overgangen til 1800-tallet hadde Kongsberg landets største bergverk. Det var et stort behov for kunnskap om teknisk drift av bergverk både i Norge og resten av verden på denne tiden. Bergverkene hadde en viktig rolle i norsk næringsliv. I gruvene hentet man ut malmer, mineraler og bergarter som i stor grad ble eksportert og bidro til betydelige inntekter.

Powered by Labrador CMS