— Man tenker kanskje ikke over at irritasjon og dårlig oppmøte for noen kan handle om noe mer, sier student Ane Larsen Mjøen.

— Psykiske problemer er fortsatt tabubelagt

Student Ane Larsen Mjøen visste ikke at høgskolen legger til rette for studenter som sliter psykisk. Nå håper hun at fagdagen for psykisk helse har kommet til høgskolen for å bli.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mjøen har selv hatt sin smell, og mener at psykiske plager fortsatt er tabu å snakke om.

Rom S141 i Eva Balkes hus på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) begynner å fylles opp noen minutter etter halv elleve, og leder for Studentparlamentet ved høgskolen, Tord Øverland, tar ordet. 

Han forteller om en tid hvor han ikke orket å stå opp fra senga. Han var ofte syk, og ble gjerne liggende tre dager av gangen. 

— Jeg hadde altfor mye å gjøre og ble helt utbrent. Til slutt slet jeg med å finne meg mat, sier han. 

 — Har hatt min smell

Jeg ringte mamma, bestemte meg for å droppe eksamen og dro til Barcelona

Tord Øverland

Jeg utviklet depresjoner i oppveksten, og forsøkte å ta livet mitt på videregående

Einar Belck-Olsen

Jeg tror studenter generelt har lett for å bli utbrent og slite psykisk. 

Ane Larsen Mjøen

Vi er på den første fagdagen for psykisk helse på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Den arrangeres på Verdensdagen for psykisk helse. Ergoterapistudent Ane Larsen Mjøen er også der, og håper HiOAs fagdag for psykisk helse blir en årlig affære. 

— Jeg tror dette er et svært tabubelagt blant mange studenter, og da synes jeg det er kjempebra at HiOA har et arrangement som dette. 

— Hvor relevant er det for høgskolens studenter?

— Jeg tror nok mange ikke tenker over at folk rundt en sliter før noen sier det. Mange sliter nok med eksamensstress og lignende, og da tenker man kanskje ikke over at irritasjon og dårlig oppmøte for noen kan handle om noe mer. 

Hun er selv medlem i Studentparlamentet og kjenner seg litt igjen i «flink pike»-problematikken. 

— Jeg har hatt min smell jeg også, med for mange tillitsvalgtroller samtidig med studier og så videre, men kanskje ikke så alvorlig som enkelte andre. 

Mer informasjon

— Hva gjør du selv for å takle det?

— Som Øverland har jeg blitt mer bevisst på å si nei med årene, og å kjenne min egen kapasitet. Det trenger ikke være slemt å si nei. Noen ganger må man stoppe opp å tenke over hva man får ut i forhold til det man legger inn, sier Mjøen. 

— Hvor fornøyd er du med HiOAs tilrettelegging for psykisk helse?

— Jeg tror studenter generelt har lett for å bli utbrente og slite psykisk. Selv visste jeg ikke engang om at skolen tilbyr slik tilrettelegging, og det sier kanskje sitt om at HiOA bør bli litt flinkere på å informere om dette. 

Fagdag for psykisk helse

Studentparlamentets leder Tord Øverland er en av hovedinnlederne under høgskolens fagdag om psykisk helse. Våren 2014 fortalte han sin historie til Khronos lesere.

Les også: Superhelt møtte veggen i studentenes tjeneste

Viktigere enn hvor fælt det var, er det imidlertid å snakke om hvordan studentene kan komme seg ut av det, mener Øverland.

— Jeg ringte mamma, bestemte meg for å droppe eksamen og dro til Barcelona, sier han.

Men viktigst er det å være ærlig, også med lærerne sine, sånn at man kan få tilrettelegging og likevel komme igjennom studiene.

— Man må kanskje fortelle at man har det litt vanskelig akkurat nå, og trenger en pause. Jeg måtte ta tiden til hjelp, og det fikk jeg forståelse for, forteller han. 

— Får god hjelp av HiOA

Initiativtaker til HiOAs fagdag, Einar Belck-Olsen, fikk diagnosen ADHD da han var sju år.

Les også: — Ikke farlig å være åpen om at man sliter

I dag studerer han informasjonsteknologi ved HiOA, er styremedlem i ADHD Norge og medlem av Fontenehuset i Oslo.

— Hvis Øverland var «flink pike», var jeg en flink pike på speed, innleder han. 

— Jeg gikk på smellen før jeg i det hele tatt hadde begynt på studier. Jeg utviklet depresjoner i oppveksten, og forsøkte å ta livet mitt på videregående.

Belck-Olsen forsøkte å studere teologi tidligere, men måtte avbryte. På HiOA får han god hjelp og tilrettelegging, og trives i dag med studiet.

— Jeg har positive erfaringer med hvordan HiOA tilrettelegger og etterkommer behov i forbindelse med ADHD og psykiske problemer, svarer han på spørsmål fra salen. 

Alkoholfrie arrangementer

I pausen står Belck-Olsen smilende ved inngangen til auditoriet og deler ut frukt og stressballer. Han er i dag friskmeldt fra depresjonene.

— Jeg ser at det er mange som sliter med forskjellige ting også her på høgskolen, og det ønsker jeg å få mer på dagsorden. Studenter er som folk flest i landet, og det betyr at det er mange av oss som sliter med noe, sier han. 

Han forteller at HiOA var svært lette å få med på ideen. 

— Alle jeg snakket med var veldig positive, og har hjulpet til med alt fra å booke rom til å promotere arrangementet, sier han. 

Alt er imidlertid ikke helt som det skal:

— For eksempel alkoholfrie arrangementer er en stor mangel, og generelt flere arenaer for de som faller litt utenfor. Og alle fakultetene utenom Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) mangler en egen tilrettelegger for studenter med psykiske problemer, sier han. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS