Ap mener regjeringen må ta Ungarn-studentene på alvor
Godkjenning. Etter 13 år med godkjent psykologiutdanning i Ungarn ville ikke lenger Helsedirektoratet godkjenne utdanningen. Nå mener ESA at Norge gjennom det bryter med EØS-avtalen. Utenlandsstudentene håper det vil sette presedens.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
EFTAs overvåkningsorgan ESA mener det at norske myndigheter ikke vil gi autorisasjon til norske psykologer utdannet i Ungarn er i strid med reglene i EØS-avtalen.
— Det skal bli spennende å følge saken nå som ESA faktisk går til sak, sier Ole Kristian Bratset, president i organisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA).
— Vi håper at utfallet kan bli økt forutsigbarhet og rettssikkerhet for alle nordmenn som studerer i utlandet, fortsetter han.
— Dette vil kunne danne presedens?
— Ja, hvis ESA faktisk konkluderer. Nå som det åpnes formell sak om at Norge har begått traktatsbrudd håper vi at det vil sette presedens for at studenter får økt forutsigbarhet for studier i utlandet.
ESAs president Bente Angell-Hansen sier i deres pressemelding om saken at «norske studenter har investert både tid og penger på å studere i utlandet, og de har gjort det i god tro på bakgrunn av langvarig praksis. EØS-reglene er laget for å beskytte studentenes rettigheter og gi dem forutsigbarhet».
— Uttalelsene fra ESA i denne forbindelse reflekterer jo det ANSA har sagt hele veien. Og vi håper det kan bety bedring også på sikt, ikke bare i en enkeltsak.
Haster å finne en løsning
Nå har de fått støtte av EFTAs over-våknings-organ og det er på høy tid at regjeringen tar dem på alvor.
Elise Bjørnebekk-Waagen
Siden 2003 har norske studenter i psykologi ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn fått godkjent utdanningen sin i Norge. Men i 2016 snudde Helsedirektoratet først om lege- og tannlegestudenter i Polen, og senere om psykologistudentene i Ungarn. Førstnevnte løste det seg imidlertid for.
Les også: Psykologiutdannede fra Ungarn kan få norsk autorisasjon
Arbeiderpartirepresentantene Nina Sandberg i Utdannings- og forskningskomiteen og Elise Bjørnebekk-Waagen i Helsekomiteen mener det haster å finne en løsning for psykologistudentene, og forventer at regjeringen snarest legger på bordet en løsning som omfatter alle studentene som ble rammet.
— Nå må regjeringen handle. Det har snart gått to år siden Helsedirektoratet plutselig endret en praksis som inntil da hadde blitt vurdert som innenfor EØS-reglene. Siden da har Arbeiderpartiet presset på for en løsning for studenten, og kritisert de ansvarlige statsrådene for deres slette håndtering av saken, sier Sandberg.
«Direktoratets snuoperasjon»
Nå slår ESA, som kontrollerer at Norge følger reglene i EØS, fast at norske myndigheter har handlet i strid med studentenes rettigheter. Sandberg og Bjørnebekk-Waagen forventer at regjeringen snarest legger på bordet en løsning som omfatter alle studentene som ble rammet av det representantene omtaler som «direktoratets snuoperasjon».
— Siden 2016 har vi vært vitne til en lite transparent og forutsigbar prosess fra regjeringen og direktoratet. Mange unge mennesker har fått livene sine satt på vent, og har brukt masse ressurser på å kjempe sin sak. Nå har de fått støtte av EFTAs overvåkningsorgan og det er på høy tid at regjeringen tar dem på alvor, sier Bjørnebekk-Waagen.
Fikk avgrenset løsning
Ungarn-studiet i psykologi ikke fått godkjenning før det i februar ble avgjort at de som startet på utdanningen før Helsedirektoratet endret praksis i 2016, skulle få tilbud om et eget opplegg som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.
— Jeg har besluttet at de berørte ELTE-kandidatene skal tilbys et avgrenset opplegg med intensive samlinger og mulighet å arbeide på lisens mens de er under veiledning, sa Høie da i en pressemelding.
Helsedirektoratet skulle utarbeide opplegget, som skulle være klart før påske. Opplegget gjaldt imidlertid ikke alle.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!