samordna opptak
Private økonomistudenter er mest fornøyde
Høyskolen Kristiania har tre av fem studieretninger der økonomi- og administrasjonsstudenter er mest fornøyd.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Antallet utdanninger i økonomi og administrasjon har vokst betydelige de siste årene. Det er i dag 68 forskjellige bachelorutdanninger i det som Nokut i Studiebarometeret definerer som økonomisk administrative fag.
I tillegg er det 44 masterutdanninger innenfor den samme faggruppen.
Bachelorstudenter i økonomi og administrasjon er heller ikke helt som ingeniør-, lærer- og sykepleiestudenter, som trives aller best på mindre steder.
Alt alt-karakter fra studiebarometeret
Økonomi-og adminstrasjonstudentene i bachelorutdanninger er mest fornøyde i Oslo, Bergen og Trondheim, og de går på de private høgskolene Høyskolen Kristiania og BI.
I tillegg ligger Handelshøgskolen ved NMBU (Norges Miljø- og biovitenskaplige universitet) på en femteplass på oversikten.
Tallene er hentet fra Studiebarometeret, som utarbeides av Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Her svarer studentene på mange ulike spørsmål, deriblant på et spørsmål om hvor fornøyde de er med utdanningen de går på, alt i alt.
Studentene blir spurt i andre året i sin bachelorutdanning, og eventuelt tredje semester på de rene masterutdanningene. De svarer på en skala fra 1-5, der 5 er best.
Mer variasjon på masternivå
Når vi ser på de 44 ulike masterprogrammene, er de statlige utdanningene godt representert, og man ser en større bredde i hvor studentene befinner seg.
De mest fornøyde masterstudentene studerer ved Universitet i Sørøst-Norge (USN) på campus Hønefoss på Ringerike.
Deretter følger OsloMet, BI Handelshøyskolen også i Oslo, ett annet studietibud fra USN i Horten og deretter Nord universitets masterstudietilbud i Bodø.
Kristiania-student
Marius Fidje Tjelta (29) går andre året på bachelorutdanning i hotelledelse ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Det er rett og slett den utdanningen i Norge i økonomi og administrasjon, der studentene er aller mest fornøyd.
— Hvorfor har du søkt deg til denne utdanningen?
— Jeg har fagbrev som servitør, og har jobbet i bransjen i 10 år. Jeg valgte Kristiania både fordi utdanningen var i Oslo, men også fordi jeg har tidligere kolleger som har gått der og var veldig fornøyde, sier Tjelta til Khrono.
— Hvorfor er dere studenter så veldig fornøyde på denne utdanningen?
— For min egen del vil jeg si at kanskje de viktigste grunnene er at vi er en liten klasse, og man få god kontakt med foreleseren. Så er våre forelesere veldig oppdaterte, de henger rett og slett med i tiden, og vi føler at det vi lærer er veldig relevant med tanke på det arbeidslivet vi skal ut i etter utdanningen, forteller Tjelta.
— Det er jo tøffe tider for hotellnæringen nå under koronapandemien. Har det vært tema på utdanningen?
— Vi har diskutert dette mye både i klassen og med foreleserne våre. Selv håper jeg at jeg kommer ut på et gunstig tidspunkt med tanke på næringen, sier Tjelta.
Han ser for seg at når han er ferdig om et års tid, vil man igjen være i gang med å bygge opp hotellnæringen.
— Hotellbransjen forsvinner uansett ikke, mener Tjelta.
Kristiania: Setter kvalitet høyt
Sander Sværi er prorektor for utdanning ved Høyskolen Kristiania. Han trekker fram flere grunner til at Kristiania har så tilfredse studenter.
— Vi har en kultur for å sette utdanningskvaliteten høyt, og både aktive studentrepresentanter, ansatte, og styret bidrar til at undervisning og studentens opplevelse alltid er prioritert og følges opp, sier han og legger til:
— Vi ønsker å være det foretrukne valget for både arbeidsgivere og studenter, og derfor går vi hvert eneste år kritisk igjennom alle studiene våre sammen med arbeidslivet for å passe på at de gir akkurat det læringsutbyttet arbeidslivet trenger.
Sværi sier han tror studentene setter pris på at utdanningen forbereder dem godt på bransjen de skal ut i, og han mener Kristiania raskt tilpasser seg arbeidslivets behov.
— Vi var først ut i Norge med en bachelorutdanning i HR. Studentene har alltid vært veldig fornøyd med våre HR studier, og det er hyggelig å se at vi fortsatt har Norges mest tilfredse studenter, forteller han.
I tillegg:
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
— Hotellutdanningen vår har utmerket seg med å være veldig tett på bransjen, og vi var blant annet først ute med å gi grundig innføring i «revenue management» som bransjen savnet. Vi ser at studentene setter pris på at de har fått god innsikt i det bransjen snakker om når de møter dem i- og utenfor klasserommet.
— Fantastiske undervisere
Men den aller viktigste grunnen til at studentene er mer tilfreds hos Kristiania enn på andre utdanningsinstitusjoner er nok fantastiske undervisere, mener Sværi.
— Gjennom mange år har vi vært veldig bevisst på at vi må finne og ansette de folkene som er glødende opptatt av undervisning. I tillegg har vi en egen avdeling som har som sin oppgave å hjelpe dem til å bli enda bedre på både pedagogiske virkemidler og læringsteknologi.
Sværi sier at de opplever at studentene har høyere forventinger til undervisningskvaliteten hos Kristiania, siden de er private, sammenlignet med de statlige tilbudene som er gratis.
Han viser også til at studiet har lavt frafall.
— Vi har klart å ta vare på en holdning at hver enkelt student er viktig, og at vi har et ansvar for å hjelpe den enkelte student med å lykkes med studier og karriere. Det tror jeg våre studenter merker, og setter pris på, avslutter Sværi.
Masterstudentene ved Kristiania var mest fornøyd med økonomiutdanningen sin i 2019.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår