spionasje

Professor mener seg misbrukt av spionsiktet

— Opprørende, sier professor Janne Haaland Matlary. Den spionsiktede tidligere stipendiaten skal ha brukt en adresse tilknyttet henne for å fronte sitt eget selskap.

Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk, på Leangkollen sikkerhetskonferanse i Universitetets aula. Hun er opprørt over at en mann som har vært i kontakt med henne og datteren kan vise seg å være spion.
Fakta

Grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter

§ 122.Grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter

Grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter straffes med fengsel inntil 10 år. Ved avgjørelsen av om etterretningsvirksomheten er grov, skal det særlig legges vekt på om

a.gjerningspersonen er et medlem av regjeringen, Stortinget eller Høyesterett eller tilhører landets øverste sivile eller militære ledelse,b.gjerningspersonen hadde til hensikt å avsløre opplysningen til en fremmed stat eller terrororganisasjon,c.en avsløring ville ha voldt betydelig skade.

 Kilde: Lovdata.no

2. juli ble det kjent at en norsk statsborger er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Mannen i 30-årene er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning. 

Nordmannen opplyser på ulike nettsider å ha studert ved Høgskolen i Innlandet og ha tatt en doktorgrad ved Fudan University i Kina. 

5. juli melder VG at Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo (UiO), har hatt kontakt med den siktede mannen.

De siste årene har den spionsiktede mannen bygget opp et selskap i Norge. Bedriften hans tilbød rådgivning om internasjonale politiske forhold til offentlige og private institusjoner. I forbindelse med dette har han vært i kontakt med både professor Matlary og hennes datter Sophie Matlary.

Stilling ved Forsvarets Stabsskole

VG skriver at under kontaktinformasjon til mannens selskap står en adresse knyttet til professor Matlary. Hun er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet, medlem av Forsvarspolitisk utvalg og har i dag en stilling som professor II ved Forsvarets Stabsskole. Hun underviser ved seksjon for Militærstrategi og Fellesoperasjoner.

Matlary sier til VG at hun ikke har vært involvert i den spionsiktede mannens selskap, og heller ikke bistått med verken kunnskap, kontakter eller nettverk.

— For et par år siden var denne fyren interessert i at min datter skulle være med på dette og jeg advarte henne mot det. Jeg sa at det er en helt ukjent person og uten noen faglig posisjon. Jeg var negativ til den ideen, forklarer professoren.

Datteren, som har en master i statsvitenskap og internasjonal politikk fra Kings College i London og har jobbet som ID-etterforsker i politiet i flere år, bekrefter det moren sier. Hun sier mannen spurte om han kunne føre henne opp som ekspert for selskapet, så det kunne få oppdrag. 

— Jeg diskuterte det med mamma samme dag. Hun var skeptisk til ham og jeg sa nei, sier Matlary.

Med i juleselskap

Både mor og datter Matlary mener at etternavnet deres har blitt brukt av den spionsiktede.

— Adressen er frekt misbrukt av denne personen og det er opprørende, sier Janne Haaland Matlary til VG.

VG har også snakket med en diplomat. Han sier at han kom i kontakt med den nå spionsiktede mannen som del av et jobboppdrag. Da diplomaten gjorde undersøkelser, var tilbakemeldingen han fikk at selskapet virket troverdig, fordi en av grunnleggerne var Sophie Matlary, datteren til en tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet.

Mannen skal også ha deltatt på et julebesøk hos familien Matlary.

Sophie Matlary sier at mannens bakgrunn var tema:

— Jeg husker jeg sa til ham på starten: «Du snakker kinesisk og har bodd i Kina. Det er litt påfallende. Er du spion?».

Pågrepet da han kom fra Kina

Politiadvokat i PST, Thomas Blom, opplyste på et pressemøte etter fengslingsmøtet at mannen ble pågrepet på Gardermoen mandag. Da hadde han ankommet med fly fra Kina. 

— Pågripelsen foregikk uten dramatikk, sier Blom. 

Politiadvokaten ønsker ikke utdype på spørsmål om eventuell motivasjon for siktede.

— Det gjenstår det å se i løpet av etterforskningen.

Den siktede mannen hadde tirsdag foreløpig ikke avgitt forklaring, og han nekter straffskyld. 

— Jeg har ikke lov til å viderebringe informasjon til ham, eller spørre ham om dette slik at jeg kan gi et svar. Han er derfor i en posisjon der han ikke kan svare for seg, sier den siktedes advokat, Marius Dietrichson, til VG.

Powered by Labrador CMS