INTERNASJONALT
Over 174 drepte etter studentprotestene i Bangladesh
Dødstallene stiger, og studenter forteller om tortur. Utenlandske studenter er redde og drar hjem.
Over 174 personer er meldt døde etter store studentdemonstrasjoner i Bangladesh, ifølge nyhetsbyrået AFP. Over 2500 har blitt pågrepet.
Bakgrunnen for protestene er en kvoteordning der jobber i staten reserveres for en spesifikk gruppe.
Myndighetene har ikke bekreftet tallene på drepte.
Flere studentaktivister sier de skal ha blitt anholdt av politi og torturert. Blant annet student Nahid Islam som har vært med å organisere protester mot den nye kvoteordningen. Han påstår at 20 politibetjenter anholdt ham og andre studentaktivister, torturerte dem og forlot dem i veikanten etterpå. Fire studentaktivister skal fremdeles være savnet.
Fysisk og psykisk tortur
— De tok meg til et sted jeg ikke gjenkjente, satte meg på et rom hvor de avhørte meg og torturerte meg, først psykisk og så fysisk. De spurte meg om hvorfor vi demonstrerer, hvem som er bak dette, hva er agendaen vår, hvorfor snakker vi ikke med myndighetene, sier Islam.
Med høy arbeidsledighet i Bangladesh har jobb i staten vært en forutsigbar og trygg form for sysselsetting. Det er nå snakk om å gjeninnføre et kvotesystem der 30 prosent av jobbene er reservert etterkommere av dem som kjempet i Bangladesh sin krig for selvstendighet i 1971.
Etter reaksjonene har høyesterett i helgen bestemt at kvoten skal være på kun 5 prosent. Dette må godkjennes i parlamentet.
Politiet kan skyte
Allerede har kjennelsen roet ned de voldelige sammenstøtene i landet. Men tilgang til sosiale medier er blokkert, det er portforbud og soldater patruljerer gatene. Politiet har fått tillatelse til å skyte de som beveger seg ute, skriver The Guardian.
Mange internasjonale studenter har dratt hjem på grunn av krisen. De er redde for vold og at livene deres er i fare, skriver University Global News.
Indias utenriksdepartement sier i en uttalelse at over 4500 indiske studenter har dratt fra Bangladesh og reist hjem til India. Det har også kommet 500 studenter fra Nepal, 38 fra Bhutan og én fra Maldivene til India.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år