Iselin Nybø presenterte tall for hovedopptaket i juli. En av tre studenter velger enten å ikke takke ja til plassen sin eller de møter ikke opp til studiestart. Foto: Mina Ræge

En av tre som får tilbud om studieplass bruker den ikke

Opptak. Iselin Nybø er ikke fornøyd med nye OECD-tall. En ny rapport framhever at mange norske studenter enten ikke takker ja eller ikke møter til den studieplassen de blir tilbudt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten en tredel av de som får tilbud om en studieplass blant norske studenter lar enten være å takke ja til plassen eller de takker ja, men møter ikke opp til studiestart.

Tallene blir framhevet i en fersk OECD-rapport «Education at a Glance 2019».

Rapporten viser også at Norge er i verdenstoppen når det gjelder bruk av penger på høyere utdanning. Stadig flere har høyere utdanning og flere tar doktorgrad, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Se også:

Nybø vil sjekke talla og forskjeller i Norden

Departementet trekker fram at til sammenlikning er det bare 6 prosent av søkerne i Sverige og 2 prosent i Finland som ikke benytter plassen de blir tilbudt.

Dette kan bidra til større usikkerhet, både for institusjonene som må overbooke og for søkere som står på venteliste.

Iselin Nybø

— Når nesten hver tredje søker ikke bruker studieplassen sin, betyr det at universitetene og høyskolene må gi tilbud til langt flere enn de har plass til, kommenterer forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i følge en pressemelding.

Hun legger til:

— Dette kan bidra til større usikkerhet, både for institusjonene som må overbooke og for søkere som står på venteliste. Det kan være flere grunner til hvorfor det er slik, derfor må vi se nærmere på hva som ligger bak disse tallene.

Samme tall for gjennomføring

Årets utgave av OECD-rapporten «Education at a Glance 2019» legger særlig vekt på høyere utdanning.

Rapporten viser kjente tall for gjennomføring av grader. 44 prosent av studentene fullfører bachelorgraden på normert tid.

Etter ytterligere tre år har flere enn sju av ti fullført. Departementet kommenterer at disse tallene er noe bedre enn de som framgår av SSBs statistikk, og at dette skal være fordi OECD kun ser på fulltidsstudenter på bachelornivå, mens SSB ser på alle studenter.

Rapporten viser at andre land sliter mer med å få studentene gjennom enn man gjør i Norge. I OECD-landene som måler dette, fullfører i snitt 39 prosent på normert tid og 67 innen tre år etter. Norge ligger dermed over snittet.

Fornøyde studenter

Rapporten viser også at de aller fleste studentene er tilfredse med studiene sine. 77 prosent gir en positiv vurdering av studieprogrammet sitt. Generelt er studenter i nordiske land mest fornøyd (70-80 prosent).

— Jeg er veldig glad for å se at studentene i Norge er blant de mest fornøyde. Regjeringen prioriterer studiekvalitet, derfor har vi økt bevilgningene til kvalitet i høyere utdanning med 250 millioner kroner over fire år, sier Nybø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS