I tillegg til frihetsfølelsen av å ikke bo hjemme lenger, hva gledet Torbjørn Røe Isaksen seg mest til ved å være student? Å sitte på café og drikke kaffe latte.

Studietida må også være morsom

— Ikke bruk dette mot meg, men studietida skal også være morsom. Kanskje man tilogmed kan ta seg en cola med sukker midt i uka, sa statsråd Torbjørn Røe Isaksen på seminaret om psykisk helse blant studenter.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Røe Isaksen skulte bort på helseminister Bent Høie som også satt i salen da han kom med disse uttalelsene, og publikum brøt ut i latter.

Begge statsrådene, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie, delte av sine erfaringer som studenter da Helsedirektoratet arrangerte seminar om studenters psykiske helse. 

Kan bli hva som helst?

Helseminister Bent Høie fikk æren av å åpne seminaret. Tilstede i salen var det blant annet representanter fra hele Student-Norge, Kunnskapsdepartementet og andre viktige aktører i sektoren. Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Kari Toverud Jensen, var også invitert til å holde et innlegg. 

— Da jeg var ung fikk vi beskjed om å bli noe. Dagens unge får beskjed om at de kan bli hva som helst. Det er bra, men det kan også være en tung bør å bære, åpnet helseministeren sitt innlegg med. 

Jentene bekymrer seg mest for å ikke mestre, mens guttene i størst grad ikke mestrer (...). Begge deler bekymrer meg.

Bent Høie

Dersom ikke det sosiale er på plass, hjelper det heller ikke om det faglige er på plass.

Torbjørn Røe Isaksen

Studentenes Helse- og trivelsesundersøkelse (SHoT) 2014 viser at så mange som 1 av 5 studenter har psykiske problemer i studietiden, og at jentene sliter mer enn gutta. 

Bekymret Høie

Høie var opptatt av å få konkrete tiltak og innspill ut fra dagens seminar, og understreket blant annet at studenttilværelsen er en tid hvor det skjer store forandringer, og at det derfor er en tid hvor mange er spesielt utsatt. 

— Vi ser ut fra SHoT-undersøkelsen at jentene bekymrer seg mest for å ikke mestre, mens guttene i størst grad ikke mestrer, og topper med det statistikkene som måler utenforskapet. Begge deler bekymrer meg, sa Høie. 

Han refererte til Folkehelsemeldingen, som skal legges fram av regjeringen i løpet av våren, som en melding hvor det vil komme tiltak for å bedre dette. 

— Jeg vil slå et slag for A4-livet. I framtida trenger ikke Norge flere filmstjerner og forfattere, vi trenger flere folk med fagbrev, helsefagarbeidere som ønsker å bosette seg i Narvik heller enn i New York, understreker Høie. 

Latte-minister

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen underholdt salen med å fortelle om det han gledet seg mest til ved å bli student, i tillegg til frihetsfølelsen av å ikke bo hjemme lenger:  Å sitte på café og drikke kaffe latte.

— Den frihetsfølelsen har også en bakside. Man mister ofte nettverk når man flytter bort fra hjemstedet, og skal inn i en institusjon hvor målet er å utfordre det man står for og mener. Det er ikke lett, sa Røe Isaksen. 

Han brukte også anledningen til å understreke noe han ikke har snakket mye om tidligere. Det skal være gøy å være student. 

— Dersom ikke det sosiale er på plass, hjelper det heller ikke om det faglige er på plass. Vi må bli bedre både på forebygging og lavterskeltiltak. Ikke bruk dette mot meg, men studietiden skal også være morsom. Kanskje man tilogmed kan ta seg en cola med sukker midt i uka, spør han og ser bort mot helseministeren, mens salen bryter ut i latter. 

Nesten ingen mobbing 

Truls Nedregård fra TNS Gallup innledet om det som egentlig var dagens tema, studenters psykiske helse. Han har arbeidet med SHoT-undersøkelsen. Først og fremst var han opptatt av å si at dette var en kartlegging, og ikke en undersøkelse som sa noe om årsaker til hvorfor det er sånn at studenter sliter mer enn andre i samfunnet. 

— Overordnet viser undersøkelsen at de fleste studenter har det bra, og at mobbing så godt som ikke eksisterer i høyere utdanning, verken fra forelesere eller medstudenter, sa Nedregård. 

Han var også opptatt av at det er flere studenter i dag enn i 2010, sist undersøkelsen ble gjennomført, som hadde god fysisk helse. 7 av 10 studenter rapporterte i SHoT at de trente 2 eller flere ganger i uka. 

— Det er et paradoks med negativ utvikling i psykisk helse, men positiv utvikling i fysisk helse, når vi vet at sammenhengen mellom fysisk og psykisk helse er sterk, sa Nedregård. 

Han var aller mest opptatt av å peke på at det med et svakt sosialt nettverk at man ser det aller tydeligst at studenter presterer dårlig faglig og kjenner seg enten emosjonelt eller sosiale ensomme. 

— Ignorerer problemet 

Både rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) Kari Toverud Jensen (bildet under), Hege Råkil fra Studentsamskipnaden i Bergen og Kari Jussi Lønning fra Studentsamskipnaden i Oslo understreket viktigheten av lavterskeltiltak, forebyggende tiltak og det å være til stede der studentene er. De trakk også fram gode eksempler på tiltak som allerede har blitt satt i gang, som strikking for internasjonale studenter og suppekoking i fellesskap for studentene ved Universitetet i Agder. 

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, mener regjeringen langt på vei ignorerer problemet ved å ikke snakke om konkrete tiltak rettet mot studenter.

— Jeg mener regjeringen ignorerer problemet når de kun snakker om generelle folkehelsetiltak, og ikke tiltak som er rettet direkte mot studenter, sier Kvernmo Langset. 

Han var også opptatt av at at ministrene skulle sitte igjen med at bedre forebygging var viktig, at institusjonene må være flinke på å ta imot studenter og integrere dem i fagmiljøene, og at samskipnadene og kommunene må ha tilbud til de som trenger psykisk helsehjelp. 

— Det var de tre viktigste poengene, sa studentlederen.

— Savner konkrete tiltak

Leder av Velferdstinget i Oslo, Sigrid Mæhle Grimsrud, var fornøyd med dagens arrangement. Hun savnet likevel konkrete tiltak for hvordan man kan forbedre studenters psykiske helse. 

— Dette er et bra arrangement. Det er virkelig på tide at det snakkes om SHot-undersøkelsen. Samtidig skulle jeg ønske de var mer konkrete på hvilke tiltak som skal iverksettes, sier Mæhle Grimsrud. 

Hun har ikke innledet under dagens konferanse. Det er studentene som gjennom semesteravgiften i dag finansierer helsetilbudene, og med det også det psykiske helsetilbudet for studenter. De pengene forvaltes av velferdstingene rundt omkring i de store byene. På mindre steder er det ofte kommunene som har ansvaret for psykisk helsetilbud, også til studentene. 

— I Oslo er det nå to måneders ventetid for å få time hos en av psykologene. Vi prioriterer psykisk helse i Oslo fordi det er viktig, men vi savner likevel å få tildelt konkrete midler til å jobbe med det, sier Mæhle Grimsrud. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS