Ny-rektoren i Bodø forstår utryggheten rundt fusjon
Han vet at han går til en krevende oppgave, nytilsatt rektor for et nyfusjonert universitet i Nordland. — Jeg forstår at folk føler seg utrygge, sier Bjørn Olsen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Han er professor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen på Universitetet i Nordland. 58-åringen var blant de første studentene som ble tatt opp ved utdanningen i 1985 og har selv vært dekan, det vil si øverste faglige leder, for utdanningen siden 2012.
— Sportsspørsmålet, Olsen: Hva føler du nå?
— Jeg er veldig glad for tilliten jeg er blitt vist, og ydmyk for oppgaven, sier han på telefon fra Bodø, midt i kakefesten etter at tilsettingen ble kjent onsdag.
— Hvorfor ville du bli universitetsrektor i Bodø?
— Dette er rett og slett den mest spennende utviklingsjobben i regionen nå, svarer han.
Fusjoner er en lang utviklings-prosess som kanskje aldri stopper helt.
Bjørn Olsen
Les også: Nordtrønderne ga sitt ja til nordlendingene
Trenger organisasjons- og lederkompetansen
Og den nytilsatte professoren og rektor Olsen kan komme til å trenge alt han har av spesialkompetanse i organisasjon og ledelse når han tar fatt på oppgaven 1.januar neste år. Den endelige organiseringen av det nye universitetet er utsatt til neste år og det samme er flere vanskelige spørsmål i fusjonskabalen. Men Olsen synes at fusjonsforhandlingene endte bra til slutt.
— Vi har holdt på i halvannet år med fusjoner og har vært ulike diskusjonsforum, sier han.
Universitetet i Nordland var først i samtaler om fusjon med høgskolene i Narvik og Harstad, men så valgte de heller å gå til UiT - Det arktiske universitet. Så har de hatt samtaler med Nesna og HiNT, som onsdag endte med et vedtak om å få fusjonere.
Krevende, men endte godt
— Det har selvfølgelig vært krevende. Men jeg synes man har landa det på en god måte og at det er vist entusiasme på begge sider, sier Olsen.
Les også: Utsetter vanskelige spørsmål i fusjonen
Men ikke alle har vært like entusiastiske. Vel 100 tilsatte ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og flere fagforeninger har gått imot den framforhandlede fusjonsplattformen fordi de mener at nordtrønderne får for lite igjen.
Kravet fra HiNTs styre var i utgangspunktet at lærerutdanningen og helseutdanningen i det nye universitetet skulle få sine egne fakulteter i Nord-Trøndelag og skulle ledes derfra.
Resultatet så langt er at kravet om helseutdanningen er gitt opp og at det skal tas initiativ til en utredning om lærerutdanningen. Miljøet rundt lærerutdanningen i Bodø er bekymra for en mulig flytting fra Nordland til Midt-Norge.
Intern uro og bekymring
— Det har vært en del uro og bekymringer internt, både i Bodø og Nord-Trøndelag, over konsekvensene av fusjon. Hva tenker du om det?
— Jeg er kjent med at det har vært en del støy, særlig rundt lærer- og sykepleieutdanningen. Og meningsmangfold er bra, sier han.
— På andre sida kan man forstå at folk føler utrygghet rundt en fusjon, legger han til.
— Hvordan skal du møte utryggheten? Har du noen beroligende ord å komme med til skeptikere i begge fylker?
— Det blir viktig å vektlegge gode og inkluderende prosesser slik at vi sammen kan utvikle et slagkraftig universitet. Man må finne de gode mekanismene for å bygge tillit, sier Olsen.
Et langt utviklingsprosjekt
Han skal bruke hele 2016 til å rigge organisasjonen. I styrepapirene til onsdagens møte skrev nåværende rektor Pål Pedersen og universitetsdirektøren at det kunne være en fare for utvikling av subkulturer i dette første vanskelig fusjonsåret.
— Da er det viktig at man evner å skape gode inkluderende prosesser for å ha fokus på å bygge felles kultur og tillit, sier Olsen.
— Jeg håper vi kan går bort fra å se på oss som tre institusjoner, men at vi skal bygge noe nytt felles, sier han som mener det vil være riktig å se på det hele som et utviklingsprosjekt.
— Vi hadde vel den første fusjonen i 2004. Fusjoner er en lang utviklingsprosess som kanskje aldri stopper helt, sier Olsen.
— Og midt oppi alt det vanskelige: Hva gleder deg mest til?
— Jeg gleder meg til å utvikle det nye universitetet sammen med mange flotte fagfolk, sier han.
Lenger avstand til faget
Han må bruke litt lenger tid på å tenke på hva han ikke gleder seg så veldig til:
— Med en rektorjobb vil det bli større avstand mellom meg og faget mitt, selv om jeg kan utøve faget. Som dekan er jeg nærmere faget, sier han.
— Betyr det at du har forhandlet deg fram til en periode med forskningsfri etter endt åremål som rektor?
— Vi har ikke signert noen avtale ennå, men det er gode tradisjoner her for ordningen med sabbatsår, sier den nytilsatte påtroppende rektoren.
Bjørn Olsen var en av fem mannlige søkere til rektorstillingen, der to var interne søkere.
Les også: Fem menn vil bli rektor i Bodø
Begge styrene har også i dag tilsatt ytterligere en mann, Steinar Nebb, dagens rektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, som prorektor med ansvar for fusjons- og utviklingsprosjektet i det nye universitetet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!