NTNUs styreleder om trakassering og overgrep:
«Vi ønsker ikke at denne situasjonen skal fortsette.»
Trakassering. Faglærer ved Politihøgskolen i Bodø skal lede uavhengig mottak av varslingssaker ved NTNU.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Trondheim (Khrono): Fire ansatte er utsatt for seksuelle overgrep ved NTNU sist år, det er flere varsler om seksuell trakassering og mobbing, i tillegg til høyt konfliktnivå på flere institutter. Universitetsstyret vil ha en slutt på dette.
NTNUs organisasjonsdirektør Ida Munkeby orienterte sist uke NTNU-styret om at fire ansatte var blitt utsatt for seksuelle overgrep det siste året og at flere har rapportert om seksuell og annen trakassering ved universitetet.
Jeg synes dette er skremmende tall. At fire er utsatt for seksuelle overgrep og at ytterligere ni personer er usikre på om det de er utsatt for kan kalles seksuelle overgrep.
Nina Refseth
NTNUs styre var samstemmige i at dette var bekymringsfullt og ba om en grundig plan for hvordan det skal jobbes med varslinger og konflikthåndtering ved universitetet.
Saken, som var en orientering om den nasjonale kartleggingen av seksuell trakassering og mobbing ved landets høgskoler og universiteter, kom opp rett etter at styret hadde vedtatt at rektor skulle overta ansvaret for det konfliktrammede Institutt for historiske studier. En konsekvens av overtakelsen er at det er NTNUs styre, som etter innstilling fra rektor, skal ilegge enkeltpersoner personalmessige reaksjoner, som avskjed, oppsigelse, suspensjon eller ordensstraff, som følge av konfliktene på instituttet.
Konflikten toppet seg for snart ett år siden, da professor og tidligere leder i Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes ble tvangsflyttet til et annet institutt fordi det var en personkonflikt mellom ham og hans nærmeste leder. En måned senere valgte instituttleder, Tor Einar Fagerland, å gå på dagen etter at en e-post han hadde skrevet hadde lekket ut til ansatte og medier, der han allerede i april blant annet beskyldte Steinnes for undergravende virksomhet og forsøk på å få lederen fjernet.
Hvite middelaldrende menn beskyldes for trakassering
Men selv om de to som sto bak konfliktene ikke lenger er på instituttet, har ikke forholdene blitt bedre, snarere tvert imot. Senest for en uke siden fortalte anonyme kilder ved instiuttet til Adresseavisen om et fortsatt giftig arbeidsmiljø.
Ifølge avisen forteller ansatte om maktkamp, alliansebygging, baksnakking, sjikanering og trakassering, også av seksuell art.
— Kvinner, homofile og utlendinger blir utsatt for trakassering av hvite, middelaldrende menn, sier noen Adresseavisen har snakket med.
Behov for egen instans
NTNUs styre som møttes i forrige uke var samstemte på at forholdene ved universitetet ikke kan fortsett som nå, når det gjelder høyt konfliktnivå og seksuell trakassering og overgrep.
— Sett i lys av den forrige saken ved Institutt for historiske studier, så mener jeg vi har behov for en egen instans for konflikthåndtering, sa Kristin Melum Eide, representant for vitenskapelig ansatte. Hun foreslo eventuelt å se til internrevisjonen, bedriftshelsetjenesten eller læringsmiljøutvalget for å få til dette.
Ekstern representant, Nina Refseth, syntes at tallene fra kartlegging om trakassering og mobbing ved universitetet var skremmende.
— Jeg synes dette er skremmende tall. At fire er utsatt for seksuelle overgrep og at ytterligere ni personer er usikre på om det de er utsatt for kan kalles seksuelle overgrep. At 4 av 10 ikke vet hvor de skal gå for å varsle, er ikke bra, sa Refseth.
Og Kjersti Møller i styret var enig med henne:
— Illevarslende tall, sa hun.
Kan ikke vente til våren
Tim Torvatn mente at styret var ansvarlige for å gjøre noe med situasjonen.
— Jeg vil utfordre administrasjonen til å få en plan for hva vi kan gjøre med dette. Ikke nok å si at «nå er vi orientert». Jeg vil ha en tydelig plan fra administasjonen på hvilke tiltak som trengs, sa han.
Styreleder Svein Richard Brandtzæg var enig:
— Vi bør få den planen opp på neste styremøte, vi kan ikke vente til våren, sa han og la til:
— Vi ønsker ikke at denne situasjonen skal fortsette.
— Det som haster mest er å få avdekket reelle lovbrudd, hva som skal til for å avdekke dette, og hjelpe dem som er utsatt, sa Torvatn.
Egen varslingsmottak
NTNU har ifølge HR- og HMS-sjef Arne Kr. Hestnes i lang tid arbeidet for å finne løsninger for å senke terskelen for å varsle om seksuell trakassering, men de har støtt på problemer.
— Bakgrunnen er et inntrykk av at mange ikke sier fra om denne typen trakassering fordi de er redde for at det kan påvirke samarbeidsforhold, for eksempel veiledning, ikke har tillit til varslingsinstituttet generelt, og i hvert fall ikke å varsle i linjen. Skam er også et moment, sier Hestnes til Khrono.
På bakgrunn av dette har NTNU-ledelsen bestemt seg for å etablere et eksternt varslingsmottak i form av et utvalg på fire personer.
Fagkompetanse både på jus og psykologi
— Utvalget har som mandat å vurdere varsler, både åpne og anonyme og gi tilbakemelding til varsler, samt ikke minst gi anbefaling til NTNU om hva som er forventet oppfølging i den enkelte sak, opplyser Hestnes, og fortsetter:
— Vi tror at et eksternt utvalg med nøytrale medlemmer som har fagkompetanse både på juss, psykologi, helse i bredere betydning og organisasjon kan medvirke til at flere vil si fra og til at NTNU som organisasjon får gode råd når det gjelder behandling og oppfølging av slike saker.
Varslingskanalen skal være lett tilgjengelig på NTNUs nettsider.
Arbeidet med varslingsmottaket er fremdeles i etableringsfasen og NTNU har brukt lang tid på å finne medlemmer til mottaket. De har også støtt på flere problemer, opplyser Hestnes.
De har nå funnet medlemmer og har foreløpig hatt oppstartsmøte bare med utvalgets leder. Lederen er faglærer ved Politihøgskolen i Bodø, Karianne Moen, opplyser Hestnes.
— Et annet problem har vært å lage en sikker og anonym varslingskanal, og det har vært og er krevende å implementere, sier Hestnes.
Det jobbes også med utvalgets mandat.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!