Tone Liv Fredriksen og Ayosha Hussain går andre år på elektrononikk og informasjonsteknologi ingeniør ved høgskolen. De ser det som svært viktig å ha godt grunnlag i matte og fysikk når du studerer ingeniørfag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

LO rister på hodet av uro for realfag

Kristin Halvorsen vil gjøre det enklere å komme inn på ingeniørfag. Høyres Elisabeth Aspaker er sjokkert over at Ap støtter forslaget etter massiv motstand. LO rister på hodet av alle protestene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert med kommentar fra LO.

I mars kom utdanningsminister Kristin Halvorsen med sin stortingsmelding om videregående opplæring. Et av mange nye forslag er at elever med fag- eller svennebrev skal kunne søke seg inn på endel høgskolefag, deriblant ingeniørfag.

15. april var det høring om meldingen i Stortinget og utdanningsministeren fikk mye motbør på nettopp dette forslaget i meldingen.

Elisabeth Aspaker, Høyre, (bilde) sitter i utdanningskomiteen på Stortinget. Etter Aspakers oppfatning var det bare LO som støttet forslaget.

Det er en kode som må knekkes.

Liv Tone Fredriksen

— Jeg er forskrekket over at Arbeiderpartiets landsmøtet vedtok støtte til forslaget i helga, etter den massive motstand som kom fram i høringen, sier Aspaker.

— Det er ikke en kunnskapsbasert, men en LO-basert utdanning Ap går inn for, sier Aspaker.

— Ingeniørfag krever en stor grad av teoretisk realfagsforståelse. Uten dette vil du får store utfordringer med å følge med i undervisningen. Dette forslaget vil lure elever inn i en studiesituasjon de ikke mestrer, og gi skolene større frafall, begge deler like uheldig, mener Aspaker.

— Vi foreslår det fordi det fungerer

Los nestleder Tor-Arne Solbakken er fornøyd med at regjeringen har fremmet forslag om enklere inngang til ingeniørfag for de som har valgt yrkesveien på videregående skole. Han fnyser av Høyres motstand og høgskolenes protester.

— Det nye nå er at det blir foreslått at studenter med fag- og svennebrev kan søke til ingeniørfag eksempelvis gjennom samordna opptak. Det finnes i dag mange gode lokale løsninger for denne gruppen. erfaringene viser at disse studentene klarer seg helt utmerka i sine høgskolestudier, sier Solbakken.

— Studenter og ledelse på høgskolen er bekymret for at kravet om teoretisk realfagskompetanse skal bli for tøft?

— Vi ser i dag et stort frafall blant de som har den almen studiekompetanse. Det er ingen grunn til å tro at denne gruppen som kommer med fag eller svennebrev skal klare seg dårligere, snarere tvert om, mener Solbakken.

Solbakken mener Høyres Aspaker viser fram et gammeldags syn på kompetanse og utdanning i sine protester, og håper regjeringen får gjennomslag når meldinga behandles i juni. Arbeiderpartiet ga sin støtte på landsmøtet sist helg.

— Ingeniørfag krever matte og fysikk

Tone Liv Fredriksen og Ayosha Hussain studerer elektronikk og informasjonsteknologi innen ingeniørfag på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). I øyeblikket jobber de med å designe og konstruere et lydkort. Begge to ønsker å spesialisere seg innen medisinsk teknologi. 

— Selv om ingeniørfag også er praktisk så må man ha en teoretisk plattform innen matematikk og fysikk for å løse de utfordringene vi jobber med, sier Tone Liv Fredriksen.

Bekymrede dekaner

Forslaget fra Halvorsen bekymrer også dekanene på landets tre største ingeniørutdanninger. De er sikre på at redusert inntakskvalitet i realfag gir lavere gjennomstrømning og færre fullførte kandidater med ingeniørutdanning, og har kommet med en felles uttalelse på saken. 

— Strykprosenten i matematikkemnene i ingeniørutdanningen er allerede i dag en utfordring for flere utdanningsinstitusjoner, utdyper Petter Øyan, dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved HiOA. Han legger til at studier som er gjennomført ved ingeniørutdanningen i Bergen viser at en tredel av studentene oppgir problemer med realfag som hovedårsak til at de slutter.  

— Høgskolen støtter at det videreutvikles utdanningsløp som sikrer dyktige håndverkere muligheter til å bli gode ingeniører, men vi mener at dette gjøres bedre gjennom dagens virkemidler. På HiOA tilbyr vi både ettårig forkurs og tresemesterordning. Disse tilbudene er meget populære og fungerer som gode alternative veier inn i ingeniørfag, sier Øyan.

— Disse ordningene kan med fordel styrkes og utvides, mener Øyan.

— Kode som må knekkes

Ayosha Hussain hadde nok realfag på videregående til å starte rett på høgskolen, mens Tone Liv Fredriksen har vært gjennom et års forkurs ved Høgskolen i Vestfold.

— Det var en stor overgang fra videregående skole til høgskolen, sier Ayosha Hussain. Hun forteller om krav til selvstendighet og uvant tykke bøker.

— På et halvt semester går vi gjennom like mye materiale som vi hadde gjennom et helt år på videregående, fortsetter hun.

Liv Tone Fredriksen poengterer at det gjelder å komme seg gjennom de første månedene.

— Det er en kode som må knekkes, og man må stå på og jobbe, sier hun.

Stort frafall første semester

De to studentene forteller om stort frafall i startfasen av studiene. Deres opplevelse er at det i særlig grad handler om manglende grunnleggende teoretisk forståelse for matematikk og ikke minst fysikk hos mange ferske studenter.

— Noen gode råd til skoleelever som tenker å ta ingeniørfag?

— Ta alle realfagene på alvor, og sørg for å skaffe deg en best mulig plattform før du begynner på høgskolen. Ellers kan de første månedene bli for tunge, slik det blir for en del, legger Ayosha Hussain til.

Ingen kommentarer før saken er behandlet

Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere innspillene som har kommet på meldingen nå. Dette fordi saken er til behandling i Stortinget. Meldingen skal etter Stortingets plan behandles der 14. juni.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS