OsloMet feiret her seg selv. Nå vil universitetet ha et tettere samarbeid med Oslo kommune. Foto: Runhild Heggem

OsloMet ser mot NTNU og vil ha kommunen med på laget

Samarbeid. Trondheim er allerede en universitetskommune. Det ønsker OsloMet at Oslo også skal bli, og har satt av strategiske midler i to år.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag gikk det ut melding til alle OsloMet-ansatte om at Hilde Lorentzen går over til rektors stab fra nyttår. Lorentzen leder nå by- og regionsforskningsinstituttet NIBR. Ny direktør der blir Geir Heierstad.

Om Lorentzen heter det at hun skal lede en satsing som skal bidra til økt og forpliktende samarbeid mellom Oslo kommune og universitetet.

Dette skal være en brei, formell plattform for utveksling av kompetanse og kunnskap.

Hilde Lorentzen

— Jeg leder en arbeidsgruppe som består av medlemmer fra Oslo kommune og alle fakulteter og forskningsmiljøer ved OsloMet. På et møte i vår besluttet vi at vi ønsker å få til en universitetskommune, og vi håper å få på plass en formell avtale før nyttår, sier Lorentzen til Khrono.

Levende lab i trondheim

Trondheim er allerede en universitetskommune. I et debattinnlegg i Khrono i fjor skrev prorektor Toril N. Hernes og dekan Marit Reitan at «gjennom NTNU får kommunen tilgang til forskningsfronten nasjonalt og internasjonalt, - ny kunnskap om hvordan kommunen kan utvikles videre. Vi kaller det universitetskommune. Vi ved NTNU får på vår side tilgang til et levende laboratorium. Gjennom dette samarbeidet ønsker vi å ta et nasjonalt ansvar for å utvikle en ny modell for innovasjon og omstilling i offentlig sektor».

Hilde Lorentzen går til ny stilling i rektors stab. Foto: Petter Berntsen

Lorentzen forteller at planen nå er et toårig pilotprosjekt, der hun skal være prosjektleder. OsloMet har satt av strategiske midler, og forventer at kommunen gjør det samme.

— Dette skal være en brei, formell plattform for utveksling av kompetanse og kunnskap. Det handler både om hvordan utdanningen vi tilbyr kan bli bedre, slik at den kan være nyttig og relevant for kommunen, og at den forskningen vi har er relevant. Dette er tovegs kommunikasjon, og vi er avhengig av hverandre, sier Lorentzen.

Byen man er en del av

— Det handler om å utvikle forskning og utdanning i den byen vi er en del av, sier Per Martin Norheim-Martinsen.

Han er viserektor for forskning ved OsloMet.

Per Martin Norheim-Martinsen er prorektor for forskning ved OsloMet.

Norheim-Martinsen sier at universitetet har en tradisjon for samarbeid med kommunen, og viser blant annet til KAI - Kompetansesenter for arbeidsinkludering. De har etablert et samarbeid med Søndre Nordstrand bydel.

— Bydelen har vist til noen konkrete utfordringer de har, og vi ser på om det er mulig å gjøre noe med disse, sier Norheim-Martinsen.

— Det er to universiteter i Oslo. Er begge med på prosjektet?

— Nei, per nå er det vi som har denne avtalen, og har for tiden tettere samarbeid med NTNU om universitetskommuner enn vi har med Universitetet i Oslo, sier Norheim-Martinsen.

Ny NIBR-direktør neste år

Lorentzen er altså foreløpig prosjektleder for universitetskommuneprosjektet i to år. Geir Heierstad er konstituert som leder for NIBR til ny leder ansettes i løpet av neste år.

— Både fakultetene og fagmiljøene ved de andre forskningsinstituttene på OsloMet er viktige for at NIBR skal kunne realisere våre mål om å bidra med ny og nyttig kunnskap til samfunnet. Samtidig ønsker vi å bidra til å videreutvikle universitetet utover vårt eget institutt gjennom godt samarbeid med andre miljø her ved OsloMet. Ikke minst gjelder dette innen bystudier knytta både til forskning og undervisning. Her har NIBR tatt på seg mye ansvar, og det har vi tenkt å fortsette med, sier Heierstad i en sak på OsloMets nettsider.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS