SAIH-leder kritiserer Nybø for instagrampost fra Sør-Afrika
Radi-Aid. Statsråd Iselin Nybø er en viktig rollemodell og bør ikke bygge opp under stereotypiske framstillinger av det globale sør, sier SAIH-leder etter en instagrampost fra Nybøs delegasjonsreise til Sør-Afrika.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentenes og akademikernes interesseorganisasjon (SAIH) lanserte fredag sin årlige kampanje Radi-Aid - med undertittel Africa for Norway, og mandag 3.desember er det «akademisk lansering » på OsloMet.
Siden 2012 har SAIH hatt fokus på hvordan vestlige medier, bistandsorganisasjoner og akademia – hovedformidlerne av informasjon om Afrika – ofte presenterer et unyansert bilde preget av krig, fattigdom og konflikt.
Reagerte på Nybø i Afrika
Men det ville være fint om hun tenkte seg bedre om en annen gang. Statsråd Nybø er en viktig rollemodell.
Beathe Øgård
SAIH-leder Beathe Øgård reagerte på en instagrampost fra forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybøs besøk i Sør-Afrika i høst, sammen med en større delegasjon fra flere universiteter og høgskoler.
Posten som skapte reaksjoner hos SAIH-lederen var at Nybø etter et møte med barn på en skole i Cape Town i Sør-Afrika skev:
«I dag har jeg besøkt denne aldeles nydelige gjengen med elever på en skole i Cape Town. Jeg sa at de måtte telle barna etter at jeg hadde dratt for å være sikker på at jeg ikke tok med meg en hjem.»
I en kommentar til bildet skriver SAIH-leder Beathe Øgård at Nybø bør sjekke ut #AfricaForNorway og radiaid.com for å unngå «stereotypiske framstillinger av det globale sør».
Viktig rollemodell
Overfor Khrono utdyper Øgård reaksjonen sin:
— Det er uheldig at forsknings- og høyere utdanningsministeren legger ut slike meldinger fra en offentlig delegasjonsreise. Det er viktig at hun ikke bidrar til å bygge opp under stereotypiske forestillinger, sier Øgård.
— Men det var kanskje bare ubetenksomt av statsråden?
— Jeg tenker absolutt at Nybø har gode intensjoner med dette, og at hun ikke har noen bevisst agenda bak. Men det ville være fint om hun tenkte seg om en annen gang. Statsråd Nybø er en viktig rollemodell, sier Øgård.
— Jeg lar meg lett sjarmere av barn, og denne Instagramposten var ikke ment som noe annet enn å uttrykke begeistring over et flott skolebesøk, sier statsråd Iselin Nybø i en kommentar til kritikken.
Nybø har fått over 90 likes på instagramposten, blant annet fra prorektor ved Universitetet i Oslo, Per Morten Sandset, kulturminister Trine Skei Grande og rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik.
«White saviour» -fenomenet
SAIH-lederen kritiserte også tidligere i høst utviklingsminister Nicolai Astrup for det samme.
«Det er noe skrekkelig utdatert over bildene av Astrup og Bjørn Kjos som lemper pappesker med forsyninger på et fly: Hvite vestlige menn ikledd UNICEF-logoer som skal gi en hånd til de fattige i Tsjad, i form av nødhjelp og skolesaker.», skriver hun i et innlegg i Bistandsaktuelt.
Jeg lar meg lett sjarmere av barn, og denne Instagramposten var ikke ment som noe annet enn å uttrykke begeistring over et flott skolebesøk.
Iselin Nybø
— Det hele oser av «white saviour»-komplekser som bidrar til å forsterke stereotypiske fremstillinger av vestlig bistand, mener Øgård.
«White saviour» -fenomenet, hvor hvite mennesker (gjerne rike kjendiser) tilbyr enkle løsninger på omtrent alle problemer lav- og mellominntektsland møter, er svært problematiske. Enda verre blir det når det er vår egen utviklingsminister som fronter en slik virkelighet, mener Øgård.
Triste respondenter
I rapporten som SAIH lansert i dag skriver de at bistandskommunikasjon fortsatt kan bevege seg bort fra den ensidige fortellingen.
Om årets rapporte heter det også at:
– Flere av disse funnene er på linje med hva Radi-Aid-kampanjen har kommunisert siden 2012 – det typiske bildet NGOer viser av Afrika er ofte nedsettende og dehumaniserende, og menneskene som blir portrettert er mer enn disse bildene viser.
Det tradisjonelle bildet av Afrika som et kontinent i nød gjør respondentene triste, og de etterspør et mer mangfoldig bilde av Afrika. Bistandskampanjer portretterer gjerne mørkhudede barn i nød, og flere av respondentene mener at disse historiene burde bli komplementert ved å vise barn med andre farger og bakgrunner, eller mørkhudede leger, professorer og bistandsarbeidere. De ønsker å se skildringer av mennesker som har interesse for og innflytelse over egen situasjon, og resultatene av prestasjonene deres, heter det i rapporten.
Inspirasjon heller enn desperasjon
– Hvorfor ikke forsøke å bygge opp håp og inspirasjon hos målgruppen, heller enn desperasjon? Respondentene i denne undersøkelsen er enige i sitt ønske om mer mangfoldige bilder av kontinentet deres, sier SAIH-leder Beathe Øgård.
Rapportens hovedforfatter David Girling ved University of East Anglia sier i pressemeldingen:
— Denne undersøkelsen er viktig fordi den gir mennesker i land som mottar bistand muligheten til å ytre sin mening om hva slags bilder som vanligvis brukes for å skildre kontinentet deres.
Radi-Aid Research er et samarbeidsprosjekt mellom SAIH og The School of International Development ved University of East Anglia.
Under her kan du se Radi-Aid-videoen fra 2012 som ble en stor suksess:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!