UTENLANDSSTUDIER
Reagerer på at sykepleierstudenter ikke får dra på utveksling
Sykepleierstudenten Sofie (23) får ikke reise på utveksling våren 2022.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Selv om reiserestriksjonene er lettet får sykepleierstudentene ved Høgskolen på Vestlandet (HVL) fortsatt ikke dra på utveksling våren 2022.
Dette melder studentavisa Studvest.
I 2018 dro totalt 90 sykepleierstudenter fra HVL på utvekslingsopphold. I 2019 var tallet 85. Tallene er fra Database for statistikk om høyere utdanning (DBH).
— Jeg ser min rolle som student som en ressurs, vi er jo der for å bidra. Hadde vertsinstitusjonene sendt ut en beskjed om at de ikke har kapasitet til å ta oss imot, ville det vært lettere for oss å akseptere, sier sykepleierstudent ved HVL Sofie Henriette Patzke (23) til Studvest.
Siste sjanse
1. september skal Patzke ha snakket med utvekslingskoordinator og fått signaler om at utvekslingen fortsatt ville finne sted. Samme dag avgjorde ledelsen ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap (FHS) at utvekslingen var avlyst.
Våren 2022 var siste sjanse til å dra på utveksling for sykepleierstudenten på tredjeåret.
Patzke opplever at tilliten til studieledelsen er blitt svekket, og reagerer på dårlig kommunikasjon mellom fakultetet og studentene.
— Vi føler ikke at vi blir sett når informasjonen kommer slik. I hvert fall ikke når vi selv må spørre etter en ordentlig begrunnelse. Det har jo vært pandemi hele tiden, så om det skulle være grunnen kunne de ha sagt ifra litt før, sier studenten til Studvest.
HVL: Ville gi forutsigbarhet
— Vi forstår meget godt studenters skuffelse for at de ikke får mulighet til å reise ut i praksisstudier, sier prodekan for samhandling ved FHS, Monica Wammen Nortvedt til Studvest.
Fakultetet begrunner avgjørelsen med usikkerhet rundt om utenlandske helseinstitusjoner vil kunne ta i mot studenter til våren. De tok avgjørelsen før søknadsfristen for utveksling (15. september) for å gi studentene mer forutsigbarhet.
Prodekanen trekker fram at Norge kanskje er bedre stilt enn andre land, men at det fortsatt er utfordringer med gjennomføring av praksis ved norske institusjoner.
— De sliter med mangel på kvalifisert helsepersonell etter pandemien. Dette gjelder også i andre land, noe som påvirket vår beslutning, sier hun til Studvest.