Henvendelse til studentombudet

NTNU-studenter festet på campus­tak. Det fikk konsekvenser

«(...) Denne straffen virker i overkant streng sammenlignet med liknende hendelser», skriver studentene.

Hvilket tak på campus de to studentene drakk alkohol er ukjent. Dette bildet er fra NTNUs campus på Dragvoll i Trondheim.
Publisert

To studenter ved NTNU ble i fjor tatt på fersken i å nyte alkohol på taket til en av NTNUs mange bygg på campus.

En vekter skal ha oppdaget de to studentene. Da instituttet hvor studentene hørte hjemme fikk lese rapporten fra vekteren, bestemte instituttet å straffe studentene på følgende måte:

Adgangskortene deres ble deaktivert i én måned, som resulterte i at de ikke fikk adgang på campus.

Fakta

Årsrapporten til NTNUs studentombud for 2021

Studentombudet er en uavhengig, nøytral og konfidensiell bistandsperson for studenter ved NTNU, og skal arbeide for å sikre at NTNU ivaretar studentenes rettigheter i studiesituasjonen.

I alt mottok studentombudet 295 henvendelser i 2021:

  • 88 dreide seg om eksamen
  • 71 dreide seg om studierelaterte saker
  • 41 i kategorien «annet»
  • 28 i kategorien «utenfor»
  • 24 dreide seg om disiplinære saker
  • 22 om læringsmiljø
  • 17 om prakis

Kilde: NTNUs studentombuds årsrapport

Viser til annen festlighets-historie

Dette reagerte de to studentene på og henvendte seg derfor til universitets studentombud. De mente de var utsatt for usaklig forskjellsbehandling og at straffen var for streng:

«Tidligere i år ble en gruppe studenter tatt i å drikke alkohol på [-] utover åpningstidene. Dette var under en periode hvor restriksjonene rundt koronasituasjonen var strengere enn i dag, og de overgikk antallet som var tillat å være samlet på det tidspunktet. Og ut i fra hva jeg har blitt fortalt ble de tatt to ganger samme kvelden. Disse ble [kun] straffet med innskrenkning av tilgangen (...) – de fikk ikke oppholde seg på [-] etter kl 1900(?) i to uker (...)»

Det skrev de to studentene i henvendelsen til studentombudet, som er en uavhengig og nøytral bistandsperson som skal sikre at NTNU ivaretar studentenes rettigheter.

— Viktig at studentenes rettssikkerhet blir ivaretatt

I sin årsrapport for 2021 skriver studentombud Lennart Soligard at han henvendte seg til instituttet og spurte hvilken grunnlag i loven straffen studentene fikk hadde.

«Studentombudet er av den oppfatning at det er viktig at studentene gis mulighet til å kunne få overprøvd rettmessigheten av en slik avgjørelse ved å få klagerett», skriver Soligard i årsrapporten.

— I tilfeller som dette er det viktig at studentenes rettssikkerhet blir ivaretatt av universitetet. Dersom universitetet ønsker å stenge ute eller bortvise studenter fra campus/deler av campus for et lengre tidsrom så må man anvende paragraf 4-8 i universitets og høyskoleloven, sier Soligard til Khrono.

Han legger til:

— Generelt sett kan du ikke gjennom en administrativ beslutning vise bort studenter fra campus så lenge. Det må gjøres gjennom enkeltvedtak der studentene har klagerett.

Soligard anbefalte derfor instituttet å gjøre om beslutningen til et enkeltvedtak, som dermed ville gi studentene rett på å klage, og ba instituttet også om å redegjøre i større grad hvorfor de landet på følgende straff.

Etter dette hørte ikke Soligard mer fra studentene.

Flest eksamenshenvendelser

Dette er bare en av 295 henvendelser som havnet på NTNUs studentombuds bord i 2021. Det er en 25 prosent økning i henvendelser fra 2020, skriver Soligard i årsrapporten.

I fjor, som tidligere år, omhandlet de fleste av henvendelsene eksamen.

«Flere studenter har ila høstsemesteret opplevd at det er gjort endringer i eksamensgjennomføringen i strid med emnebeskrivelsen, uten at endringen har vært begrunnet av smittehensyn. Studentene uttrykker at endringer i emnets obligatoriske aktiviteter eller i forbindelse med eksamensgjennomføringen skaper unødvendige bekymringer og stress i studiehverdagen i forkant av eksamen», skriver Soligard i årsrapporten.

Den skal Soligard legge frem på NTNUs styremøte torsdag.

Powered by Labrador CMS