nav-skandalen
Professor skjelte ut ph.d.-student: — Livet mitt består ikke av å pleie ditt ego
Stipendiat Eivind Helland Marienborg spurte professor Benedikte Moltumyr Høgberg om hun kunne sende han en rapport. Da smalt det fra professoren.
I en privat meldingsutveksling på Facebook torsdag gjorde den profilerte jussprofessoren det klart overfor stipendiaten at hun er en meget travel dame med svært mange gjøremål, som ofte er tålmodig. Men er det en ting hun virkelig ikke tåler, så er det at menn behandler henne som en sekretær, la hun til, og gjorde det klart at hun ikke er et postordrefirma.
Marienborg, som er stipendiat ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, har lagt ut en skjermdump av samtalen på sin Facebook-side.
Verken Høgberg eller Marienborg ønsker å la seg intervjue i denne saken. Nederst kan du se Høgbergs skriftlige kommentar til Khrono.
Kaster nytt lys over Nav-skandalen
Bakgrunnen er at deler av en hittil hemmeligholdt intern utredning fra 2014 denne uken ble kjent. Den kaster nytt lys over Nav-skandalen, som innebærer at flere tusen trygdemottakere som tok med seg trygdeytelser til utlandet, har blitt feilbehandlet av Nav.
Ifølge VG slår rapporten fast at Norges praksis med å nekte folk å ta med seg trygd til utlandet var i strid med EØS-avtalen.
Men stipendiat Marienborg er kritisk til hvordan rapporten nå har blitt tolket. Han skriver på Facebook at han ikke klarer å se at den inneholder det som det blir påstått at den inneholder.
Benedikte Moltumyr Høgberg ved Universitetet i Oslo er blant flere jurister som har jobbet for at rapporten skal offentliggjøres. Eivind Helland Marienborg tok kontakt med Høgberg på Facebook og spurte om hun kunne sende han rapporten.
— Du er faen meg ikke sann!
Og kranglingen fortsatte på Marienborgs åpne Facebook-side, med skyhøy temperatur. Der beskyldte Høgberg ham blant annet for å ha «stalket» henne, noe Marienborg tilbakeviste.
«Du har stalket meg i hele dag, så dette gidder jeg ikke mer. Så nei, livet mitt består ikke av å pleie ditt ego og bare være i dialog om dine påfunn», skrev hun.
Marienborg spurte hva hun konkret mener med «stalking», bortsett fra den private meldingen, og Høgberg svarte blant annet at «du har også brettet deg utover med mas på FB-siden min».
«Du er faen ikke sann! Har ikke vært borti maken til frekkhet. Og ikke er vi venner en gang. Jeg bryr meg ikke hvordan du oppfører deg med dine venner, men å tro at jeg jobber for deg og må svare og sende deg ting akkurat når det passer deg, burde du rett og slett beklage. Jeg er uansett ferdig med deg, for alltid» skrev hun.
Marienborg fulgte opp med følgende spørsmål:
«Ah, den ene kommentaren blant veldig mange i ditt kommentarfelt, som du ikke svarte på, hvor jeg spurte kort og enkelt om det var mulig å få kopi av rapporten? Er det dette som er «maset»? «Stalking»?
Flere meldte seg på i Facebook-tråden, og professoren fikk mye kritikk.
— Sånn kan man ikke behandle folk
«Uansett hva man måtte mene om to kommentarer på en status og en dm, så er responsen din rett og slett vanvittig Sånn som du holder på her kan man faktisk ikke behandle folk», skrev én.
Og en annen:
«Det er ikke hver dag en ser jusprofessor skape falske narrativer samt sparke nedover slik vi ser her».
En person tok imidlertid Høgberg i forsvar, og skrev at også hun har «reagert på ditt mas etter rapporten i går og i dag, og skjønner godt at Benedikte Moltemyr Høgberg reagerer».
— En del av en større helhet
Benedikte Moltumyr Høgberg skriver i en SMS til Khrono:
«Dette er en del av en større helhet av ytringer, der ingen kommunikasjon på noe tidspunkt har funnet sted gjennom universitetets kanaler eller arenaer. Det er vanskelig å gå nærmere inn i dette uten å bli personlig, og det ønsker jeg ikke. Jeg har derfor ingen ytterligere kommentarer.»
Professoren fikk også mye oppmerksomhet da hun i 2020 gikk ut i Morgenbladet med knallhard kritikk av Forskningsrådet. Og da hun i fjor hevdet at «dårlig kvinnekultur» stopper kvinner i akademia.
2018 åpnet hun en forelesning med det Universitas den gangen refererte som tre minutters utskjelling av studentene.
Her er lenke til innlegget i sin helhet som hun i 2018 holdt til studentene da hun gjorde det klart at hun ikke ville lage opptak av forelesningene sine på en stund framover.
Nyeste artikler
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Planen for rektorvalget ved NMBU er klar
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Mest lest
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk
I denne gata fikk bare akademikere bo. Helle (90) har bodd her i snart 60 år