Stortingsrepresenant Nina Sandberg (Ap) spør helseminister Bernt Høie om striden rundt psykologiutdanningen i Ungarn. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Spør Høie om psykologistudenter

Ungarn. Europeiske myndigheter har åpnet sak mot Norge på vegne av studenter som har studert psykologi i Ungarn. Arbeiderpartiets Nina Sandberg er urolig for at norske myndigheter ikke ivaretar studentene på en god nok måte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Nina Sandberg, har stilt skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie om skjebnen til norske studenter som har tatt psykologiutdanning i Ungarn.

— Jeg spør fordi jeg synes regjeringen skaper usikkerhet, lar studentene vente i uvisse, og synes å overlate hele saken til helsebyråkratene, sier Sandberg til Khrono.

Sandberg spør: «I lys av norske helsemyndigheters respons til EFTA, hva mener regjeringen skal til for at Norge skal kunne autorisere psykologistudenter som har utdannet seg i Ungarn?»

ESA har åpnet sak

Nina Sandberg viser i sin begrunnelse til en nyhetsmelding fra NTB fra 27.september om at norske myndigheter er uenige med ESA om at psykologiutdannede fra Ungarn har rett til å jobbe i Norge, da myndighetene mener at utdanningen har vesentlige mangler.

Jeg spør fordi jeg synes regjeringen skaper usikkerhet, lar studentene vente i uvisse, og synes å overlate hele saken til helsebyråkratene.

Nina Sandberg

Sandberg skriver at EFTAs overvåkingsorgan ESA i mai åpnet sak mot Norge, fordi de mener det er i strid med EØS-avtalen når Norge nekter å autorisere psykologistudenter som har utdannet seg i Ungarn.

Likevel skriver Helse- og omsorgsdepartementet i sitt svarbrev til ESA at de opprettholder sitt standpunkt.

— Det kan virke som at regjeringen ikke løser saken endelig, men i stedet overlater studentene det gjelder til en uviss framtid i helsebyråkratiet, sier Sandberg, og fortsetter:

— Dette går ut over en gruppe studenter som har investert tid og penger for å skaffe seg en utdanning samfunnet har behov for, og de har ventet og forsøkt å oppnå en løsning for å kunne praktisere utdanningen i hjemlandet. I dag stilles de overfor vilkårlighet og usikkerhet da det ikke avklares hva som eventuelt skal til for at de skal kunne praktisere utdanningen her i Norge.

Godkjent siden 2003 - stopp i 2016

Siden 2003 har norske studenter i psykologi ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn fått godkjent utdanningen sin i Norge. Men i 2016 snudde Helsedirektoratet først om lege- og tannlegestudenter i Polen, og senere om psykologistudentene i Ungarn. Førstnevnte løste det seg imidlertid for, men for studenten som har studert psykologi i Ungarn har det vært mye fram og tilbake.

I mai 2018 åpnet så EFTAs overvåkingsorgan ASA sak mot Norge.

Les også: ANSA spent på ESA-avgjørelse

ESAs president Bente Angell-Hansen sier i deres pressemelding i mai om saken at «norske studenter har investert både tid og penger på å studere i utlandet, og de har gjort det i god tro på bakgrunn av langvarig praksis. EØS-reglene er laget for å beskytte studentenes rettigheter og gi dem forutsigbarhet».

Les også: Psykologiutdannede fra Ungarn kan få norsk autorisasjon

ANSA følger spent med

— Det skal bli spennende å følge saken nå som ESA faktisk går til sak, sa Ole Kristian Bratset, daværende president i organisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA), til Khrono i mai.

— Vi håper at utfallet kan bli økt forutsigbarhet og rettssikkerhet for alle nordmenn som studerer i utlandet, fortsatte han.

Han trakk også fram at saken kan skape presedens hvis ESA faktisk konkluderer.

— Nå som det åpnes formell sak om at Norge har begått traktatsbrudd håper vi at det vil sette presedens for at studenter får økt forutsigbarhet for studier i utlandet, sa Bratset.

Les også: Alle saker i Khrono om psykologistudentene i Ungarn

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS