UiO og OsloMet sammen om Pride for andre år på rad
Oslo Pride. For andre år på rad skal OsloMet og Universitetet i Oslo gå sammen i Pride Parade. Begge institusjonene stiller med program for hele Pride-uka.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredag 22. juni var den offisielle åpningen av Oslo Pride, og de høyere utdanningsinstitusjonene i hovedstaten kommer ikke til å sitte på sidebenken og se på.
2017 var første året OsloMet (da Høgskolen i Oslo og Akershus) og Universitetet i Oslo (UiO) deltok i Pride, under parolen «Fryktløs kunnskap».
Hele Oslo Pride dekker perioden 22. juni til 1. juli, og de to universitene skal være tilstede på en rekke arenaer gjennom uka, igjen under slagordet «Fryktløs kunnskap.»
Det hele skal kuliminere i Pride-paraden 30. juni, hvor de to universitetene skal gå sammen.
Vi vil at de skeive studentene og ansatte skal vite at vi er et universitet som ønsker dem velkomne, at vi er opptatt av dem, og at de skal være trygge og kunne utvikle seg.
Curt Rice
— Mangfold beriker livene våre, og det vil vi stå frem og si, sier rektor ved OsloMet, Curt Rice.
«Walk the talk»
Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Rundt 80 helårsfrivillige og bort imot 300 ukesfrivillige står bak ti-dagersfestivalen.
Nærmere 77 000 besøkte arenaene Pride Park, Pride House og Pride Art i fjor. Pride-paraden hadde rekordoppslutning med 40 000 som deltok i paraden og 200 000 tilskuere.
I fjor var også første året OsloMet og UiO deltok i paraden.
— Det var kjempemorsomt å delta på paraden i fjor, og jeg ser frem til lørdagen, sier Rice.
Begge OsloMet og UiO oppfordrer studenter og ansatte til å delta.
« OsloMets studenter og ansatte inviteres til å delta på Norges største feiring av skeiv kjærlighet» står det på OsloMets hjemmesider.
Videre sier de at de skal walk the talk.
— Vi vil at de skeive studentene og ansatte skal vite at vi er et universitet som ønsker dem velkomne, at vi er opptatt av dem, og at de skal være trygge og kunne utvikle seg, sier Rice.
Videre understreker han at OsloMets tilstedeværelse under Pride er et viktig signal.
— Vi ønsker å være en institusjon som bidrar til et inkluderende samfunn, sier han.
Det er oppmøte for studenter og ansatte ved begge universitetene kl. 11 ved Botanisk hage. Der vil det bli utdelt t-skjorter med spesialdesignede logoer, før de begynner å marsjere kl. 13.
Paraden avsluttes ved Pride Park i Spikersuppa.
Fullt program
I tillegg til paraden stiller begge universitene med program for hele Pride-uka.
Under Oslo Pride stiller UiO ut skeiv litteratur på de fire universitetsbibliotekene HumSam-biblioteket, Juridisk bibliotek, Medisinsk bibliotek og Realfagsbiblioteket.
22. juni åpnet de også utstillingen «Kjær leik/Secret Love» ved Kulturhistorisk museum. Utstillingen består av kunst om skeiv kjærlighet i Kina og Norden, og den er gratis frem til Pride avsluttes 1. juli.
Videre skal UiO-forsker Kai Arne Hansen, sammen med OsloMet-forsker Jan Storø, snakke om sin forskning på kjønn i populærmusikk og film mandag 25. juni. Så skal zoolog Petter Bøckmann snakke om skeive dyr på Pride House tirsdag 26. juni.
OsloMet stiller med egen stand i Pride Park for første gang i år. Standen er utviklet av studenter ved produktdesign, og den vil være oppe i parken i Spikersuppa mellom 27.-30. juni.
Den tidligere høgskolen holdt også et eget Pride-kickoff på campus torsdag 21. juni.
— Jeg har tenkt til å være tilstede på standen vær på torsdag, og ser veldig frem til det, sier Rice.
Han sier han har høye forvetninger til uka, og håper han blir konfrontert med nye tanker under festivalen.
— I år skal vi utfordre og utvide familiebegrepet under Pride. Jeg håper jeg hører ideer og perspektiver som utfordrer meg, avslutter Rice.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!