De to jusstudentene fra Universitetet i Bergen, Vegard Fosso Smievoll og Kjersti Brevik Møller, var sendt av Raftostiftelsen for å overvære en rettssak i Vest-Sahara. Foto: Privat
De to jusstudentene fra Universitetet i Bergen, Vegard Fosso Smievoll og Kjersti Brevik Møller, var sendt av Raftostiftelsen for å overvære en rettssak i Vest-Sahara. Foto: Privat

Studenter fra Universitetet i Bergen deporteres fra Vest-Sahara

Observatører. To studenter fra Universitetet i Bergen som skulle observere en rettssak mot en saharawisk journalist i Vest-Sahara ble søndag nektet innreise, sammen med flere andre observatører.

Publisert Oppdatert

De to observatørene, Vegard Fosso Smievoll og Kjersti Brevik Møller, som begge er jusstudenter på Universitetet i Bergen, var sendt av Raftostiftelsen for å overvære rettssaken mot Nazha El Khalidi.

Smievoll opplyste til Khrono søndag kveld at de akkurat hadde blitt deportert fra Vest-Sahara.

— Vi skulle observere en rettssak mot en journalist ved navn Nazha El Khalidi som risikerer to år i fengsel for å ha utgitt seg for å være journalist uten akkreditering. Vi reiste på vegne av Raftostifelsen for å være internasjonale observatører under rettssaken, skriver Smievoll i en epost til Khrono.

Han fortsetter:

Da vi ankom El-Ayuun ble vi holdt igjen i passkontrollen og de tok passene våre.

Vegard Fosso Smievoll

— Da vi ankom El-Ayuun ble vi holdt igjen i passkontrollen og de tok passene våre. Etter litt venting ble vi omringet av 14 marokkanske politifolk og vi fikk beskjed om at vi trengte godkjenning fra det marokkanske justisdepartementet for å observere saken etter den marokkanske loven.

De to mener at deportasjonen er brudd på internasjonale forpliktelser.

Også Bergens Tidende og flere medier har omtalt saken.

Khalidi igjen er en tidligere elev på fotolinjen på Agder Folkehøyskole og er tiltalt for å drive ulovlig journalistvirksomhet i landet som er okkupert av Marokko.

Også spanske advokater som var med, blir deportert, skriver NTB.

Internasjonal oppmerksomhet

Nazha El Khalidi ble pågrepet av marokkansk politi på hovedgaten i El Aaiún i desember i fjor. Da strømmet hun en demonstrasjon for uavhengighet på Facebook.

Hun ble igjen anholdt i mars i år, men rettssaken ble utsatt til 20. mars. Hun risikerer to års fengsel dersom hun blir kjent skyldig.

Saken mot Nazha El Khalidi har fått internasjonal oppmerksomhet. og Amnesty International har oppfordret Marokko til å frafalle alle tiltaler, mens Human Rights Watch anklager Marokko for å misbruke loven for å kneble journalister.

Landet i dag

De to jusstudentene landet i El Aaiún med et fly fra Kanariøyene kl 14:18 i dag. Tjue minutter etterpå, fortsatt på flyplassen, ble de bedt om å komme til avhør, skriver Støttekomiteen for Vest-Sahara på sine hjemmesider.

Spørsmålet om Nazha El Khalidi ble trukket fram i en interpellasjonsdebatt i Stortinget 2. april av Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS