NTNU
— Reagerer på at Facebook tas i bruk for å gå til direkte angrep på en ansatt
Både Forskerforbundet og ledelsen ved NTNU avviser at det er varsler mot lederen for NTNUs Brussel-kontor.
Korrigering onsdag 10.00: I første versjon av denne saken hadde det falt ut et viktig IKKE. Riktig setning er: «Andre Khrono har snakket med, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene». Vi beklager feilen.
— Vanlig prosedyre i Forskerforbundet er at vi ikke kommenterer enkeltsaker, men i dette tilfellet vil vi understreke at det ikke foreligger en personalsak. Vi er heller ikke kjent med at det har vært varsler knyttet til Massimo Busuoli i de årene han har vært medlem hos oss, sier Marte Gangmark Villmo, tillitsvalgt for Forskerforbundet ved NTNU til Khrono.
I starten av april la Paal Frisvold ut en kraftsalve av de sjeldne på sin åpne Facebook-side. EU-konsulenten, som de siste årene har vært tilknyttet Sintef, anklaget NTNUs Massimo Busuoli for «mafialignende oppførsler» og «trusler og trakassering». Andre Khrono har snakket med, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene.
Busuoli har siden januar 2016 vært kontorsjef for NTNU i Brussel, hvor universitetet har et tett samarbeid med Sintef. Frisvold påstår at det er flere som har varslet ledelsen ved både NTNU og Sintef, både muntlig og skriftlig, om kontorlederen uten at dette er blitt tatt videre. Men det stemmer altså ikke, ifølge Villmo.
— Også reagerer vi på at Facebook tas i bruk for å gå til direkte angrep på en ansatt ved NTNU, sier hun.
NTNU: — Har ikke funnet noen varsler
Det er ikke bare Forskerforbundet som avviser at det finnes slike varsler, det samme gjør ledelsen ved NTNU.
Det skjer etter at Khrono har bedt NTNU om innsyn i alt av eventuelle varsler mot Busuoli, både skriftlig og muntlig.
— Vi har gjennomgått alle meldinger som er sendt inn til NTNUs sentrale varslingsmottak og har ikke funnet noen varsler som er relatert til vårt Brussel-kontor, eller til lederen av kontoret, er svaret vi får fra NTNUs prorektor for forskning, Tor Grande.
Han opplyser samtidig at rektor Anne Borg mottok to e-poster fra Frisvold mens han var konsulent for Sintef, en i mars 2022 og en annen i mars i år.
— NTNUs ledelse var før dette godt kjent med at det var utfordringer i Brussel. Disse utfordringene har blitt fulgt opp, uten at NTNU ønsker å gå i detalj om hva som er gjort, sier Grande.
— Skal vi vente på Godot?
Konfrontert med at at både NTNU og Forskerforbundet ved universitetet avviser at det skal finnes varsler, skriver Frisvold dette til Khrono:
— Som jeg har skrevet er det muntlige varsler også. De som hadde forberedt skriftlig varsler ble forklart at «på NTNU er det varsleren som lider». Dermed ble varslerne fremført muntlig, som i henhold til norsk lov er like gyldige som skriftlige.
Vi har ikke snakket med noen som har kunnet bekrefte at det har kommet muntlige varsler.
Om Villmos kritikk av Frisvolds bruk av Facebook til å angripe en NTNU-ansatt, svarer han dette:
— At Forskerforbundet reagerer på bruk av Facebook er jo litt søtt. Hva ellers foreslår de når varsler ikke blir tatt på alvor? Skal vi vente på Godot?
Avviser at de «glemmer» å invitere
På Facebook hevder også Frisvold at det norske miljøet «skyr» NTNU og Busuoli, og at «Forskningsrådet og Innovasjon Norge 'glemmer' å invitere» NTNU-representanten til møter.
Khrono har spurt både Forskningsrådet og Innovasjon Norge i Brussel om hvorvidt de kjenner seg igjen i dette og om det stemmer at de «glemmer» å invitere Busuoli til møter.
— Innovasjon Norge har ikke med hensikt utelatt NTNU fra noen møter og har utover det ingen kjennskap til denne personalsaken i NTNU, skriver Hans Eirik Melandsø, som leder Innovasjon Norges kontor, i en e-post til Khrono.
Karin Totland, som leder Forskningsrådets kontor i Brussel, skriver i en e-post at hun ikke kjenner seg igjen i Frisvolds «beskrivelse av at Forskningsrådet systematisk utelater enkeltpersoner fra møter». Hun legger til at dette er en personsalsak hos NTNU og Sintef, og at videre spørsmål må sendes til dem.
Busuoli har ikke ønsket å gi kommentarer.