Brasils president, Jair Bolsonaro, under valgkampen i fjor. Brasil er et av landene der det beskrives angrep mot høyere utdanning. Foto: Antonio Scorza / Shutterstock.com

Rapport: Over 30 døde det siste året under angrep mot høyere utdanning

Akademisk frihet. Drap. Forsvinninger. Vold. Fengslinger. Scholars at Risk rapporterer om angrep mot akademisk frihet i en rekke land det siste året.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Disse angrepene utfordrer alles frihet til å reise vanskelige spørsmål og dele ideer.

Uttalelsen tilhører Clare Robinson ved Scholars at Risk (SAR), som i en pressemelding forteller at organisasjonen siden 2011 har rapportert over 1400 angrep på høyere utdanning i over hundre land.

Nylig lanserte SAR en ny rapport, der de analyserer angrep mot institusjoner innen høyere utdanning det siste året. Free to Think 2019 er den femte utgaven av rapporten. Denne gangen har de sett på 324 angrep i 56 land, fra september 2018 til utgangen av august 2019.

Minst 32 drept

Av disse angrepene gjelder 97 drap, vold eller forsvinninger. Minst 32 skal være drept under de ulike angrepene, melder University World News, som omtaler rapporten.

I rapporten analyserer de utviklingen for akademisk frihet og angrep mot høyere utdanning i en rekke land, som India, der politisk spenning ifølge rapporten har ført til sammenstøt mellom studenter, sikkerhetsstyrker og grupper utenfor campus. Forskere som har vært kritiske til makthaverne er møtt med rettslig forfølgelse og disiplinære tiltak.

De leverer også inngående analyser av situasjonen i land som Tyrkia, Sudan, Kina og Brasil. SAR kom også med en egen rapport om angrep på akademisk frihet i Kina, omtalt i en egen sak på Khrono.

I Brasil beskriver for eksempel SAR en økning i politisk motivert press mot universitetene, inkludert angrep på campuser, trusler mot og angrep på minoritetsstudenter og en lovgivning som truer aktivitetene og kjerneverdiene ved universitetene.

— Free to Think ber om snarlig handling fra myndigheter, ledere innen høyere utdanning og fra sivilsamfunnet for å aktivt beskytte samfunn innen høyere utdanning og forsvare akademisk frihet, sier Robinson ved SAR i en pressemelding.

Væpnede angrep

University World News melder, med henvisning til rapporten, at grupper eller enkeltpersoner i denne perioden har utført væpnede angrep mot institusjoner innen høyere utdanning i en rekke land, deriblant Afghanistan, Storbritannia, Sudan, Thailand og Ecuador.

Noen av de blodigste angrepene var i Afghanistan, med tre store bombeangrep mot campuser, deriblant en bombe mot en buss som fraktet studenter i Kabul i juni. To døde og 24 ble såret. Måneden ble Universitetet i Kabul rammet av en bombe under eksamen, minst åtte ble drept og 33 såret.

Rapporten forteller også om en rekke angrep på enkeltpersoner. University World News viser blant annet til en historie fra Brasil, der en kvinnelig student ved Universitetet i Fortazela ble voldtatt etter å ha mottatt trusler både online og direkte. Gjerningsmannen skal ikke være identifisert, men avisa skriver at angrepet skal ha kommet i en situasjon med politisk motiverte angrep på minoriteter og LGBTQ-personer utført av støttespillere av daværende presidentkandidat Jair Bolsonaro.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS