Universitetet i Bergen er vinner av Uninetts innovasjonspris for sitt arbeid med å lage én brukeridentitet fra opptak til emeritus. Foto: Dag Hellesund

Universitetet i Bergen er vinner av innovasjonspris

Innovasjon. Tre var nominert til Uninetts innovasjonspris 2019. Vinneren er Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert etter at prisen ble delt ut klokka 16.30 mandag. Video om vinneren ligger nederst i saken.

Universitetet i Bergen er vinneren av Uninetts innovasjonspris 2019 for sitt prosjekt som handler om en felles løsning for brukeradministrasjon og tilgangsstyring for universitets- og høskolesektoren. Vinneren ble kjent i ettermiddag, da prisen for første gang ble delt ut under Uninettdagene i Trondheim.

Høyskolen Kristiania, Universitetet i Bergen og UiT Norges arktiske universitet var de nominerte til innovasjonsprisen.

Uninett har ansvaret for å drifte nettet norske universiteter og høgskoler bruker. Ifølge administrerende direktør Tom Røtting vil de med prisen gjøre stas på kunder «som er nysgjerrige og går foran i løypa for å skape verdensledende forskning og utdanning».

Vil ha én brukeridentitet

Universitetet i Bergen ble nominert for «anskaffelse, pilotering og innføring av felles IAM», eller «en felles løsning for brukeradministrasjon og tilgangsstyring for universitets og høskolesektoren i Norge», slik IT-direktør Tore Burheim formulerer det. Målet er ifølge Burheim én brukerindentitet, fra samordna opptak til emeritus.

It-direktør Tore Burheim ved Universitetet i Bergen tok i mot prisen mandag ettermiddag. Foto: UiB

I presentasjonen av prosjektet forteller også Burheim at de hadde behov for dette ved UiB, og at de kontakt med de tre breddeuniversitetene. Ved å gå i front mener juryen at UiB viser «hvordan sektoren med felles innsats kan gjøre banebrytende innovasjon».

I begrunnelsen heter det videre at UiB har vært «en pådriver for å jobbe iterativt og har tatt en rolle som krever mot. De har gått inn i prosjektet med et åpent sinn, der prøving, feiling og læring er nødvendige ingredienser».

Dette er måten sektoren må jobbe på fremover «for å oppnå en felles digital grunnmur», mener juryen.

Studentreise

Høyskolen Kristiania ble nominert for en kartlegging av «studentreisen», som «handler om livslang læring, fra du er interessert i høyere utdanning, helt til du, som en 72-åring står som eksamensvakt i våre eksamenslokaler», slik Ståle Mørch, direktør for IT og digitalisering ved høgskolen, sier det i en presentasjon av prosjektet.

I begrunnelsen fra juryen heter det blant annet at Høyskolen Kristiania gjennom arbeidet har «dannet seg et konkret bilde av hvilke behov kommende, nåværende og tidligere studenter har for informasjon og interaksjon med høyskolen».

Det heter også at «juryen mener det er helt riktig å sette brukeren i sentrum, det bidrar til bedre tjenester og har stor overføringsverdi til resten av Kunnskaps-Norge».

Treårig IT-program ved UiT

Den siste av de tre er UiT Norges arktiske universitet, som ble nominert for en ny styrings- og organisasjonsmodell. Ifølge IT-direktør Stig Ørsje er dette prosjektet en del av et treårig IT-program som universitet nå er midt oppe i, med mål om å bli «en eksellent partner for kjernevirksomheten utdanning, forskning og formidling».

— Vi har et teknologiskifte nå som kommer inn over oss, som er kraftigere enn tidligere, og som gjør at vi må være tilstede for kjernevirksomheten, når den digitaliserer på en ny måte, sier Ørsje i en presentasjon av prosjektet.

Fra juryen heter det at UiT med den nye organisasjons- og styringsmodellen har «lagt til rette for å bli en eksellent partner for kjernevirksomheten. De skal øke endringshastigheten, bli mer brukerorientert, og utvikle en sterk samhandlings- og delingskultur med fagsiden og sektoren for øvrig».

Det er tatt «modige, omfattende og fremtidsrettede grep», mener juryen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS