Flere studenter avvist på grensa til Vest-Sahara

En delegasjon med studentpolitikere fra Norsk studentorganisasjon (NSO) ble nektet å reise til Vest-Sahara natt til mandag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag, klokken 04.30, ble en delegasjon fra Norsk studentorganisasjon (NSO) nektet adgang til Vest-Sahara, og de måtte returnere tilbake til Marokko, melder Norsk Studentorganisjon (NSO).

Studentdelegasjons mål var å komme inn i okkuperte Vest-Sahara og treffe saharawiske studenter.

NSOs-delegasjonen består av to studenttillitsvalgte: sentralstyremedlem Jone Trovåg fra Haugesund og student ved NTNU i Trondheim og Jonas Strisland, leder av velferd- og likestillingspolitisk komité, fra Bergen.

Les også: Seks studenter kastet ut av Vest-Sahara

Trygt tilbake i Agadir

Vi hadde håpet på å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer.

Jonas Strisland

— Vi er nå i trygt tilbake i Agadir, men vi håpet på å gjennomføre turen og vise vår støtte til det saharawiske folk og studenter, uttaler Jonas Strisland, leder av NSOs Velferds- og likestillingpolitiske komité og Jone Trovåg, sentralstyremedlem i Norges største studentorganisasjon.

Delegasjonen satte seg på en buss i Agadir rundt midnatt, natt til mandag, med håp om å komme inn i Vest Sahara. Kun noen timer senere ble de to studentene stoppet på en checkpoint, håndplukket av politiet ut av bussen og satt i en politibil tilbake til Agadir uten ytterligere forklaringer.

— Vi hadde håpet på å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer, sier Jonas Strisland.

Har vedtatt støtteerklæringer

NSO og flere studentdemokratier i Norge, blant annet ved NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har vedtatt støtteerklæringer for Vest-Sahara og det saharawiske folk.

Her pekes det på krav om gjennomføring av folkeavstemningen for uavhengighet og krav om opphør av den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara, som FN vedtok i 1992.

Seks studenter utvist lørdag

Internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom, Peder Østring, og hans reisefølge, Sofie Brunvoll, ble lørdag innbragt av politiet i byen El Aaiun i okkuperte Vest-Sahara.

De to er begge studenter på Universitet i Oslo, Brunvoll studerer medievitenskap og Østring går på Latinamerika-studier, og er den ene gruppen av norske studenter som lørdag ble forvist av marokkansk politi.

Det var Støttekomitéen for Vest-Sahara som først meldte om utvisningene.

200 kilometer lenger øst, ved byen Smara, ble ytterligere fire studenter hentet av marokkansk politi og transportert tilbake til Marokko lørdag ettermiddag.

Les også: Seks studenter kastet ut av Vest-Sahara

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS