pressekonferanse
Nye tiltak: Studentene ønskes velkommen tilbake
Blandede reaksjoner på lettelser i koronatiltak: — Går ikke langt nok, mener rektor Klaus Mohn. Studentene hadde også forventet mer.
(Saken er oppdatert).
Regjeringen vil har liv på campus og mer fysisk undervisning. Opptil 200 kan være tilstede på fysisk undervisning i store auditorier og enmeteresregelen kan ved gitte tilfeller avvikes.
Dette kom fram på en en pressekonferansen torsdag kveld. De nye lettelsene i koronatiltak gjelder fra midtnatt i morgen, fredag.
— Første gledelige pressekonferanse på en stund. Velkommen tilbake til våre studenter. Viktig justering og takk til regjeringen, tvitret rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold torsdag kveld.
Her er de nye reglene for høyere utdanning som gjelder fra midnatt fredag:
- Fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift
- Høyskoler, universiteter og fagskoler anbefales å tilrettelegge for mer fysisk undervisning.
- Forbehold om at generelle smittevernråd følges: lufting, avstand og være hjemme ved symptomer.
- Forutsatt at det er tilstrekkelig tilgang til tester, anbefales det å legge til rette for jevnlig testing av studenter. Tester bør utdeles til studenter og det bør være enkel tilgang til tester på campus.
- Mindre grupper/oppgaveløsning/seminarer i klasserom bør begrenses til maks 30 personer med 1 meters avstand. Avstandsanbefalingen kan fravikes der det er nødvendig for gjennomføringen av undervisningen.
- For undervisning i større auditorium gjelder antallsbegrensningen for offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser (200), og kravene i smittevernfaglig forsvarlig drift.
– Jeg er veldig glad for at vi nå kan gå over til mer normal drift, sier statsråd Ola Borten Moe.
— Nå har mange ansatte og en del studenter fått tredje vaksinedose, samtidig har fagskoler, høyskoler og universiteter opparbeidet mye erfaring med å drive smittevernfaglig forsvarlig. I tillegg vil regjeringen prioritere å gi studenter tilgang til hurtigtester, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.
Opphever kravet om digital undervisning
Nå anbefaler de høgskoler, universiteter og fagskoler å legge til rette for mer fysisk undervisning, slik at flere studenter får mulighet til å være på lærestedet sitt.
Hovedregelen framover er at alle studenter skal ha deler av undervisningen sin på campus. For å kunne ha mer fysisk undervisning anbefaler regjeringen jevnlig testing.
Når det gjelder klasseromsundervisning for mindre grupper studenter, anbefaler regjeringen at man samler maksimalt 30 personer med én meters avstand.
Det er mulig å fravike avstandsanbefalingen dersom det er nødvendig for å gjennomføre undervisningen.
Ved undervisning i større auditorier, er anbefalingen å følge antallsbegrensningen som gjelder for offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser, og kravene om smittevernfaglig forsvarlig drift. Med de nye retningslinjene betyr det inntil 200 personer med faste, tilviste plasser.
Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsatt følge de generelle smittevernrådene om lufting, å holde avstand så langt det er mulig og at ansatte og studenter holder seg hjemme ved sykdom eller symptomer.
Mer rom for mindre hjemmekontor
– Mange av dagens studenter har ikke hatt ett semester uten strenge smitteverntiltak, og med mye digital undervisning hjemme på hybelen. Derfor er det viktig at vi ikke har strenge tiltak lenger enn nødvendig, sier Borten Moe.
Selv om hovedregelen fortsatt er hjemmekontor, blir det også noe mer rom for å være fysisk på jobb for ansatte. Arbeidsgiver kan gjøre individuelle vurderinger for enkeltansatte som har behov for å komme på jobb på campus.
I forkant av torsdagens pressekonferanse, delte universitets- og høgskolerektorene sine forventninger til tiltakene.
Mohn: Bra, men ikke godt nok
Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn er ikke fornøyd:
— Først vil jeg si det er veldig bra at regjeringen innfører lettelser som omfatter universitet og høgskole-sektoren, sier UiS-rektoren, men han mener lettelsene ikke går langt nok.
— Med de begrensningene som legges, må vi fremdeles ha betydelig innslag av digital undervisning. Påbudet om at vi må fortsette å legge til rette for hjemmekontor, gjør også at vi får vesentlig færre ansatte på campus enn hva vi har til vanlig, sier Mohn.
Tiltakene på universitets- og høgskolenivå varierer fra de tiltakene som nå gjelder for videregående skole, en beslutning Mohn stiller seg spørrende til.
Må seie eg er litt skuffa i kveld. Det er bra at @Regjeringen letter på smittevernet, slik at fleire studentar kan kome til campus. Men lettinga går ikkje langt nok i retning normalisering, og ein burde opne for ny vurdering tidlegare enn primo februar.https://t.co/QIXZBfOOQC
— Klaus Mohn (@Mohnitor) 13. januar 2022
— Jeg tenker at høyere utdanning burde behandles på lik linje som videregående og voksenopplæring.
— Hva mener du med at tiltakene ikke går langt nok?
— Å fryse dette tiltaksnivået i tre uker virker for forsiktig. jeg forstår heller ikke det strenge påbudet med hjemmekontor dersom vi nå skal begynne å nærme oss en normalsituasjon. Slik jeg ser det, burde en revurdere dette tiltaksnivået på mer løpende basis.
— Studenter fortjener å bli prioritert høyere
Klaus Mohn får støtte fra leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Tuva Todnem Lund. Også hun mener regjeringens nye tiltak ikke gjør nok for å faktisk legge til rette for regjeringens egen oppfordring.
— Selv om retningen er positiv, skulle vi veldig gjerne sett at enmeterskravet ble fjernet slik at en fikk innført fysisk undervisning i større grad, sier Todnem Lund til Khrono.
Hun stiller også spørsmål til at det åpnes opp for flere fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, mens studentidretten ikke får noen lettelser. Lettelser Todnem Lund mener studentene for lengst har fortjent.
— Studentene har hatt en tung bør gjennom hele pandemien. Mye av det går på alle de andre byrdene som kommer for oss studenter i tillegg til smittevernsreglene.
Studenter som er permitterte fra deltidsjobben på grunn av pandemien, har ikke rett på dagpenger. Todnem Lund påpeker også at en strømordning for studenter ennå ikke er kommet på plass, og at studentene derfor fortsatt sitter iskalde på hjemmekontor for å unngå skyhøye strømregninger. Når finansministeren legger fram reviderte koronapakker fredag, håper Todnem Lund han husker på nettopp disse studentene.
— Det er på tide at studentfrivillighet og studentidretten prioriteres høyere. Studenter trenger møteplasser nå mer enn noen gang før.
Hagen og Olsen fornøyd
I en tekstmelding etter pressekonferansen skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen til Khrono at de først og fremst er glade for at regjeringen virker å ha lyttet til innspillene som er kommet.
— Dette er er viktig skritt i riktig retning, mot mer fysisk undervisning. Dette gir oss større handlingsrom. Nå håper vi på en god dialog med statsråden slik at studentene kan få bedre læring og studenthverdag, skriver Hagen.
Også Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Tromsø, mener kveldens tiltak er helt i tråd med det de har ønsket seg.
— Så skal vi klare å legge til rette for godt smittevern i tråd med helsemyndighetenes retningslinjer, skriver Olsen i en tekstmelding.