Curt Rice holder holder tale og ønsker ansatte og studenter på Campus Kjeller velkommen til OsloMet — storbyuniversitetet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Gårdeier mener OsloMet kan spare 670 millioner på å bli på Kjeller

Campus. Gårdeier av Campus Kjeller slår av flere hundre millioner kroner på leieprisen over 20 år, og håper at det gjør at OsloMet blir værende, og ikke flytter til Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OsloMet – storbyuniversitetet har campus i Pilestredet, Sandvika og på Kjeller i Akershus. Kontrakten på Campus Kjeller utløper i 2023, og universitetsledelsen ønsker å flytte campus til Lillestrøm sentrum.

Fram til da leier universitetet bygg av selskapet Hemfosa Samfunnsbygg, for litt over 50 millioner kroner i året. Hemfosa vil holde studentene og forskerne på Kjeller, og har også tidligere antydet at OsloMet kan få en billigere leie på Kjeller, hvis de ikke flytter.

Sist Khrono skrev om saken antydet Hemfosa en innsparing på 300 millioner kroner, nå er beløpet mer enn doblet.

Les også: HiOA kan spare 300 millioner ved å bli på Kjeller

Nå sier administrerende direktør i Hemfosa Norge, Simon Ottersland, at de har levert et nytt tilbud, og at OsloMet med det nye tilbudet, kan spare 670 millioner kroner over 20 år.

Det var Romerikes Blad (abonnement) som omtalte saken først.

Kjeller har potensiale til å bli en fantastisk beliggenhet for et universitet, spesielt med umiddelbar nærhet til forskning og utvikling. Således håper vi at kjeller ikke blir ekskludert fra vurderingene.

Simon Ottersland

— OsloMet er en av våre absolutt største leietakere. Vi er ikke utelukkende opptatt av å beholde OsloMet på Kjeller, men opptatt av å være en god og langsiktig gårdeier for OsloMet - der OsloMet, ut fra en totalvurdering, mener det er best å drive sin virksomhet, sier Simon Ottersland, administrerende direktør for Hemfosa i Norge.

Helst på Kjeller

Hemfosa vil nemlig også være med i konkurransen om å huse OsloMet på Lillestrøm. Han er likevel mest positiv til å fortsatt ha OsloMet på Kjeller.

— De samtaler vi har ført og fører med andre ledende universitet i Europa tilsier at Kjeller har potensiale til å bli en fantastisk beliggenhet for et universitet, spesielt med umiddelbar nærhet til forskning og utvikling. Således håper vi at Kjeller ikke blir ekskludert fra vurderingene, sier Ottersland.

Rektor ved OsloMet, Curt Rice, sier han venter på utfallet av utredningen av de forskjellige alternativene.

— Vi har en prosess med Statsbygg, der de skal gå inn i prisene som gjelder både å flytte og ikke flytte. De utreder også null-alternativet, og jeg forventer rapporten rett over påske og forholder meg til den. Hemfosa er en privat aktør, og de ønsker forståelig nok å beholde oss som leietakere, sier Rice.

Null-alternativet er altså å bli på campus Kjeller.

Les også: Helomvending - OsloMet må utrede å bli værende på Kjeller

«Følelse av å ha blitt lurt»

Rice er ikke utelukkende positiv til den reduserte prisen.

— De summene som de nå antyder får meg virkelig til å tvile på den husleien vi har i dag. Vi sitter igjen med følelse av å ha blitt lurt når de grovt sett snakker om å halvere prisen. Dette tilbudet er heller ikke et resultat av en dialog, de vet ikke hva slags behov vi har. Hvorvidt de møter våre behov er absolutt uavklart, sier han, men legger til:

— Når alt det er sagt, så er det klart at dette er mye penger, og man må ta et tilbud som dette på alvor, dersom det er alvorlig ment.

— Forventer du at det kommer et enda lavere tilbud, nå som de har gitt dere avslag flere ganger allerede?

— Ja, sier han, halvt spøkende.

Han trekker fram nærheten til Oslo og universitetets to andre campus som en viktig faktor.

— Med en flytting fra Kjeller til Lillestrøm vil det bli lettere å bevege seg mellom campusene, som åpner for andre faglige muligheter. Det blir opp til styret å bestemme om det er så viktig at de vil takke nei til alternative tilbud. Deler av vurderingen baserer seg nemlig også på ting som ikke kan regnes i rene kroner.

Overtok kontrakt av tidligere eier

Ottersland i Hemfosa sier de ikke har gjort endringer i leiekontrakten de tok over.

— Dersom dere kan kutte så mye i prisen - har dere tatt for mye betalt tidligere?

Adm. dir. Simon Ottersland. Foto: Hemfosa

— Leiekontrakten er framforhandlet av tidligere eierog OsloMet. Vi har ikke gjennomført endringer i leienivå i vår eiertid ut over KPI-regulering (inflasjonsregulering red.anm) som spesifisert i leieavtalen. I de samtaler vi har ført med OsloMet i vår eierperiode har det hele tiden vært lagt frem at en forlengelse av leieavtalen sannsynligvis vil gi rom for vesentlig leiereduksjon varierende med lengde på forlengelse, sier Ottersland, og fortsetter:

— Jeg vil si at prosessen som kjørt av OsloMet har resultert i at vi virkelig har spisset pennen.

— Hvis OsloMet ikke vil gå for Kjeller - har dere noen plan B for bygningene der?

— Byggene på Kjeller er fleksible og gode, det har arbeidet vi så langt har gjennomført bekreftet. Således fokuserer vi på nåværende tidspunkt utelukkende på OsloMet eller universitetsformål, sier Ottersland.

Tror på levende studentmiljø

Romerikes Blad trekker fram at det lokale næringslivet i Lillestrøm ønsker universitetscampusen dit. Hemfosa-direktør Ottersland sier til Romerikes Blad at det kan hende studentene som kommer til å studere ved det eventuelle campus Lillestrøm vil bosette seg i Oslo heller enn på Lillestrøm eller Kjeller.

Rice deler ikke bekymringen.

— Jeg har ingen formening om hvor studentene skal bo, men samskipnaden holder på med et stort byggeprosjekt i Lillestrøm, og hvis både OsloMet og Politihøgskolen flytter dit, vil det føre til et sterkere studentmiljø, og det tror jeg studentene både vil ha godt av og trives godt med, sier rektoren.P

Les også: Rice fastholder at det ikke er noe alternativ å bli på Kjeller

FAKTA

Kjeller-saken

Ledelsen ved OsloMet har lenge signalisert at de ønsker å flytte sin campus på Kjeller nærmere Lillestrøm sentrum.

I denne prosessen har de hyret inn Statsbygg som samarbeidspartner.

OsloMet fikk fritak fra kravet om å utføre en såkalt konseptvalgutredning (KVU/KS1) gitt av Finansdepartementet.

Dette fritaket tolket man dithen at man ikke behøvde å utrede et alternativ som innebar å bli på Kjeller.

Kunnskapsdepartementet har i møte og i brev til OsloMet 24. januar slått fast at OsloMet og Statsbygg må utrede det man kaller nullalternativet, altså bli på Kjeller slik som det er i dag.

Ledelsen har lagt inn et krav om at den nye campusen må ligge innen 5-7 minutters gange fra togstasjonen på Lillestrøm. Dermed er dagens campus på Kjeller for langt unna.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS