Studenttinget NTNU-leder Marte Øien med Thomas Krogstad Eriksen, leder av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.
Studenttinget NTNU-leder Marte Øien med Thomas Krogstad Eriksen, leder av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

Listetopper ga skriftlige løfter til studentene

Trond Giske, Sylvi Listhaug, Lars Haltbrekken og Linda Hofstad Helleland har alle forpliktet seg - skriftlig - til å jobbe for studentenes sak de neste fire årene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund fikk før valget 1.- og 2.-kandidatene til samtlige partier i Sør-Trøndelag til å signere en avtale om å jobbe for studentene i kommende stortingsperiode.

I avtalen heter det at satsing på høyere utdanning og bedring av studentenes situasjon en investering i fremtiden og at det dermed må sørges for at studenter har mulighet til å studere på heltid. Lik rett til utdanning ligger også inne i avtalen som et grunnleggende prinsipp.

— Denne avtalen er vår mulighet til å binde politikerne til å jobbe for studentene, ikke bare si at de skal det, men faktisk gjøre det. Nå gjenstår det å se om de følger den, sier leder av Studenttinget på NTNU, Marte Øien.

Og det er ikke hvem som helst som har lovet seg til studentene, blått på hvitt: Kulturminister Linda Helleland, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Lars Haltbrekken (SV), Sivert Bjørnstad (Frp) og Trond Giske (Ap) har alle signert studentenes krav.

Ap og H ikke med i Oppland

Denne avtalen er vår mulighet til å binde politikerne til å jobbe for studentene, ikke bare si at de skal det, men faktisk gjøre det. Nå gjenstår det å se om de følger den.

Marte Øien

Det er lederne for Studentparlamentet ved Dronning Mauds Minne Høgskole, Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, BI Studentforening i Trondheim og Studenttinget NTNU som har tatt initiativ til kontrakten.

I tillegg er det opprettet avtaler for Oppland og for Møre og Romsdal, hvor også studentene i Molde og Volda var med. Av de representantene som har signert kom åtte inn i Trøndelag, åtte i Møre og Romsdal, og to i Oppland.

— Med ytterligere ett utjevningsmandat som vipper i Oppland er vi da i 19 totalt, sier Øien, og legger til at mens alle 1.- og 2.-kandidatene signerte i Trøndelag og Møre og Romsdal, ville ikke Arbeiderpartiet og Høyre signere i Oppland.

Utdanning fraværende i valgkampen

Kulturminister Linda Helleland er eneste signatur som mangler på Trøndelag, men Øien understreker at Mari Lønseth signerte for begge to.

— Dette er noe trondheimsstudentene har gjort i mange år, så vi tok egentlig bare opp igjen en tradisjon. 

— Men hva skjer dersom politikerne ikke overholder avtalen?

— Da må vi minne dem om hva de har signert på, svarer Øien.

— Så dere går ikke til søksmål for avtalebrudd?

— Nei, jeg tror ikke vi går så langt. Vi synes det er synd at utdanning har vært så lite på dagsordenen under valgkampen, dette var vår mulighet til å få det frem. Vi vil minne dem om hva de har signert på når forskjellige saker som angår studentene kommer opp i Stortinget, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gir heller sine lovnader på Twitter:

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS