Anna Kvam er førstekandidaten til MDG i Rogaland, hvor partiet hennes fikk 7,2 prosents oppslutning. FOTO: Helle Gannestad

Disse studentene vil elevene ha på tinget

Hvis elevene som stemte i skolevalget får det som de vil, kan man finne både filosofi- og idéhistoriestudenter på Stortinget i neste periode.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt om i landet står flere studenter og håper på en plass på Stortinget etter valget. Hvis resultatet etter mandagens valg blir det samme som skolevalgresultatet denne uke, er to av dem inne.

I skolevalg er det ikke uvanlig at mindre partier både på høyre- og venstresiden får mer oppslutning enn i befolkningen generelt. Så også i dette skolevalget, hvor Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har fått henholdsvis 10 og 6,8 prosents oppslutning blant landets skoleelever.

Tidligere i sommer skrev Khrono om hvilke studenter som kan havne på Stortinget. To av dem ville fått direktemandater hvis resultatene fra skolevalget var resultatene i det virkelige valget: Anna Kvam fra MDG og Freddy Øvstegård (SV) fra Østfold. 

Les også: De unge vil ha regjeringsskifte

Håper på smitteeffekt

Jobben de neste dagene blir å få de som stemte i skolevalget til å stemme i det virkelige valget også - nesten halvparten av dem har jo stemmerett.

Anna Kvam

Folk er lei av at gamle gubber på Stortinget innfører ting som fraværs-grensa.

Freddy Øvstegaard

Kvam er Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Rogaland. Hun sa til Khrono i sommer at hennes beste sjanse var å få et utjevningsmandat, men i løpet av valgkampen, og særlig etter et godt resultat i skolevalget, er hun mer optimistisk. Elevene i Rogaland ga henne nemlig et direktemandat.

— Det er innmari stas! Jobben de neste dagene blir å få de som stemte i skolevalget til å stemme i det virkelige valget også - nesten halvparten av dem har jo stemmerett, sier Kvam til Khrono.

Hun legger til at hun håper på en smitteeffekt til de eldre velgerne.

— Dette er skummelt å spå, men jeg tror en del velger parti etter hvor sannsynlig de tror det er at deres stemme teller. At vi er nærmere målet nå, kan være med på å vippe oss videre, tror filosofistudenten.

Bekymret for undervisning

Anna Kvam er student ved Universitetet i Oslo (UiO), men er for tiden mye på Universitetet i Stavanger (UiS) for å drive valgkamp, ettersom hun står på liste for Rogaland MDG. Hun la tidligere i sommer vekt på viktigheten av en boligpolitikk som kommer studentene til gode, men sier at hun den siste tiden også har blitt opptatt av undervisningskvalitet.

— Det har vært en tendens til at særlig høgskoler som har ambisjoner om å bli universitet legger ekstremt høyt press på ansatte for å drive forskning, og til å publisere mer. I profesjonsfagene er det en del studenter som opplever at undervisningskvaliteten lider under det, sier Kvam, og fortsetter:

— Det å føre en høyere utdanningspolitikk som sørger for at vi holder høy kvalitet på undervisningen i fagprofesjonene er viktig for meg.

Tror alder er fordel

Østfold SVs førstekandidat og idéhistoriestudent ved Universitetet i Oslo, Freddy Øvstegård (bildet under) har også dratt tilbake til hjemfylket sitt for å drive valgkamp.

— Dette er jo kjempebra! Vi er det partiet som øker mest i skolevalget, så vi ser at det budskapet vi har fungerer, sier Øvstegård.

SV fikk nesten dobbelt så stor oppslutning i skolevalget som det de ligger an til på meningsmålingene (5,9 mot 10 prosent).

— Dette kan ha en god del å si, mener Øvstegård, og utdyper:

— Skolevalgene pleier å peke på en tendens i det virkelige valget.

Øvstegård sier SV lover 4.000 nye studentboliger i året, og tror de unge setter pris på at Østfold SVs førstekandidat er 22 år gammel.

— Jeg tror alderen min er en fordel. Folk er lei av at gamle gubber på Stortinget innfører ting som fraværsgrensa, sier han.

Glad for partiet

Emilie Enger Mehl, andrekandidaten til Senterpartiet i Hedmark, får ikke stortingsplass dersom skoleelevene i fylket hennes får det som de vil.

— Jeg kan ikke se på skolevalgresultatet som noe annet enn en seier for Senterpartiet. Vi har fått god oppslutning, sier Mehl (bildet under).

Hun påpeker at skolevalg ikke er Stortingsvalg.

— Mandatfordelingen som kom i skolevalget er ikke det samme som i stortingsvalget. Jeg tar det som et godt tegn at partiet har fått god oppslutning hos elevene, sier Mehl.

Hun legger til at ingenting er sikkert:

— Jeg er så klart ikke sikker på å komme inn, og jeg venter på valgresultatet, men jeg håper så klart på to mandater fra Senterpartiet i Hedmark.

— Veldig fornøyd

I Rogaland er Julia Wong 5. kandidat for Arbeiderpartiet (Ap). De fikk fire mandater i skolevalget, men det ble også rødgrønt flertall. Så hvis for eksempel Hadia Tajik skulle få en ministerpost, rykker Wong opp til 4. plass og inn på Stortinget - hvis Stortingsvalget skulle gi samme resultat som skolevalget gjorde.

— Det er kjempespennende at i hvert fall elevene stemmer rødgrønt. Skolevalget har vært en pekepinn før, og jeg håper så klart det kan bli det også for resultatet på mandag, sier Wong til Khrono.

Hun påpeker at de siste målingene for Rogaland ikke ser altfor lyse ut for Ap.

— Men jeg håper så klart at det er ungdommen som har rett. Det har bare skjedd én gang tidligere at Arbeiderpartiet har vunnet skolevalget i Rogaland.

Ikke inne ifølge elevene

Aleksander Stokkebø er Rogaland Høyre sin 5. kandidat til Stortinget. I skolevalget har Høyre i fylket bare fått tre mandater. Dermed er ikke Stokkebø inne hvis elevene får det som de vil. Selv finnes han ikke bekymret.

— Jeg tar dette med knusende ro. Det er et skolevalg, og vi har gått fram fra forrige gang, sier Stokkebø (bildet under).

Han finner stor trøst i at målingene for det virkelige valget ser bedre ut enn skolevalgresultatene når det gjelder Høyre.

— Målingene tilsier at flere vil ha Erna, det er et klart borgerlig flertall i Rogaland og jeg er overbevist om at vi vil gjøre et mye bedre valg den 11. september. Vi må stå på og jobbe hardt, det er den eneste måten å gjøre det på, fastslår 22-åringen.

Manglet en skole

Stokkebø påpeker også at resultatene fra Akademiet videregående skole i Sandnes ikke er telt med. Kristina Nicolaysen i NSD, som er arrangør av skolevalget på vegne av Utdanningsdirektoratet, bekrefter at Akademiet leverte resultatene etter fristen klokken 17 tirsdag. De er den eneste av 34 skoler i Rogaland som ikke leverte  innen fristen. NSD kommer med en oppdatert rapport denne uken hvor skoler som var sene også blir telt med. 

I 2015 hadde Høyre 36,7 prosent oppslutning på denne skolen, da 210 tellende stemmer var talt opp. Totalt i Rogaland var det rundt 15.500 avgitte stemmer det året.

Stokkebø sier han fortsatt er opptatt av de samme studentsakene.

— Studenter er opptatt av mye av det samme. De vil ha trygghet for en plass å bo når de flytter til en ny studieby, de vil være trygge på at de har råd til middag neste uke og på at de kan fokusere på studiene sine, mener Stokkebø.

— Må mobilisere

Sveinung Rotevatn, som i tillegg til å sitte på Stortinget inneværende periode også er jus-student, er førstekandidat for Venstre i Sogn og Fjordane.

I resultatene etter skolevalget har ikke Venstre noen inne fra Sogn og Fjordane, og utjevningsmandatet går til MDG. Dermed kan Rotevatn måtte bli student på heltid igjen - hvis resultatene fra Stortingsvalget blir det samme som i skolevalget. 

— Jeg tar ikke det så tungt. Vi har gjort det bedre i Sogn og Fjordane enn ved forrige Stortingsvalg, og da kom jeg jo inn på Stortinget. Jeg satser på at det skjer igjen i så fall, sier han.

Rotevatn peker på at de har kommet over sperregrensa på noen målinger den siste uken.

— Det er mye som peker i riktig retning, men jeg tar ingenting for gitt og er klar over at vi må mobilisere alt vi kan. Nasjonalt har Venstre gjort sitt beste skolevalg noensinne, til og med bedre enn da jeg var Unge Venstre-leder, påpeker han.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS