karantenehotell

OsloMet og Høgskolen i Østfold tar regninga for alle

OsloMet og Høgskolen i Østfold har kommet fram til at de vil betale hotellregninga for alle internasjonale studenter som må på karantenehotell.

Prorektor på OsloMet, Nina Waaler.
Prorektor på OsloMet, Nina Waaler.
Publisert Oppdatert

Onsdag kom beskjeden fra Kunnskapsdepartementet om at alle universiteter og høgskoler skal betale hotellregningen for de nye internasjonale studenten som kommer til Norge etter jul. De fleste av disse må tilbringe 10 dager på karantenehotell.

Onsdag kom også beskjeden om at regjeringa ønsker å myke opp kravene knyttet til hvem som må på hotell.

De nye reglene innebærer at hvis du kan dokumentere at du kan oppholde deg på et egnet sted, der du har enerom og eget bad, samt enten et kjøkken eller kan dokumentere matlevering, så kan karanteneoppholdet gjennomføres på det som da blir kalt egnet sted, og det er ikke krav om at du eier bosted med videre.

OsloMet og Høgskolen i Østfold: Vil betale for alle

Nina Waaler er prorektor for utdanning på OsloMet.

Hun forteller til Khrono at OsloMet ønsker å bidra til å finne løsninger også for internasjonale studenter som kommer tilbake fra juleferie.

— Vi vil derfor dekke opphold på karantenehotell, også for de av våre internasjonale studenter som kommer tilbake fra juleferie, og som har et bosted som ikke regnes av myndighetene som egnet for hjemmekarantene, forteller Waaler.

På universitetsstyremøtet tirsdag sa hun at det lå an til mange innreisende studenter også i vårsemesteret 2021. I alt har 160 takket ja.

— Men vi tror ikke at vi ender opp med så mange. P.t. vet vi ikke hvor mange det blir, sa hun.

Waaler sa også at OsloMet i tillegg har inngått en avtale med Thon og Scandic-hotellene om at studentene selv kan inngå langtidsleie med hotellene etter karantenetiden.

Rektor på Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, forteller at Høgskolen i Østfold også har kommet fram til at de vil betalte karantenehotell for alle internasjonale studenter, også de som har vært hos dem i høst, men har reist eller reiser hjem på juleferie titt hjemland.

Betaler bare for de nye studentene

Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og NTNU skriver alle tre til Khrono at de bare betaler for de nye studentene som kommer til våren.

Prorektor på NTNU, Marit Reitan, skriver til Khrono at NTNU forholder seg til beslutningen fra Kunnskapsdepartementet om at universitetene skal dekke karantenehotell for alle nye utenlandsstudenter.

— Dette innebærer at vi dekker egenandelen for karantenehotell for ca. 300 mastergradsstudenter og 600 utvekslingsstudenter som har fått tilbud om plass i vårsemesteret, forteller Reitan.

Universitetet i Oslo (UiO) vil betale studentenes egenandel på 5000 kroner for karanteneopphold på hotell, skriver rektor på UiO, Svein Stølen i en epost til Khrono.

— Dette gjelder nye masterstudenter og nye utvekslingsstudenter som kommer til Norge for å starte sine studier ved UiO i januar. Studentene er allerede informert om det. Internasjonale studenter som velger å reise hjem i juleferien må vurdere dette selv og også selv betale eventuelt opphold på karantenehotell etterpå, forteller Stølen.

Rektor på UiB, Dag Rune Olsen, forteller at situasjonen for internasjonale studenter som kommer tilbake fra juleferie ikke har vært en aktuell problemstilling ved UiB.

Endringslogg:

10.12.2020, kl 21.30: oppdatert med opplysninger om at Høgskolen i Østfold også betaler for alle.

Powered by Labrador CMS