Ole Petter Ottersen fikk jobben som ny rektor fro Karolinska Institutet. Han tiltrer 1. august 2017. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Ottersen ny rektor på Karolinska Institutet

Den svenske regjeringen har torsdag 27. april utnevnt Ole Petter Ottersen til ny rektor for Karolinska Institutet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske regjeringen har fulgt oppfordringen fra Karolinska Institutet (KI) og utnevnt rektor for Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen som ny rektor på KI.

— Jeg er beæret over å ha blitt utnevnt til rektor på Karolinska Institutet, ett universitet jeg har sett opp til i hele mine karriere, sier Ottersen i en pressemelding på ki.se.

— Det er et stort privilegium å få lede en så fremragende institusjon, legger Ottersen til.

Ser fram til å komme i gang

Han sier også at han ser fram til å komme i gang med jobben som rektor.

Jeg er beæret over å ha blitt utnevnt til rektor på Karolinska Institutet, ett universitet jeg har sett opp til i hele mine karriere.

Ole Petter Ottersen

— Sammen med KIs mange dyktige forskere, ledere, studenter og samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt, skal vi styrke allmenhetens tillit og den interne entusiasmen og stolthet, sier Ottersen.

Ottersen skal tiltre 1. august 2017 og er ansatt til og med 28. februar 2022.

— Jeg ønsker Ole Petter Ottersen lykke till med sitt oppdrag som rektor for Karolinska Institutet og ser fram til ett konstruktivt samarbeide, sier Helene Hellmark Knutsson, minister for høyere utdanning og forskning, i en pressemelding fra den svenske regjeringen.

Plattformen til Ottersen

I plattformen Ottersen presenterte for den såkalte «hörandeforsamlingen» ved KI skriver han den krisen KI har vært gjennom også gir mulighet for universitet til å heve seg opp til et nytt nivå.

— Karolinska Institutet må fortsatt arbeide for internasjonal eksellens innen forskning og utdanning, men satsingen og kravet til eksellens må hele tiden balanseres med et like stort krav til verdigrunnlag, etikk og arbeidskultur. Slik jeg ser det, er eksellens og arbeidskultur synergistisk avhengig av hverandre, skriver Ottersen.

Les også: Rektorplattformen til Ole Petter Ottersen

Må bli mer robust

Ottersen skriver også at krisen som Karolinska Institutet har gjennomgått, krever at man gjennomlyser hele organisasjonen og gjør nødvendige endringer slik at den vil fremstå som mer robust og motstandsdyktig mot nye kriser.

— Dette er fullt ut mulig uten at det skal gå på bekostning av det som er selve grunnmuren i et universitet: Den akademiske friheten. Endringene må motiveres og forankres, og de må oppleves som viktig for både eksellens og arbeidskultur.

Ottersen skriver også at studentene er veldig viktig for ham og at en av hans første handlinger blir å besøke de 22 forskjellige institusjonene for å lære organisasjonen å kjenne og for å danne meg et godt bilde av det som nå oppleves som de største utfordringene.

Vil omorganisere

Ottersen slår også fast at det er nødvendig å diskutere organiseringen av Karolinska Institutet.

— Så vidt jeg forstår er organiseringen nærmest uendret siden 1993. Rammene for organisasjonens drift har endret seg mye siden den gang. Digitalisering, nye teknologier og større krav til økonomi og administrative prosesser betinger at man ser på organisasjonskartet på nytt. Dette er – etter mitt syn - også nødvendig for å kunne frigjøre mer tid til strategi og langsiktig utviklingsarbeid for rektor og universitetsledelsen, skriver han og legger til: 

— Jeg vil foreslå at det i tillegg til det nye etikkrådet ved Karolinska Institutet også opprettes vitenskapsombud. Slike ombud kan være et lavterskeltilbud til forskere der det er oppstått uenighet rundt forfatterskap, intellectual property, eller lignende. Ombudene kan fange opp og adjudikere i tvister før de eskalerer og må håndteres på høyere nivå i organisasjonen eller av eksternt utvalg.

Skapte rektorbråk

Veien fram mot rektorstolen på KI har ikke gått upåaktet hen. Siden i november i fjor har det vært klart at Ottersen var aktuell for to ulike rektorstillinger i Sverige, både KI der han endte opp, men han var også aktuell for universitet i Gøteborg.

Ikke bare aktuell, men han skal først ha takket først ja etter å ha blitt anbefalt av den såkalte hørende forsamlingen ved Göteborgs universitet.

Les også:

Etter noen få dager trakk han seg, fordi KIs ledelse sterkt ønsket ham. Dette satte sinnene i kok i Gøteborg, her følte mange seg holdt for narr av Ottersen.

Ottersen sin motkandidat, Eva Wiberg, takket ja til jobben, og for en uke siden ble hun også utnevnt av den svenske regjeringen som rektor for Göteborgs universitet.

Styreleder i Gøteborg var skuffet

— Styret hadde to meget sterke kandidater å ta stilling til. Hadde vi visst at en av dem var aktuell i en annen rekrutteringsprosess hadde vår beslutning blitt en annen, sa Cecilia Schelin Seidegård, i en pressemelding fra Göteborgs universitet i januar tidligere i år. 

Allerede i november skrev Khrono at Ottersen var aktuell både ved Karolinska Institutet og i Gøteborg.

Les også: UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

— Det er lenge siden november. Ottersen har stått foran «hörandeforsamlingen» ved universitetet vårt og sagt at får han jobben i Gøteborg så tar han den. Det hørte vi alle sammen, sa Seidegård i januar, og hun fortalte videre:

— Det var tirsdag i forrige uke at jeg fikk høre at det var satt i gang en «snabbprosess» med rekruttering på Karolinska Institutet (KI) og at Ottersen var aktuell der.

— Så avklaringen fra Ottersen kommer på oppfordring fra dere?

— Absolutt. Jeg snakket med ham fredag og fikk det da muntlig at han ikke var aktuell, og så kom det skriftlig søndag, svarte styrelederen i Gøteborg.

— Kom dette overraskende på dere?

— Det kom meget overraskende, og det er utrolig kjedelig for oss. Vi mener virkelig det vi har skrevet i pressemeldingen. Vi hadde to veldig gode kandidater, hadde vi visst dette, hadde vi valgt Eva Wiberg med en gang, sa Seidegård i januar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS