— En rektor må være mer opptatt av ledelse enn av fag
Styremedlem Kari Pahle synes det er et svakhetstegn at de siste valgte rektorene ved høgskolen bare har sittet i èn periode.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den markante SV-politikeren Kari Pahle sitter som medlem i styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i sin andre periode.
Hun er den eneste i dagens styre som var med å vedta fusjonen i 2011 og som også skal være med på å vedta det endelige forslaget til nytt organisasjonsdesign for høgskolen i desember. Der skal man blant annet ta stilling til om høgskolen skal ha valgt eller ansatt rektor.
I styremøtet 18. og 19. desember i år skal det gjøres flere strategisk viktige vedtak, blant annet om organisasjonsmodell, på eventuelle sammenslåinger av sykepleieinstituttene og endringer i studieadministrasjonen blant annet.
Debatten som har fått størst oppmerksomhet så langt er evalueringsrapportene fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) om høgskolens styring og ledelse. NIFU foreslår en rekke tiltak for som kan gjennomføres for at høgskolen skal være i bedre stand til å oppfylle strategien sin om å bli universitet blant annet.
— Tar de ansatte på alvor
Jeg er mer åpen for å tenke ansatt rektor nå enn jeg var for fire år siden.
Kari Pahle
— Jeg synes at NIFU-rapporten er veldig bra. Det virker som om de virkelig har lyttet til organisasjonen. Her har de vært skikkelig rundt og tatt svarene de har fått på alvor. Det er et godt tegn at de tar de ansatte på alvor, sier Pahle.
Les også: NIFU-rapporten
Hun har merket seg at NIFU mener at todelingen mellom administrativ og faglig ledelse er sterkere ved høgskolen enn andre universiteter og høgskoler.
(Foto: Skjalg Bøhmer Wold)
— NIFU foreslår noen tøffe grep, blant annet å legge ned dagens utvalgsstruktur og innføre et overordnet strategiutvalg. De tenker rett og slett litt radikalt, sier Pahle (bildet over) som håper at dette nå blir fanget opp i høringsrunden av fakultetene og de andre høringsinstansene.
— Å bedre samarbeidet på faglig og administrativt nivå, det er viktig framover, og det er jo på instituttene og fakultetene ting skjer, sier hun og liker forslaget om å gi mer makt og ansvar til fakultetene.
— Dekanene har jo sittet litt mellom barken og veden og det er viktig å få en tydeligere lederrolle her, sier hun.
Vil få til endringer underveis
Pahle har ikke endelig konkludert eller bestemt seg for hva hun skal mene om alle sakene som endelig skal vedtas i styremøtet i desember, og mener at den pågående høringsrunden - og debatten, både i Khrono og andre steder, er utrolig viktig.
Les også: Overrasket over at så mange har «piggene ute»
— Jeg håper at fakultetene tar dette på alvor. Som styremedlem leser jeg alltid nøye det vi får av høringsuttalelser og det er viktig at de bruker anledningen til å melde inn hva de synes er positivt og hva de ikke er så fornøyde med nå. Jeg lover at jeg skal ta det på alvor, sier hun, som også var med i det forrige styret som vedtok denne underveisevalueringen.
— Med denne rapporten oppnår vi noe av det vi håpet på; å få til endringer underveis, sier hun.
Valgt eller tilsatt?
Pahle har ikke tatt et endelig standpunkt til om hun ønsker seg valgt eller tilsatt rektor.
— Inntil nå har jeg vært for valgt ledelse, nettopp fordi en valgt rektor får legitimitet, og at selve valgprosessen er viktig, sier hun.
— Men den veldige todelingen, og lite samarbeid mellom den faglige og administrative delen er forhold som gir mer argumenter for en ansatt rektor, mener hun, og legger til:
— Jeg er mer åpen for å tenke ansatt rektor nå enn jeg var for for fire år siden, sier hun og presiserer at det ikke har noe å gjør med den rektoren som sitter i dag.
Kort tid et svakhetstegn
Pahle har også merket seg at de to siste valgte rektorene i Oslo bare har sittet i fire år, altså èn periode.
— Det vil jeg si er et svakhetstegn. Å være rektor for en av Norges viktigste offentlige samfunnsinstitusjoner innebærer et stort lederansvar og en av lederoppgavene er å profilere høgskolen som en viktig samfunnsaktør, sier hun og presiserer at dette gjelder både overfor fylkene, offentlige virksomheter, hele omsorgssektoren, barnehagene, skolene - storting og regjering.
— HiOA er ikke på langt nær i mål med det utadvendte arbeidet mot det private næringslivet som vi utdanner arbeidskraften til, for ikke å snakke om det framtidige velferdsnorge, sier hun.
— Jeg er utålmodig på at HiOA skal gjøre den jobben mye sterkere, sier Pahle.
Må være mest opptatt av ledelse
Ved høgskolen i Akershus var det Jan Grund som var ansatt rektor og øverste administrative leder fra 2008 og fram til fusjonen med Høgskolen i Oslo i 2011.
— Rektorene sier at de ønsker seg tilbake til faget sitt og at lange perioder som leder fjerner dem fra dette?
— En person som skal lede en så stor organisasjon som HiOA må være mer opptatt av ledelse enn av faget sitt. Vedkommende må ha et stort engasjement og tung akademisk faglig bakgrunn, sier Pahle og trekker fram rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen og Gunnar Bovim ved NTNU i Trondheim som gode eksempler på dette.
— Jeg er ganske enig med mange av momentene til Steinar Stjernø når det gjelder krav til ny rektor. Selv om det er en ansatt rektor så må det være en åremålstilling, det er et tungt lederansvar og med krav om høy profilering. Men fire år er kort tid. Vedkommende skal bygge tillit og gjenkjennelighet, sier Pahle.
Les også: Stjernøs krav til ny rektor
Omdømmeundersøkelse
— Høgskolens omdømmeundersøkelse underbygger også hvor viktig det er med en profilert rektor, sier Pahle som har sittet 30 år i bystyret i Oslo og har erfaring fra den siden med at det har vært - og fortsatt er - altfor dårlig samarbeid mellom kommunen/fylket og høgskolen.
Les også: Studenter og ansatte snur ryggen til HiOA
— Vi har to meget dyktige toppledere på høgskolen i dag, og jeg er stolt når jeg er med dem rundt og ser hvordan de presenterer og legger fram høgskolens standpunkter. Det er to meget dyktige kvinner vi har nå i Kari Toverud Jensen og Ann Elisabeth Wedø, sier Pahle.
Har skjedd mye
— Det har vært mange tøffe og tunge tak, med tette tidsfrister, og jeg er imponert over alt man har rukket å få til. Det har skjedd mye på HiOA de siste årene. Det var veldig tungt da vi hold på med fusjonen, men jeg opplever at man har skapt evne til å tenke nytt. Jeg håper nå man klarer å tenke på tvers av fakultetene framover - for der har vi ikke kommet langt nok, sier hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!