Tilskudd til studentboligbygging varer ikke evig
Rehabilitering. I dag ble det kjent at Kunnskapsdepartementet i denne omgang ikke gir tilskudd til rehabilitering av studentboliger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Statsråden gjør det klart at regjeringens førsteprioritet er å bygge nye studentboliger. Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) er glade for regjeringens satsning på studentboligbygging, men skuffet over at ikke rehabiliteringsprosjekter fikk tilskudd denne gangen.
Tilskudd til studentboligbygging er et virkemiddel for å sikre antall boliger og for å holde leieprisen nede, og regjeringen må innse at et tilskudd ikke varer evig. SiO søkte for 2019 om tilskudd til å rehabilitere 248 studentboliger, fordelt på Sogn Studentby og Tullinløkka Studenthus. I begge tilfeller har SiO utført nødvendig vedlikehold, men byggene har nå endt sin levetid. Studentboligene på Sogn ble bygget til OL i 1952 og en totalrehabilitering er helt nødvendig. Samtidig stilles det helt andre krav til en studentbolig i dag, enn hva som var tilfellet den gang. Tullinløkka Studenthus er ikke tidligere finansiert med tilskudd. Uten tilskudd vil leieprisen for studentene bli omtrent 1000 kroner høyere i måneden for de rehabiliterte boligene på Sogn og Tullinløkka.
Alle er enige om å øke det totale antallet rimelige studentboliger, da trenger vi også de rehabiliterte boligene.
Vetle Bo Saga
For å sikre fremtidige studenter gode boliger er det viktig at vi både bygger nytt og at vi rehabiliterer. Det er viktig å skille mellom løpende vedlikehold og totalrehabilitering. Studentsamskipnadene tar ansvar for det løpende vedlikeholdet i byggets levetid, men rehabilitering er en helt annen sak. Enkelte av studenthusene våre er eldre bygg som er i ferd med å nå sin tekniske levealder. Det betyr at de må totalrehabiliteres, og eventuelt også restruktureres, for å møte dagens krav og forventninger til studentboliger. Totalrehabilitering koster fort like mye som nybygg, og rehabiliterte studentboliger vil uten tilskudd få langt høyere leiepris for studentene.
Totalt har SiO cirka 9000 studentboliger, med konkrete planer for bygging av mer enn 1500 nye boliger. Kunnskaps- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kan forvente flere søknader om tilskudd fra oss i årene som kommer.
Våren 2018 åpnet 400 nye studentboliger på Kringsjå Studentby. Samme sted er vi godt i gang med byggingen av 82 nye familieboliger, som står klare for studentfamiliene før jul. I Blindernveien 6 håper vi snart å sette spaden i jorda for 300 nye studentboliger. Vi har også planlagte prosjekter blant annet i Sognsveien, på Vulkan og rett ved Lillestrøm stasjon.
SiO har mange prosjekter og skulle gjerne sett at de kunne realiseres i et enda høyere tempo. Dessverre er vår erfaring at reguleringsprosessene ofte tar svært lang tid. Vi kjøpte tomten i Blindernveien 6 i 2013, men igangsettingstillatelse er fremdeles ikke gitt. For at det skal være økonomi i prosjektene, med fornuftige leiepriser til studentene, trenger vi størrelse på prosjektene. Selv sentralt i Oslo blir ofte høyden på byggene et vanskelig spørsmål, på tross av uttalte mål om fortetting.
Studentboliger er et viktig utdanningspolitisk virkemiddel som er med på å sikre at unge får tatt utdanning. Mange studenter har begrenset husleiebudsjett, og mangler et nettverk for å finne bolig når de starter studiene. SiOs studentboliger ligger i nærheten av lærestedene eller kollektivtransport, og er generelt betydelig rimeligere enn tilsvarende hybler i det private leiemarkedet. Like viktig som å bygge nytt er å ta vare på boligene vi har. I årene fremover vil mange studentboliger bygd så langt tilbake som 1950 trenge totalrehabilitering. Studentsamskipnadene skal ta ansvaret for det løpende vedlikeholdet. Vi trenger tilskudd hvis leieprisen skal holdes nede når studentboligene rehabiliteres. Alle er enige om å øke det totale antallet rimelige studentboliger, da trenger vi også de rehabiliterte boligene.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!