— At unge studenter velger å reise ut av Kirkenes, er ikke nødvendigvis fordi studietilbudet der er dårlig, men at de ønsker å oppleve et større studiested, sier Anne Husebekk. Foto: Siri Øverland Eriksen
— At unge studenter velger å reise ut av Kirkenes, er ikke nødvendigvis fordi studietilbudet der er dårlig, men at de ønsker å oppleve et større studiested, sier Anne Husebekk. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ordfører mener UiT nedprioriterer Finnmark etter fusjon

Utdanning. Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, mener universitetsledelsen ved Universitetet i Tromsø ikke brukte mulighetene ved fusjonen godt nok. Nå er utdanningstilbudet i Øst-Finnmark skandaløst dårlig, mener han.

Publisert Oppdatert

I 2013 fusjonerte Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø til UiT Norges arktiske universitet.

Det er ei falitterklæring for UiT at vi må til indre deler av Østlandet for å finne noen som kan gi oss tilbudet vi trenger.

Helga Pedersen

Ordføreren i Sør-Varanger kommune i det som tidligere het Finnmark, Rune Rafaelsen, hevder at UiT Norges arktiske universitet har et skandaløst dårlig tilbud i Øst-Finnmark. Det skriver Sør-Varanger avis om i flere saker.

Rafaelsen mener universitetsledelsen ikke brukte mulighetene etter fusjonen godt nok.

— Da kunne de fått sving på utdanningstilbudet i Øst-Finnmark, men det skjedde ikke. Det virker som universitetsledelsen mangler strategi for hvordan de kan tilby høyere utdanning i vår del av fylket, sier ordføreren til avisen.

Ville ha Finnmarks-modell

Daglig leder Trond Haukanes i Øst-Finnmark regionråd sier de har tatt opp utdanningssituasjonen med universitetet flere ganger.

Rådet foreslo blant annet at «Finnmarksmodellen» for legeutdanningen til UiT også ble satt i gang i Kirkenes.

— Det kom ingenting ut av det, men vi har ikke gitt opp håpet. Derfor fortsetter vi arbeidet med å påvirke UiT Norges arktiske universitet, sier Haukanes.

75 prosent i Tromsø

UiT-rektor Anne Husebekk beklager at Rune Rafaelsen ser på UiT sitt tilbud i Kirkenes som for dårlig.

Høsten 2019 hadde UiT 650 studenter fra Øst-Finnmark. 75 prosent studerer i Tromsø, resten i Finnmark, med en hovedvekt i Alta.

— At unge studenter velger å reise ut av Kirkenes, er ikke nødvendigvis fordi studietilbudet der er dårlig, men at de ønsker å oppleve et større studiested med et mangfold av tilbud. Det er viktig for Øst-Finnmark å ta vare på de som reiser ut, slik at det blir attraktivt å komme tilbake, sier Husebekk til avisen.

Tana-ordfører Helga Pedersen sier at hennes kommune har måttet engasjere Høgskolen i Innlandet for å gi et tilbud til sykepleiere som ønsker å bli helsesykepleiere.

— Det er ei falitterklæring for UiT at vi må til indre deler av Østlandet for å finne noen som kan gi oss tilbudet vi trenger, sier hun til Sør-Varanger avis.

Powered by Labrador CMS