Flere studenter avvist på grensa til Vest-Sahara

En delegasjon med studentpolitikere fra Norsk studentorganisasjon (NSO) ble nektet å reise til Vest-Sahara natt til mandag.

Publisert Oppdatert

Natt til mandag, klokken 04.30, ble en delegasjon fra Norsk studentorganisasjon (NSO) nektet adgang til Vest-Sahara, og de måtte returnere tilbake til Marokko, melder Norsk Studentorganisjon (NSO).

Studentdelegasjons mål var å komme inn i okkuperte Vest-Sahara og treffe saharawiske studenter.

NSOs-delegasjonen består av to studenttillitsvalgte: sentralstyremedlem Jone Trovåg fra Haugesund og student ved NTNU i Trondheim og Jonas Strisland, leder av velferd- og likestillingspolitisk komité, fra Bergen.

Les også: Seks studenter kastet ut av Vest-Sahara

Trygt tilbake i Agadir

Vi hadde håpet på å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer.

Jonas Strisland

— Vi er nå i trygt tilbake i Agadir, men vi håpet på å gjennomføre turen og vise vår støtte til det saharawiske folk og studenter, uttaler Jonas Strisland, leder av NSOs Velferds- og likestillingpolitiske komité og Jone Trovåg, sentralstyremedlem i Norges største studentorganisasjon.

Delegasjonen satte seg på en buss i Agadir rundt midnatt, natt til mandag, med håp om å komme inn i Vest Sahara. Kun noen timer senere ble de to studentene stoppet på en checkpoint, håndplukket av politiet ut av bussen og satt i en politibil tilbake til Agadir uten ytterligere forklaringer.

— Vi hadde håpet på å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer, sier Jonas Strisland.

Har vedtatt støtteerklæringer

NSO og flere studentdemokratier i Norge, blant annet ved NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har vedtatt støtteerklæringer for Vest-Sahara og det saharawiske folk.

Her pekes det på krav om gjennomføring av folkeavstemningen for uavhengighet og krav om opphør av den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara, som FN vedtok i 1992.

Seks studenter utvist lørdag

Internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom, Peder Østring, og hans reisefølge, Sofie Brunvoll, ble lørdag innbragt av politiet i byen El Aaiun i okkuperte Vest-Sahara.

De to er begge studenter på Universitet i Oslo, Brunvoll studerer medievitenskap og Østring går på Latinamerika-studier, og er den ene gruppen av norske studenter som lørdag ble forvist av marokkansk politi.

Det var Støttekomitéen for Vest-Sahara som først meldte om utvisningene.

200 kilometer lenger øst, ved byen Smara, ble ytterligere fire studenter hentet av marokkansk politi og transportert tilbake til Marokko lørdag ettermiddag.

Les også: Seks studenter kastet ut av Vest-Sahara

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS