Generasjonsskifte på gang når 68-generasjonens Rune Slagstad slutter og kandidater som Fredrik W. Thue ønsker å overta stillingen hans. De to har beskyldt hverandre for manglende akademisk folkeskikk, blant annet. Foto: Siv Dolmen

Thue vil bli «nye Slagstad»

Sju personer har søkt professoratet som blir ledig når Rune Slagstad slutter ved HiOA om få dager. Fredrik Thue, som Slagstad har ment er en typisk akademiker i «de utydeliges generasjon», er en av kandidatene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da søknadsfristen gikk ut 30.mai hadde seks menn og en kvinne søkt stillingen som professor i profesjonshistorie ved Senter for profesjonsstudier (SPS) ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Slutter i protest ved høgskolen

Professor Rune Slagstad, slutter i protest ved høgskolen. Oppsigelsen kom etter en konflikt med kollega og den midlertidig tilsatte forskeren Nils Rune Langeland ved samme senter. Mens Slagstad nå forlater SPS i protest 1.juli forsvinner, Langeland ut 1.august etter å ha fått sluttpakke og blitt bedt om å slutte før tida. Slagstad ble i september 2005 tilsatt ved kallelse da  Per Lilleengen var rektor ved HiO, og  Slagstad ble den første som ble ansatt i en full professorstilling ved kallelse ved Høgskolen i Oslo. Den markerte samfunnsdebattanten Slagstad er blant annet forfatter av historieverket De nasjonale strateger, (Pax Forlag 1998). Han er også en av høgskoleledelsens fremste åpne kritikere, og har blant annet kritisert HiOAs strategi for å bli universitet. 

Osland fornøyd med søkerlista

Det kan synes som om Senter for profesjonsstudier (SPS) er ridd av konflikter. Oddgeir Osland som har hatt stillingen som leder ved SPS i snart to år nå, vil ikke kommentere konfliktene og det han kaller personalsaker ved senteret, men han sier han er fornøyd med søkerlista over de som ønsker å fylle plassen etter Slagstad.

Han ønsker ikke å si noe mer om kandidatene, og det jobbes nå med å opprette en sakkyndig komite som skal vurdere kandidatene og forhåpentligvis er innstillingen over hvem som får stillingen klar før jul. Stillingen har vært lyst ut i Sverige og Danmark også.

Forsker Jan Messel ved SPS har tatt på seg oppgaven å lede Forum for profesjonshistorie som Langeland ble bedt om å forlate på kort varsel. Messel, som i morgen, onsdag, lanserer historiebok om Fellesorganisasjonen for sosionomer, vernepleiere er også en av de sju søkerne på professoratet etter Slagstad.

Thue- og Slagstad-krangel

I tillegg til den interne søkeren Messel, står postdoktor Fredrik W.Thue (47) på den offentlige søkerlista. Thue var i 2009 i en relativt tilspisset debatt med Rune Slagstad etter at Slagstad kritiserte hans doktorgradsavhandling om norsk samfunnsforskning fra 1945-1970 og spor av amerikansk påvirkning, for å  være «et ideologisk motivert forsøk på historisk revisjon».

— For meg er måten Fredrik Thue framstiller norsk samfunnsvitenskap på i sin interessante avhandling et eksempel på det utydelige, sa Slagstad til Klassekampen den gangen, og han kalte hele Thues generasjon av akademikere for «den utydelige generasjon» og kritiserte de også for ikke å engasjere seg i samfunnsdebatten og å være mest opptatt av sin egen karriere. Thue på sin side repliserte blant annet med at han mente Slagstad manglet vanlig akademisk folkeskikk. Men nå har altså Thue, som jobber ved Forum for universitetshistorie søkt den ledige stillingen etter Slagstad. Khrono har vært i kontakt med begge to, men verken Thue eller Slagstad ønsker å si noe om søkerprosessen eller kandidatlista.

— Det blir feil av meg å uttale meg til pressen om hvorfor jeg søker denne stillingen nå, det skal jeg fortelle til den sakkyndige komiteen som skal vurdere alle kandidatene, sier Thue.

— Men er det ikke et paradoks at du etter debatten du hadde med Slagstad om samfunnsforskning og manglende akademisk folkeskikk faktisk ønsker å bli «den nye Slagstad»?

Thue ler i telefonen:

— Akkurat den  debatten har jeg enda mindre lyst til å snakke med journalister om, sier han.

Andre søkere

Av de øvrige som står på søkerlisten finner vi også Thues kollega, Kim Gunnar Helsvig. Fram til årsskiftet var også han forsker ved Forum for universitetshistorie ved Universitetet i Oslo i seks og et halvt år, mens han nå er historiker og forfatter på Pax forlag, ifølge hans egen profil på LinkedIn. 

De øvrige søkerne er Oddvar Hollup, professor ved Høgskolen i Telemark og Institutt for sosialfag, SF. Hans arbeidsområder er flerkulturelt arbeid og barnevern blant annet, ifølge høgskolens hjemmesider. Bengt Eirik Karlsson som er professor i psykisk helsearbeid ved Høgskolen i Buskerud har også søkt, det sammen har Anders Johan Wickstørm Andersen, leder Institutt for psykososial helse ved Universitetet i Agder.  Den eneste kvinnelige søkeren er Mia Vabø, som for tiden jobber i Nova. Hennes kompetanseområder er ifølge Novas hjemmesider blant annet brukerperspektiv på velferdstjenester, eldreomsorg og kvalitetsstyring og ledelse i offentlig sektor. 

Vi spør SPS-leder Osland om hvordan det er å både måtte kvitte seg med to relativt markerte personer, om enn på ulike måter, samtidig. 

Osland om Slagstad og Langeland

— Sakene med Slagstad og Langeland er to forskjellige, men sammenknytta, saker, sier han.  

— Slagstad er en offentlig intellektuell som etter å ha blitt tilsatt ved kallelse, velger å si opp og slutte før jeg ønsker det, mens Langeland er en professor som har søkt et engasjement, og nå er vi enige om at han skal slutte før tida. Man agerer forskjellig overfor en fast tilsatt professor som er kallet og en i et midlertidig engasjement, sier Osland. 

— Du er bitt kritisert av Langeland blant annet for å styre SPS uten arbeidsplaner og dermed være utydelig i forventningene til de ansatte?

— Professorer og andre uf-ansatte ved SPS blir ikke styrt etter arbeidsplaner, men de har definerte arbeidsoppgaver som jeg er kjent med og følger opp i alle medarbeidersamtaler og så godt jeg kan utenom det. Jeg har rammer som gjør at jeg får løst dette på en god måte, sier Osland. SPS har 33 forskeransatte - 10 er fast tilsatt og resten er stipendiater og andre i midlertidige stillinger. Osland håper på ressurser til å få nye stillinger, selv om SPS i 2012 hadde mer penger enn de klarte å bruke opp - med åtte prosent underforbruk i forhold til budsjettert aktivitet. 

— Vi har et sterkt og bra miljø ved SPS. Hovedutfordringen vår er å vedlikeholde den akademiske kulturen som er knytta til dette - et fagmiljø som er prestasjons- og kvalitetsorientert - og samtidig gi trygghet til den midlertidigheten som mange er i, sier Osland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS