Sverige etter Elsevier-brudd: En av fire benytter seg av piratnettsted
Publisering. En fersk undersøkelse fra Sverige viser at hver fjerde som svarte sier de har benyttet seg av et piratnettsted for å hente artikler etter at avtalen med Elsevier ikke ble forlenget i juni 2018.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter lang tids forhandling ble det 12. mars klart at Unit, på vegne av norske utdanningsinstitusjoner har bestemt seg for å ikke forlenge avtalen med tidsskriftforlaget Elsevier.
Det går overraskende bra å leve uten avtale med Elsevier.
Ole Petter Ottersen
I Sverige skjedde det samme med virkning fra 30. juni i fjor. I fjor sommer forlenget heller ikke Tyskland sin avtale med Elsevier.
Det er det Kungliga Biblioteket som har gjennomført en undersøkelse i januar og februar i år. 85 prosent av respondentene er forskere eller stipendiater, skriver Universitetsavisa.
Av 4221 respondenter i den svenske undersøkelsen har 81 prosent oppgitt at de har hatt behov for Elsevier-artikler etter bruddet.
Halvparten av de svenske forskere oppgir at arbeidet deres har blitt negativt påvirket av bruddet med Elsevier.
— Ser behovet for å markere
Ole Petter Ottersen er rektor ved Karolinska Institutet.
Til Khrono sier han at det går overraskende bra å leve uten avtale med Elsevier.
— Biblioteket hjelper med å skaffe artikler til forskerne og det er ingen utbredt misnøye, uttaler Ottersen.
Og han legger til:
— Mitt inntrykk er at våre forskere ser behovet for å markere.
24 prosent bruker piratnettsted
I følge Universitetsavisa viser undersøkelsen at 42 prosent av dem som har hatt behov for Elsevier-artikler oppgir at de ikke har greid å få tilgang til artiklene de ønsket, mens 42 prosent fant artiklene på nett.
45 prosent av dem som fant artiklene på nett, brukte ResearchGate, mens 24 prosent brukte piratnettstedet Sci-Hub.
Beate Eellend leder Kungliga bibliotekets arbeid med å få åpen tilgang til vitenskapelige tidsskrifter.
— Det fins eksempler i disse svarene på at forskere har sluttet å publisere og fagfellevurdere i Elsevier. Det kan være for å gjøre bruddet mer kraftfullt eller for at svenske kolleger ikke like lett skal kunne publisere i Elsevier-publikasjoner, sier Beate Eellend til Universitetsavisa.
— Små konsekvenser for bibliotekene
Lisa Olsson fra Stockholm universitetsbibliotek leder gruppen som skal evaluere virkningene av oppsigelsen av Elsevier-avtalene i Sverige. Deler av resultatene fra undersøkelsen ble nylig presentert på Bibsyskonferansen i Trondheim.
— I det store og hele ser vi små konsekvenser for bibliotekene. Noen forskere har blitt påvirket veldig direkte i sitt arbeid. Andre forskere har ikke merket så mye til bruddet med Elsevier, sier Beate Eellend, som leder Kungliga bibliotekets arbeid med å få åpen tilgang til vitenskapelige tidsskrifter på oppdrag fra den svenske regjeringen til Universitetsavisa.
Undersøkelsen Olsson presenterte resultater fra er ennå ikke ferdigbehandlet. Analyser av fritektssvarene pågår fortsatt.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!