Styrelederne Bjørg Tørresdal (t.v.) og Vigdis Moe Skarstein fikk styrene på Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland/Høgskolen i Nesna med på fusjonsvedtak.

Nordtrønderne ga sitt ja til nordlendingene

Både Fellesstyret ved Universitetet i Nordland/Høgskolen i Nesna og styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag sa i dag ja til å fusjonere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tross stigende uro og protester i Midt-Norge håper fellesstyret for Universitetet i Nordland (UiN)/Høgskolen i Nesna og styret for Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) at departementet også sier ja og lar de tre institusjonene bli til én fra 1. januar 2016. Det er ingenting som tyder på at det ikke skal skje. Kunnskapsdepartementet har vært blant dem som har ivret mest for, og presset på for å få gjennom en fusjon før årsskiftet. 

UiN og HiNT hadde parallelle styremøter i dag 30. september. Vedtaket i styret ved HiNT skjedde med 8 mot 3 stemmer (bildet under) ifølge Universitetsavisa. Stemmetallet i Bodø ble ifølge Avisa Nordland 12-1 for fusjon.

(Foto: Kristoffer Furberg/UA)

— Jeg er glad og lettet over at fusjonsprosessen er i havn, sier styreleder for fellesstyret UiN/HiNE Vigdis Moe Skarstein i en pressemelding.

— Det nye universitetet vil bidra til ytterligere verdiskaping i en av Norges sterkeste regioner. Dette vil være viktig for både dagens og fremtidige studenter, sier styreleder for HiNT Bjørg Tørresdal i den samme pressemeldingen, hvor det også heter at:

— Vi er overbevist om institusjonene som nå anbefales fusjonert, er sterkere sammen enn hver for seg, og at vi i fremtiden vil kunne fylle rommet mellom Trondheim og Tromsø med både utdanning og forskning av enda høyere nasjonal og internasjonal kvalitet, avslutter Bjørg Tørresdal og Vigdis Moe Skarstein.

Styrelederne framhever også at det var viktig med en avklaring om fusjonstidspunktet 01.01 2016. Både nåværende og fremtidige studenter vil nå ha klarhet både om studietilbud og rammer for sin utdanning fremover.

Flere er skuffet

Fra årsskiftet vil ikke Universitetet i Nordland lenger være landets minste målt i antall studenter. Fra nyttår passerer de Universitetet i Stavanger og kommer på høyde med Universitetet i Agder, når Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag slår seg sammen med med dem.

Ikke alle er like fornøyde med fusjonsvedtaket og særlig ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har den interne motstanden vært stor:

— Dette er veldig skuffende, sier høyskolelektor Nils Halse Kanestrøm ved musikklærerutdanninga på HiNT til Adresseavisen. Han legger til:

— Det var ikke overraskende, men det er dårlig løsning for Levanger og Nord-Trøndelag. Vi vet svært lite av det som skal skje fremover, sier høyskolelektor Kanestrøm ved musikklærerutdanninga på HiNT. 

Vanskelige spørsmål utsatt

I den framforhandlede fellesplattformen er det mange vanskelige spørsmål som er skjøvet ut i tid.

  • Det gjelder framtidig organisering, forslaget er å beholde alle fakultet/avdelinger ved UiN og HiNT ut 2016.
  • Man har sagt at lærerutdanningen skal ledes fra Nord-Trøndelag, men bare hvis man oppnår nødvendig faglig tyngde her.
  • Det er klart at man skal finne et nytt navn, men hva det blir er ikke klart.

Les også: Utsetter vanskelige spørsmål i fusjonen

Stor motstand i Nord-Trøndelag

Motstanden mot fusjon mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) er fortsatt betydelig blant ansatte, særlig ved HiNT.

Mange HiNT-ansatte kunne tenkt seg en ny forhandlingsrunde og at det ble brukt mer tid på flere viktige spørsmål. Mange ansatte er skuffet og føler seg lurt over at HiNT ikke har fått gjennomslag for å ha ledelsen for et fakultet for helsefag slik høgskolestyret forutsatte, og de er usikre på om ledelsen av lærerutdanningen faktisk havner i Nord-Trøndelag når 2016 er omme. 

UiN frykter uheldige subkulturer

styrepapirene til møtet ved Universitetet i Nordland/Høgskolen i Nesna heter det blant annet: 

«Det er også en risiko for at det spesielt i 2016, som et mellomår, utvikler seg uheldige subkulturer og brukes tid til intern posisjonering. Med parallelle strukturer vil det også kunne oppstå uklarheter rundt fullmakter. Disse mulige risikoområdene må følges opp og gjennomgås nærmere»

«2016 vil bli et utfordrende år, da den løpende virksomheten skal ivaretas og sikres både på faglig og administrativ side, samtidig som utviklingsprosjektene må gjennomføres og løsninger implementeres», heter det.

I papirene kommer det også fram at det har vært jevnlig kontakt med departementet underveis i forhandlingene.

De største fagforeningene sier nei

Fagforeningene ved HiNT hadde møte med ledelsen ved høgskolen mandag denne uka. Der skal de to største foreningene - Forskerforbundet og Utdanningsforbundet har sagt nei til fusjon på det grunnlaget som er forhandlet fram. De øvrige fagforeningene skal også ha vært skeptiske til forhandlingsresultatet, ifølge Avisa Nordland.

Styret ved HiNT hadde satt som klare premisser i fusjonsforhandlingene at Midt-Norge skulle ha ansvaret og ledelsen for både helsefag og lærerutdanning i det nye universitetet.

Et eget fakultet for helsefag er gitt opp, mens det ifølge fusjonsplattformen i løpet av 2016 skal tas initiativ til en utredning om det er faglig grunnlag for å legge et fakultet for lærerutdanningen til Nord-Trøndelag. 

Flere ansatte har skrevet åpent brev i lokal- og regionsavisene. Førsteamanuensis Hans Jørgen Støp er en av dem som har skrevet under på brevet. Han sier mange ansatte er frustrerte og opprørte over prosessen så langt. 

— Et dårlig resultat

— Forhandlingsresultatet makter ikke å presisere det reelle styrkeforholdet som eksisterer mellom Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Ergo er dette et dårlig forhandlingsresultat for ikke bare oss som har HiNT som arbeidsplass, men for hele Nord-Trøndelag som region, sier Støp ifølge Adresseavisen, og han understreker:

— Dette dreier seg ikke om et ja eller nei til fusjon! Dette dreier seg om et forhandlingsspill mellom likeverdige parter hvor vi ikke har maktet å vinne gjennom på strategisk viktige punkter.

Kunnskapsdepartementet har ingen på jobb som kan kommentere fusjonen i dag. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS