Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo oppfordrer studenter og ansatte til å delta på Pride Parade i Oslo 1. juli. Bildet er fra paraden i 2016. Foto: Ruud, Vidar

I Pride-parade for «fryktløs kunnskap»

For første gang skal Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus delta på Pride Parade. De har slått seg sammen under parolen «Fryktløs kunnskap».

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, og markeringen varer fra 23. juni til 2. juli. 

I år skal både representanter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetet i Oslo (UiO) for første gang være til stede.

Deltagelsen skal skje på en rekke forskjellige arenaer. Blant annet skal begge institusjonene være representert i Pride Parade i Oslo 1. juli.

Paraden begynner klokken 13.00 på Grønland, og går gjennom sentrum til Pride Park i Spikersuppa.

Både UiO og HiOA oppfordrer ansatte og studenter ved institusjonene til å delta i paraden. Og rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen (bildet), har lagt inn et midlertidig profilbilde på sin facebookprofil der han har på seg UiOs Pride-tskjorte.

Omfattende program

Et gjennomgående tema for årets Pride er «Fryktløs kjærlighet», og de to institusjonene stiller dermed med sin egen parole: «Fryktløs kunnskap».

I tillegg til paraden har institusjonene satt opp sitt eget program for Pride under parolen.

22. juni åpnet utstillingen «Skeivt uteliv» på Kulturhistorisk Museum. Utstillingen, som tar for seg det skeive utelivet — også kalt gay clubbing — i perioden 1950 til 2017, var initiert av Universitetet i Bergen, i samarbeid med Kunstplass.

Utstillingen vil være åpen til 27. august, og det er gratis inngang under hele Pride.

28. juni inviterer Pride House, en debattarena på Eldorado Bokhandel, til diskusjon om skeive perspektiver i høyere utdanning.

Her skal det være et faglig innlegg om en kartlegging av skeive perspektiver i høyere utdanning, som presenteres av Åse Røthing ved HiOA, og Elisabeth L. Engebretsen ved UiO.

Forsker Janne Bromseth fra forskerkollektivet.no skal også snakke om arbeidet med å inkludere skeive perspektiver i høyere utdanning i en svensk kontekst.

28. juni til 1. juli stiller UiO med stand i Pride Park i Spikersuppa. Her skal filmer om skeiv forskning og om det å være skeiv på Universitetet i Oslo vises fram, i tillegg til at publikum kan møte engasjerte ansatte og studenter ved universitetet.

Fryktløs kunnskap

På UiO sine hjemmesider opplyser de om hva som inngår i parolen Fryktløs kunnskap.

«Kunnskap står sentralt i kampen mot fordommer og for menneskerettigheter. Like muligheter til å påvirke og delta i samfunnet uansett kjønnsidentitet, seksuell orientering og bakgrunn er viktige verdier for universitetet.»

For HiOA sin del er dette vel å merke ikke første gang de markerer Pride.

I fjor anskaffet høgskolen et regnbueflagg i forbindelse med markeringen.

I et blogginnlegg opplyste rektor ved HiOA, Curt Rice, at årsaken var skyteepisoden på en skeiv nattklubb i Orlando, men at det også var ment å feire markeringen i Oslo.

I år har høgskolen tatt regnbueflagget et steg lenger, og oppfordrer ansatte til å legge inn en egen Pride-signatur i egen e-post som oppvarming til paraden 1. juli.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS