Prosjektdirektør Merete Kvidal mener NTNUs samlokaliseringsprosjekt ikke vil stå ferdig før i 2030. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

NTNUs campussamling blir trolig fem år forsinket

Campus. Målet var at den samlede campusen skulle stå klar i 2025, men nå er byggestart utsatt til 2024. Manglende bevilgninger fra regjeringen får skylden.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den «offisielle» målsetningen er at NTNUs campussamling rundt Gløshaugen og alle bygg skal være klare til bruk ved semesterstart 2028. Likevel tror prosjektdirektøren det vil ta ytterligere to år.

Det skriver Universitetsavisa.

Prosjektdirektør Merete Kvidal håper hun tar feil, men er redd for at kalenderen viser 2030 før prosjektet er ferdig.

Vi får ikke nok penger fra regjeringen, og da må vi bruke tiden det tar.

Merete Kvidal

— Vi får ikke nok penger fra regjeringen, og da må vi bruke tiden det tar. Politikken må prioritere og vi kan ikke trylle. Vi har ikke fått like mye penger til prosjektering som vi har bedt om, sier Kvidal til Universitetsavisa.

Forprosjektet i gang

Men campusutviklingen er likevel omsider i gang, etter at NTNU fikk bevilget 40 millioner over statsbudsjettet i fjor høst til forprosjektering. Det er Statsbygg som er byggherre.

FAKTA

Campusutvikling NTNU

NTNU ønsker å samle alle fagmiljøene i Trondheim i området på og rundt Gløshaugen.

Planen er 92.000 kvadratmeter nybygg og ombygging av inntil 45.000 kvadratmeter.

Nærmere 40 000 studenter og 7000 ansatte vil da ha arbeids- og studiehevrdagen sentralt i Trondheim.

Statsbygg er byggherre.

Samlokaliseringsprosjektet har en prislapp på 11,7 milliarder kroner.

NTNU har også campus i Ålesund og på Gjøvik.

Forprosjektet skal blant annet beskrive hvilke tomter som skal brukes, hvor stort volum og hvor mange kvadratmeter det blir på hver tomt. Det skal også skissere hvem som skal bruke tomtene og hvilke typer arealer det er.

Kvidal er glad for at de har fått midler til å sette i gang, men sier det ikke er nok for at byggeprosessen skal gå som planlagt.

— Statsbygg har sagt at forprosjektet tar et år til fordi vi må vente på mer penger. Med mer penger kunne vi engasjert flere personer og jobbet raskere. Aktiviteten i 2020 er tatt ned i forhold til det vi satset på da vi først ba om 150 millioner og så 100 millioner over statsbudsjettet. Det ga seg selv at byggestarten måtte utsettes da det ble klart at vi får 40 millioner, sier Kvidal til Universitetsavisa. Hun legger til:

— Hvis vi skal bygge for 11,7 milliarder, så må det forberedes og vi må være sikre på at vi gjør det riktig.

Når forprosjektet er ferdig skal det godkjennes av regjeringen før en ny fase starter der Finansdepartementet skal kvalitetssikre prosjektet. Først når det er gjort, kan byggingen starte.

Og det er i 2024, anslår Kvidal. Det er først da folk vil begynne å se bygg komme opp, opplyser hun til avisa.

Krevende samarbeid

Kvidal sier til Universitetsavisa at de jobber tett med Statsbygg i prosessen, men innrømmer at det har vært krevende.

— Jeg tror Statsbygg ønsker at vi skal være motiverte og beredte, men de har ikke så stor trening med det. Det er ikke sikkert vi vet alt om hva vi trenger i fremtiden, men jeg er sikker på at NTNU er bedre kvalifisert til å si noe om det enn Statsbygg, sier hun til avisa.

Powered by Labrador CMS