Hjelp deg selv ved å hjelpe universitetet – still til valg!
Studentvalg. Å sitte i et sentralt verv er en genuin mulighet til å se saker fra flere perspektiver, og sette seg inn i hva som rører seg på campus som direkte eller indirekte påvirker ditt fagmiljø og læringsmiljø, skriver valgkomitéen ved OsloMet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Våren er rett rundt hjørnet og det går mot valg av studentrepresentanter til sentrale verv ved OsloMet og mange andre høyere utdanningsinstitusjoner.
Det vil si at våren er en gyllen anledning for å bli med og forme universitetene og høgskolene til et bedre sted for studentene! Men hvorfor skal du bry deg? Og hva kan du stille til?
Når du sitter i et sentralt verv, er du med på å bestemme større og mindre avgjørelser og slik forme universitetets eller høgskolens fremtid.
Pia Marie Næss Johansen
Vel, det er det vi er her for å fortelle deg!
Argument 1: Sosialt og samarbeid
Å ha verv innebærer at du møter forskjellige mennesker. Dette er en god mulighet til å danne seg et godt nettverk, både på utdanningsinstitusjonene og utenfor. Ikke bare er det en mulighet for å danne nye bekjentskap, men det er også en god læringsarena for senere i livet og arbeidslivet i fremtiden.
Argument 2: Læring og erfaring
Å sitte i et sentralt verv er en genuin mulighet til å se saker fra flere perspektiver, og sette seg inn i hva som rører seg på campus som direkte eller indirekte påvirker ditt fagmiljø og læringsmiljø. Dette kan for eksempel være at du er med på opprettelse av nye bachelor- og masterprogram, få pantemulighet på universitetet, eller flytting av campus.
Når du sitter i et sentralt verv, er du med på å bestemme større og mindre avgjørelser og slik forme universitetets eller høgskolens fremtid. Du vil også få god innsikt i struktur og oppbygning av utdanningsinstitusjonen. Erfaring der du deltar i viktige avgjørelser er verdifullt å ha med seg i livet etter studietiden og når du skal søke jobb.
Argument 3: Arbeidsliv og CV
Etter flere år som student vil de fleste gå ut i arbeidslivet, og når det er tid for å søke jobb vil det å ha verv på CV-en være en stor fordel. Når du kan vise arbeidsgiver at du har brydd deg om din «arbeidsplass» (studieplass), enten om det er gjennom læringsmiljøutvalget, universitetsstyret eller kulturutvalget, kan det tyde på at du også vil bry deg om din fremtidige arbeidsplass.
Dette er erfaring som arbeidsgivere setter pris på og en måte å skille seg ut i søkerbunken. Mange tidligere studenter som har hatt verv under studiet forteller om hvordan vervene de hadde bidro positivt i søkerprosessen og i arbeidslivet.
Men hva er det du kan stille til valg til?
Her har du flere alternativer, vervene i arbeidsutvalget til Studentparlamentet er gjerne fulltidsverv – det vil si at du jobber på fulltid for studentene og må ta permisjon fra studiene i et år. Andre verv krever kun at du deltar på noen møter i semesteret. Antall møter varierer fra verv til verv, og man har som regel mulighet til å melde forfall og heller sende en vara. De fleste vervene er betalt. Det er verv i ulike nemnder, styrer og utvalg. Det finnes mye informasjon om de forskjellige vervene på Studentparlamentet OsloMet sin blogg som du kan lese her.
Vi i valgkomitéen for Studentparlamentet OsloMet vil anbefale alle å lese om disse for å finne noe som passer for deg eller noen du kjenner! Vi vil også oppfordre til å ta kontakt med oss i valgkomiteen dersom du lurer på noe angående vervene eller det å stille til valg.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!