akkreditering
Ønsker at Høgskolen i Molde blir universitet
Næringslivet i Molde krysser fingrene for et framtidig universitet i «Rosenes by».
Regjeringen vil at det skal bli enklere for høgskoler i Norge å få universitetsstatus. I forskriften som ble sendt ut på høring i vår, foreslås det blant annet at det skal være tilstrekkelig å ha ett doktorgradsprogram i stedet for fire, som er dagens krav.
De foreslåtte regelendringene ble kjent allerede i 2023, da regjeringen gjorde det klart at de ønsker å gjøre det enklere for vitenskapelige høgskoler å bli universitet.
Molde Næringsforum
Da Khrono spurte rektor ved Høgskolen i Molde, Elin Mordal, om det kunne bli aktuelt for dem å søke om å bli akkreditert som universitet i framtiden, svarte hun at alt ligger godt til rette for at muligheten i hvert fall er der.
— Foreløpig forholder vi oss rolig, og jeg kan ikke svare i dag på hva vi kommer til å gjøre, sa Mordal til Khrono like før jul i fjor.
Denne uken skrev Romsdals Budstikke (RB) at Næringslivet i Molde ønsker at Høgskolen i Molde blir universitet. Helt konkret har styret i Molde Næringsforum vedtatt at de skal oppfordre Høgskolen i Molde om å søke universitetsstatus så snart det lar seg gjøre, skriver RB.
Næringsforumet mener at universitetsstatus vil kunne tiltrekke seg flere studenter, gi utvidede forskningsmuligheter, større faglig bredde og økt prestisje.
Vil avvente
Rektor Elin Mordal sier til Romsdals Budstikke at de vil avvente de nye nasjonale retningslinjene før de vurderer om Høgskolen i Molde ligger godt til rette om å få gjennom en søknad.
Regjeringens mål er at den nye forskriften skal tre i kraft fra 1. januar 2025.
Da Khrono tok en sjekkerunde med landets ni vitenskapelige høgskoler like før jul i fjor, bekreftet sju av dem at det kunne være høyaktuelt å søke om universitetsstatus dersom mulighetene var der. I tillegg til disse sju, formidlet også Høyskolen Kristiania at de hadde universitetsambisjoner.
Ifølge departementets forslag skal det bli enklere for de vitenskapelige høgskolene å bli universitet. Dersom forslaget går gjennom, vil de få mulighet til å benytte en forenklet prosedyre for å bli universitet i en tidsperiode på fem år.
Setter pris på engasjementet
Fem vitenskapelige høgskoler — VID vitenskapelige høgskole, Norges Handelshøyskole (NHH), Høgskolen i Molde, Norges idrettshøgskole og MF vitenskapelige høgskole — har levert høringssvar. Alle ønsker overgangsordningen velkommen, skrev Khrono tidligere denne uken.
Khrono har forsøkt å få en kommentar til denne saken fra rektor Elin Morland og høgskoledirektør Øyvind Sørensen uten hell.
Til Romsdals Budstikke sier førstnevnte at hun setter pris på engasjementet fra næringslivet.