Fagskoler
Pris til Fagskolen Kristiania for å tenke utenfor boksen
Fagskolen Kristiania får Utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning 2023. De har blant annet brukt podkast i undervisninga.
Utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning 2023 ble i dag delt ut på Fagskolekonferansen.
— Utrolig hyggelig. Det er veldig gøy å få en slik pris, sier rektor Annelise Kiønig ved Fagskolen Kristiania.
Fagskolen får prisen for et prosjekt på studiet Reklame og merkekommunikasjon. Det heter: «Kan du lære meg å tenke utenfor boksen? Hvordan refleksiv dialog fremmer kreativitet i undervisning.»
Involverer studentene
Kiønig forteller at det hele startet med at de tok utgangspunkt i resultater fra Studiebarometeret, som de ikke var helt fornøyde med. Det var behov for endring i undervisningsmetoder. Samtidig etterspurte den kreative bransjen ferdigheter som refleksjon og kritisk tenkning. Opp gjennom årene har også studentene blitt mer sammensatt, med variasjon i alder, livserfaring, kultur og læringsbarrierer.
Lærerne Aranya Pascale Rusli og Janne Eide Solvang utviklet og gjennomførte ulike undervisningsmetoder som gir studentene en mer aktiv rolle i egen læring. De har i tillegg involvert bransjen i undervisning, og studentene har hatt direkte kontakt med representanter fra arbeidslivet gjennom hele studieløpet.
Prosjektet opererer med læringsaktiviteter, som blant annet er refleksjonsnotater, introduksjon for kreativitet ved bruk av lego, tverrfaglig samarbeidslæring, audiologg, praksislogg og podkasten «Utenfor boksen».
Podkast om kreativitet
I fjor ble de to studentene Emilie Wolden og Camilla Tairi intervjuet i KOM24 om podkasten.
— Det snakkes mye om kreativitet — og mye føles litt tullete og rart. Derfor bestemte vi oss for å virkelig gå i dybden for å finne ut hva dette begrepet egentlig er, og betyr. Det var da ideen om en podkast kom på banen, fortalte Tairi.
I podkasten tar de for seg begrepet kreativitet og inviterer folk fra kreative bransjer for å lære av dem.
Fagskolen Kristiania nominerte prosjektet til prisen og gikk rett til topps i konkurranse med ni andre fagskoler. Seniorrådgiver Giulia Casella bisto med søknaden.
— Nytenkende
— Ble studentene flinkere til å lære utenfor boksen med dette prosjektet?
— Ja, vi ser det er gode resultater i Studiebarometeret som følge av prosjektet, sier rektor Annelise Kiønig.
— Dette er også en pris til studentene, som har bidratt aktivt i prosjektet.
Juryen, der juryformann Hans Birger Almegren er svensk, skriver:
«Juryn bedömer att det framstår som nytänkande och står ut genom sin beskrivning av hur studenternas lärande har utvecklats och förbättrats. Studenternas omdömen i Studiebarometern har ökat markant, och för fler indikatorer ligger de högre än det nationella genomsnittet. Därtill har avhoppen från utbildningen minskat.»
Første private fagskole
Det er første gang en privat fagskole får Utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning. Prisen er på 1 million kroner.
Det er fjerde gang utdanningskvalitetsprisen deles ut i regi av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). I fjor ble det ikke delt ut da ingen av nominasjonene nådde opp.
Tidligere vinnere er:
2021: Fagskolen i Viken
2020: Fagskolen i Hordaland
2019: Fagskolen Oslo og Akershus
Selv om ingen i fjor fikk utdanningskvalitetspris, ble det brask og bram likevel. På Fagskolekonferansen 2022 ble to fagskoler for første gang tildelt sentre for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning (SFU). De to meget glade prisvinnerne var Fagskolen i Rogaland og Fagskolen i Viken.