Studiestart ved Universitetet i Bergen i 2018. Foto: UiB

Hva skjer, Nybø?

Psykisk helse. Mens jeg lokalt opplever at studentenes psykiske helse står høyt på dagsorden, har jeg hørt lite fra regjeringen, skriver leder av Velferdstinget Vest.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fjorårets Studenthelse- og trivselsundersøkelse (SHoT) viser at nærmere 30 prosent av norske studenter opplever psykiske helseplager. Samtidig forteller en av tre studenter at de ofte føler seg ensomme.

Et halvt år har gått siden vi fikk se resultatene, så hva har regjeringen gjort for å skaffe oss oversikt og kunnskap rundt utviklingen. Har det kommet noen tiltak?

Mens jeg lokalt opplever at studentenes psykiske helse står høyt på dagsorden, har jeg hørt lite fra regjeringen.

Truls-Einar Johnsen

Som leder av Velferdstinget Vest opplever jeg et sterkt engasjement fra studenter, utdanningsinstitusjoner, samskipnad og kommuner for å gjøre noe med de nedslående tallene. Det er viktig, for det er lokalt den viktigste jobben med å skape en god, trygg og sunn studiehverdag gjøres.

Men mens jeg lokalt opplever at studentenes psykiske helse står høyt på dagsorden, har jeg hørt lite fra regjeringen. Selv om vi kan gjøre mye lokalt, ser vi på tallene at psykiske plager og ensomhet blant studenter er noe som går igjen over hele student-Norge. Det er et nasjonalt problem, og noe regjeringen må ta på alvor.

I statsbudsjettet for 2018 vedtok Stortinget å øke bevilgningene til forebyggende tiltak for studenters psykiske helse fra fem til 15 millioner. På papiret en stor økning, men sett i perspektiv er summen lavere enn det studenter i Bergen bidrar med gjennom semesteravgiften. Det er helt klart rom for å styrke satsingen og samtidig tenke bredere.

Det er gledelig at Arbeiderpartiet nå foreslår en undersøkelse som skal kartlegge studenters levevilkår. Samtidig er det trist at et slikt initiativ kommer fra et opposisjonsparti og ikke vår regjering. For vi trenger mer kunnskap og vi trenger handling.

Jeg har imidlertid et håp. Et håp om at det jobbes i det stille. At vi snart ser regjeringen handle.

Men jeg er utålmodig.

Så mitt spørsmål til deg, Iselin Nybø, og regjeringen er: Hva skjer, hva har dere gjort etter at SHoT-tallene ble lagt fram i september?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS