Rekto Ole Petter Ottersen ønsker de nye studentene velkommen på Universitetsplassen 17. august 2010 Foto: Francesco Saggio
Rekto Ole Petter Ottersen ønsker de nye studentene velkommen på Universitetsplassen 17. august 2010 Foto: Francesco Saggio

Oslo tredje best i Norden

Oslo er Nordens tredje beste studentby. Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, oppfordrer i dette innlegget til å fortsette med det som er bra, og å jobbe mer med det som kan gjøres bedre.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag – under vår Livsvitenskapskonferanse i Universitetets Aula – snakket byrådsleder Raymond Johansen varmt om hvor viktig det er at Oslo er attraktiv for studenter og talenter fra det store utland.  Jeg er enig. Vi må simpelt hen sørge for at Oslo blir verdsatt som en kunnskapshovedstad og som en god studentby. Like før Livsvitenskapskonferansen startet fikk jeg en epost som tyder på at vi er på riktig vei.

Eposten kom fra QS Quacquarelli Symonds som er ansvarlig for QS Rankings. I rangeringen «QS Best Student Cities 2017» kom Oslo inn som nr. 53 i verden og på en delt tredjeplass i Norden, sammen med Gøteborg. I Norden ble vi bare slått av København og Stockholm.  

Som alltid maner jeg til forsiktighet i omgang med rangeringer av denne typen. Jeg vil likevel si at det er svært gledelig at Oslo skårer høyt spesielt på indikatoren desirability - hvor attraktiv, trygg og forlokkende byen er. Oslo skårer også godt på tilbakemeldinger fra studenter som har bodd eller bor her. Rangeringen viser at Oslo har mye å by på for både nasjonale og internasjonale studenter. Og jeg er overbevist om at det tette samarbeidet vi nå har mellom akademi og by, vil gjøre studentbyen Oslo enda bedre.  

QS trekker frem at Oslo er en dyr by å leve i, men legger til at fraværet av skolepenger langt på vei kompenserer for dette. Vi kan utmerket godt benytte denne rangeringen i vår argumentasjon mot innføring av skolepenger fra tredjeland. Min oppfatning er at Norge - et høykostland som ligger i hjørnet av Europa og utenfor de store språkkretsene - vil profitere på å se på utenlandsstudentene som medlemmer av vårt akademiske fellesskap og ikke som kunder som skal betale for våre tjenester. Jeg mener også at dette er den rette holdningen i en tid der det internasjonale, akademiske fellesskapet er truet fra så mange kanter. 

Resultatene fra denne rangeringen stemmer godt overens med prisen UiO ble tildelt i fjor høst, for «Outstanding International Satisfaction Award». Prisen ble gitt UiO og 13 andre europeiske universiteter for å ha de mest fornøyde internasjonale studentene.

Oslo er Nordens tredje beste
studentby.

Ole Petter Ottersen

Hva er det så studentene setter aller mest pris på? Her er et par av svarene:

«Great standard of living, very good public spaces, and great atmosphere in the university area.» 

«The people, the socially liberal attitude of the city and the public transport system.» 

La oss beholde det som er bra, og la oss jobbe med det som bør og kan gjøres bedre. 

For flere meninger og innlegg i Khrono: Sjekk debattsidene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS