Kortnytt

NTNU: Ingen skoleeksamener i høst

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå en bekymringsfull smitteutvikling av covid-19 i hele landet, deriblant i Gjøvik og Trondheim. For å sikre at studentene ved NTNU kan gjennomføre eksamen har rektor Anne Borg i dag besluttet at alle skriftlige eksamener med tilsyn («skoleeksamener») gjøres om til hjemmeeksamener, kommer det fram i en pressemelding.

Anne Borg, prorektor NTNU

— Ansatte og studenters helse og sikkerhet har alltid førsteprioritet. Samtidig har studentene krav på å få gjennomført utdannelsen sin. Derfor har vi nå besluttet å ikke gjennomføre skriftlig eksamen med tilsyn, sier NTNUs rektor Anne Borg.

— Hvis eksamen hadde vært i dag, hadde vi ansett det for å være forsvarlig å gjennomføre som planlagt, men om fire uker er vi redd for at utviklingen vil gjøre det vanskelig. Vi har kommet dit hvor vi hele tiden har visst at vi kunne komme: For å sikre at studentene kan få gjennomført eksamen, er vi nødt til å gjøre denne omleggingen, forklarer rektor.

Eksamensperioden i dette semesteret ved NTNU starter 24. november og varer til 19. desember. Det har vært en betydelig usikkerhet både blant studenter og faglærere omkring gjennomføring av fysisk eksamen.

I en undersøkelse som nylig ble gjennomført ved NTNU svarte flere studenter av den grunn at de vurderte å dra på skoleeksamen hvis de hadde luftveis-symptomer.

— Det er viktig å fjerne denne usikkerheten, sier Anne Borg i meldingen.

Noen få eksamener ved NTNU kan få andre former enn skriftlig hjemmeeksamen. Dette vil studentene få nærmere beskjed om.

(Amanda Schei / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Sintefsjef vinner internasjonal klimapris

    Elise Lystad

    Mona Mølnvik, forskningssjef i Sintef, mottok Green Award under GHGT-konferansen i Canada. Mølnik leder Norwegian CCS Research Center, der CCS står for CO₂-fangst, -transport og -lagring.

    — Jeg er stolt og ydmyk for å motta denne utmerkelsen. Prisen anerkjenner Sintef og NTNUs lange historie innen CCS, satsingen til myndighetene og vår fremoverlente industri. Menneskene som jobber med dette, er dypt engasjert og dyktige, sier Mølnvik i en pressemelding.

    Prisen fikk Mølnvik på Green House Gas Technology (GHGT)-konferansen i Canada i forrige uke.

    — Mona Mølnvik har gjennomført og ledet fremragende CCS-forskning i mer enn 20 år. Dette har hun gjort med en helhetlig tilnærming for å levere resultater av høy kvalitet som bidrar til å akselerere implementeringen av CCS, sier Tim Dixon, direktør og daglig leder av IEAGHG, som er organisasjonen bak konferansen.

    Green Award er den høyeste utmerkelsen som deles ut på GHGT-konferansen, og gis til noen som har gjort en betydelig innsats innen CO₂-fjerning, -lagring og -utnyttelse.

    Mona Mølnvik, forskningssjef i Sintef, vinner internasjonal klimapris
  • Student saksøker OsloMet

    Elise Lystad

    Studenten fikk ikke nødvendig turnustjeneste og tar OsloMet til retten.

    Mannen studerte til å bli ortopediingeniør, et yrke som krever offentlig godkjenning. Mannen får ikke denne godkjenningen uten fullført turnustjeneste. OsloMet er pålagt ved lov å skaffe turnustjeneste til studentene.

    Han krever erstatning fra OsloMet for manglende turnustjeneste, samt det han mener er mobbing i studietiden, skriver Nettavisen.

    Erstatningssaken startet i Oslo tingrett mandag, og der beskrev mannen en rekke forhold han mente bidro til at han fikk et vanskeligere studie og på sikt ikke turnustjeneste. Blant annet mener han at han ble hengt ut foran klassen, anklaget for å være frekk mot en pasient han ikke har møtt og blitt sabotert av sensor ved muntlig eksamen.

    OsloMet sier på sin side at det ikke har foregått diskriminering av studenten.

    – Jeg har snakket med de ulike private verkstedene for ortopedi. Det er ikke det at det ikke finnes plasser, men de ønsker ikke å ansette ham, sier instituttleder Mari Klokkerud i sin vitneforklaring i Oslo tingrett.

  • Akademikere med åpent brev for mer vegetarmat

    Elise Lystad

    Mer enn 100 akademikere fra hele Norge signerer åpent brev hvor målet er å øke andelen plantebaserte retter i kantiner hos norske universiteter og høyskoler til minst 50 prosent, skriver studentavisa Unikum.

    Initiativet til brevet er tatt av Grønn Framtid, og har som hensikt å redusere klimagassutslipp og bidra til bedre folkehelse.

    — Å gjøre halvparten av rettene i kantinene plantebaserte, er en god start som kan få positive ringvirkninger for studentenes matvaner og derfor deres helse, sier professor Lars T. Fadnes, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, som har skrevet under på brevet.

    Fadnes påpeker at plantebasert og næringsrik mat minsker risiko for flere livsstilssykdommer, og at nordmenn spiser langt mindre enn anbefalt dose av flere plantebaserte matgrupper.

  • Studenter får gratis klamydiatest

    Elise Lystad

    31. oktober kan studenter teste seg gratis, raskt og enkelt for seksuelt overførbare infeksjoner ved Høgskulen på Vestlandet, skriver Bergen kommune på nett.

    På Høgskulen i Vestlandet kan studenter på torsdag få sjekket seg for klamydia og gonoré. Sistnevnte har økt i forekomst i Bergen, og særlig aldersgruppen 20-29 år er utsatt. Flere kvinner enn menn blir smittet.

    Både studenter og samskipnader har gjort en innsats mot kjønnssykdommer de siste årene. I 2023 ble det meldt om rekordmange studenter i Oslo og omegn som testet seg. I Trondheim har selvbetjente teststasjoner ført til dobling i antall klamydia- og gonorétester blant studenter.

    Ikke alle får symptomer dersom de er smittet av kjønnssykdommer. Ubehandlet sykdom kan føre til bekkeinfeksjon, egglederbetennelse eller infertilitet.

    Testdagen er et samarbeid mellom Helsestasjon for ungdom og studenter, MSO (Medisinernes seksualopplysning) Bergen og studentsamskipnaden Sammen.

  • Stor demonstrasjon for studenter

    Elise Lystad

    Torsdag vil studentene demonstrere mot regjeringens politikk, skriver Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

    Studentene arrangerer demonstrasjon den 31. oktober kl. 18 på Eidsvolds plass utenfor Stortinget for å vise sin misnøye med regjeringens statsbudsjett. NSO mener politikerne ikke evner å sikre studentenes grunnleggende levevilkår.

    NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak vil holde appell, samt forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (sp), nestleder i SV Marian Hussein og Ane Breivik i Venstre.

    «De siste årene har regjeringen vist at studenter kun er et produkt som skal fortest mulig inn i utdanning og fortest mulig ut i arbeid innenfor de rammene satt av politikerne. Regjeringen raserer kunnskapssamfunnet når de behandler høyere utdanning som en studentfabrikk. Vi studenter er ikke mennesker på samlebånd, vi er fremtidens samfunnsborgere,» skriver NSO i pressemeldingen.

  • UiO-forsker vinner gjev pris

    Elise Lystad

    Førsteamanuensis Johanne Jacobsen ved Universitetet i Oslo (UiO) mottar Young Investigator 2024-prisen fra Scandinavian Society for Immunology (SSI), skriver Uniforum.

    – Det er en stor ære å motta prisen fra Scandinavian Society for Immunology. Jeg er veldig takknemlig for anerkjennelsen fra fagmiljøet, sier Jacobsen i en melding fra UiOs nettside.

    Foreningen har grupperinger fra fem nordiske land. Norwegian Society of Immunology nominerte Jacobsen til prisen, og det sier professor og kollega Gunnveig Grødeland er på bakgrunn av nydelig forskning.

    – Til tross for sin unge alder har Johanne Tracey Jacobsen en imponerende merittliste. Hun har allerede sikret seg flere viktige stipender i sin karriere, inkludert fra Norges forskningsråd, et Marie Skłodowska-Curie Actions-stipend fra EU og hun fikk i 2022 et ERC Starting Grant, forteller Grødeland.

  • Naturvitenprisen til NMBU-professor

    Joar Hystad

    Anne Sverdrup-Thygeson tildeles årets Naturviterpris for sin unike formidlingsevne, store faglige kapasitet og engasjement for bærekraftig utvikling av samfunnet.

    Det skriver Naturviterne i en pressemelding. Det er fjerde gang at fagforeningen deler ut prisen.

    Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, forfatter og forsker. I juryens begrunnelse står det blant at NMBU-professoren har en unik evne til å forene ektefølt glede over naturens mangfold med tung akademisk fagkunnskap.

    Juryen trekker ellers frem hvordan Sverdrup-Thygeson kobler fag og naturpolitikk, på en måte om bidrar til samfunnsdebatten gjennom å formidle kunnskap.

    «Sverdrup-Thygeson har et publikumstekke som få er forunt og evner å formidle sin kjærlighet til skogen og alle dens små unike skapninger på en måte som gir naturen en tydelig stemme i det offentlige rom.», står det i begrunnelsen fra juryen, som kan leses i sin helhet her.

    Anne Sverdrup-Thygeson.
  • Felles nordisk initiativ for akademisk frihet

    Joar Hystad

    Fem nordiske fagforeninger, deriblant norske Forskerfubundet, har tatt et felles initiativ for å styrke akademisk frihet, og ønsker å utfordre politikerne som denne uken er samlet til Nordisk råd på Island, skriver Forskerforbundet på sin nettside.

    Fagforeningene har gått sammen om å lage en rapport om status og utfordringer for akademisk frihet i Norden.

    De nordiske landene kommer normalt veldig godt ut i globale oversikter når det gjelder akademisk frihet. Rapporten bekrefter til en viss grad dette, men peker også ut noen utfordringer, blant annet svekking av kollegial styring og akademisk autonomi, eksternt press og avhengighet av finansiering, politisk og ideologisk påvirkning, usikre ansettelsesforhold og trusler og trakassering mot ytringsfriheten.

    Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind oppfordrer de nordiske parlamentarikerne til å følge opp rapportens anbefalinger.

    — Hver av disse utfordringene påvirker direkte akademisk frihet, som er et grunnleggende prinsipp for uavhengig forskning, høyere utdanning og demokratisk engasjement, sier Lind.

  • Fem bransjer får gratis videre- og etterutdanning

    Elise Lystad

    Fra 2025 til 2027 vil ansatte i helse- og omsorgssektoren og solkraftbransjen få tilbud om korte og relevante videreutdanninger, skriver regjeringen i en pressemelding.

    Dette tilbudet blir gratis. Det blir også satt av 15 millioner kroner for å videreføre eksisterende bransjeprogram for industri- og byggenæring i tre år til.

    — Mangelen på kompetent arbeidskraft kan ikke bare løses ved å utdanne flere – kompetansepåfyll til de som allerede er i jobb er minst like viktig. Gjennom bransjeprogram får folk i jobb tilbud om fleksibel etter- og videreutdanning i hele Norge, og får oppdatert kompetanse tilpasset et raskt skiftende arbeidsliv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i pressemeldingen.

    Disse bransjene har aktive tilbud i 2024 og 2025:

    • Avfalls- og gjenvinningsbransjen (2022–2024)
    • Jordbruks-, skogbruks- og gartnerinæringen (2022–2024)
    • Finansnæringen (2024–2026)
    • Informasjonssikkerhet og IKT-bransjen (2024–2026)
    • Solkraftbransjen (2025–2027)
    • Helse- og omsorgssektoren (2025–2027)
    • Industri- og byggenæringen (tredje periode 2025–2027)
  • Kristiania har jubileum med prisdryss

    Elise Lystad

    Under sitt 110-årsjubileum delte Høyskolen Kristiania ut sine årlige priser for fremragende forskning, undervisning og formidling, skriver de på nettsiden sin.

    – I år deler vi ut priser til fem ansatte som på hver sin måte bidrar til å utvikle og formidle kunnskap som utgjør en forskjell. Fra cybersikkerhet til scenekunst, fra spilldesign til influenseranalyse – dette viser ikke minst den store bredden i Kristianias fagmiljøer. Det er spesielt gledelig å se hvordan prisvinnerne kombinerer høy akademisk kvalitet med praktisk relevans. Slik bygger vi en høyskole der forskning, undervisning og formidling henger tett sammen, sier rektor Trine Meza.

    Dette er prisene:

    • Kristiania-prisen for forskning 2023: Professor Andrii Shalaginov ved School of Economics, Innovation and Technology (SEIT) for forskning innen cybersikkerhet.
    • Kristiania-prisen for kunstnerisk utviklingsarbeid: Førstelektor Audny Chris Holsen på Institutt for scenekunst ved School of Art, Design, and Media for forestillingen Lenis blikk.
    • Kristianiaprisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv: Doktorgradsstipendiat Mathilde Hogsnes ved SEIT. Hogsnes har markert seg med formidlingen av sin forskning om influensernes rolle i samfunnet.
    • Årets underviser: Olivier Chateau ved Westerdals institutt for film og medier. Han blir hedret for innovativ tilnærming til undervisning og evne til å engasjere studenter, i faget spilldesign.
    • Årets fagskolelærer: Linda Marie Thorsen fra Esmod, som har utdannelser innen mote.

    Mer om prisvinnerne står på nettsiden til Kristiania.

  • Nordmenn får æresdoktorat i Sverige

    Elise Lystad

    Harald Gaski (68) og Anders Linseth (78) har blitt kreert til æresdoktorer ved Umeå Universitet i Sverige. Det melder Sagat og Nord universitet.

    Harald Gaski er professor ved Samisk høgskole, og Anders Linseth er professor emeritus ved Nord universitet. Gaski hedres for snart 40 års arbeid med samisk litteratur som akademisk fag.

    — Personlig er det selvsagt fint å tildeles et æresdoktorat, det betyr at en er sett og har gjort noe verdifullt også i andres øyne. Den faglige anerkjennelsen for innsatsen med å bygge opp samisk litteraturvitenskap som et eget universitetsfag, er hyggelig å motta, sier Gaski til Sagat.

    Lindseth har jobbet i Norge, Sverige og Tyskland, og hans internasjonale virke bidro til at Umeå ville hedre hans bidrag til utdanning og forskning. Han har utviklet en metode, med Astrid Norberg fra Umeå universitet, som fremdeles brukes i dag.

    — Det var en stor opplevelse. Seremonien var veldig høytidelig, og etter at vi ble presentert for publikum på svensk, så ble promosjonsseremonien gjennomført på latin, sier emeritus Lindseth.

  • Kåkånomics-pris til professor

    Elise Lystad

    Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo (UiO), vinner Kåkånomics-prisen under årets konferanse, skriver Stavanger Aftenblad.

    Juryen skriver at Lie «evner virkelig å løfte blikket fra grafene og figurene, og forklarer økonomiske hendelser med historikerens fengende fortellerglede». Prisen deles ut årlig til en økonomiformidler eller fagøkonom som har bidratt med nødvendig og ny kunnskap til økonomiforståelse.

    — Jeg synes det er veldig hyggelig og fint å motta denne prisen på det jeg mener er en av landets fremste scener for å diskutere økonomi, sier Lie til Stavanger Aftenblad.

    Lie har skrevet flere bøker om økonomi og historie, og er en populær formidler både på universitetet og i avisspalter, podkast og på TV.

  • Legger ned kirke­musikk

    Sveinung Engeland

    NTNU skal ikke lenger utdanne organister og kirkemusikere.

    Kirkemusikkutdanningen ved NTNU legges ned som følge av få elever og dårlig økonomi, melder Vårt Land.

    NTNU ba i vår Den norske kirke ta ansvar og ta deler av regningen.

    Kirkemusikkutdanningen ved NTNU er del av NTNUs Institutt for musikk.

    Fagkoordinator Knut Størdal mener det er en «kirkemusikkrise» i Norge og håper politikerne forstår dramatikken.

    – Jeg tenker at dette er ganske dramatisk for samfunnet og for Den norske kirke. Jeg tror ikke alvoret har gått helt opp for verken kirken eller politikerne ennå, sier han til Vårt Land.

  • 150 millionar til utdannings­samarbeid

    Sveinung Engeland

    14 universitet og høgskular får nær 150 millionar kroner til utdanningssamarbeid med partnarar i Brasil, India, Japan, Kina, Sør-Afrika, Sør-Korea, USA og Canada.

    Totalt 50 prosjekt får støtte gjennom Utforsk-programmet, skriv regjeringa i ei pressemeldng.

    Programmet er ein del av Panoramastrategien og skal bidra til auka kvalitet og relevans i høgare utdanning i Noreg og i dei prioriterte samarbeidslanda og førebu kandidatar på å møte lokale og globale samfunnsutfordringar.

    NTNU toppar lista med flest prosjekt i år. For første gong får Høyskolen Kristiania pengar frå programmet. Høgskulen skal samarbeide med Sør-Korea og India om kunstig intelligens.

  • Randeberg ble gjenvalgt

    Sveinung Engeland

    Lise Lyngsnes Randeberg ble på Akademikernes rådsmøte denne uken gjenvalgt som organisasjonens leder.

    Randeberg har tidligere vært president i Tekna, Akademikernes største medlemsforening. Hun har ledet Akademikerne siden 2021, og var før dette nestleder.

    Lise Lyngsnes Randeberg fortsetter som leder i Akademikerne.
  • Ingeniør­utdanning i Førde legges ned

    Elise Lystad

    Høgskulen på Vestlandet (HVL) legger ned bachelor i byggingeniørfag i Førde, melder Firda.

    Blant annet frafall av studenter og rekrutteringsproblemer er grunnen til at bacheloren legges ned, forteller Jens Kristian Fosse ved HVL. Satsingsområder for høgskulen er digitalisering, bærekraft og lederskap i et nytt byggfag som høgskulen håper kommer til Førde i løpet av de neste årene.

  • Universitet i Danmark evakuert

    Elise Lystad

    To bygg ved Universitetet i Aarhus har blitt evakuert etter at to personer ble dårlige, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

    På formiddagen opplyser universitetet at det nå er 20 studenter som føler seg dårlige etter undervisning i går. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 3 i natt og gjør fremdeles undersøkelser på stedet.

    Universitetet skriver på nettsiden sin at to personer har fått samme symptomer etter å ha oppholdt seg i to ulike bygg. Derfor er byggene evakuert og sperret av. Det gjelder også gangveier utenfor byggene.

    — Som universitet har vi laboratorium, men de er langt vekk fra de aktuelle byggene der studentene har oppholdt seg, opplyser universitetsdirektør Kristian Thorn til Dansk Radio.

    Han sier det er mange ansatte i byggene med laboratorium, og ingen har meldt fra problemer med kjemikalier eller gass der.

    Universitetet anmoder personer med symptomer som kløende hud eller røde øyne om å ringe lege.

  • Nord universitet går inn i Arktisallianse

    Elise Lystad

    Nord universitet går inn i alliansen Arctic Five, som nå blir Arctic Six, melder universitetet i en pressemelding.

    — Dette er bare begynnelsen, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen.

    Arctic Six er en allianse mellom seks arktiske universiteter i Norge, Sverige og Finland. Universitetene har kombinert 10.000 forskere og 90.000 studenter, noe som gjør den til den mest omfattende slike alliansen i europeisk Arktis.

    — Vi får en sterkere stemme internasjonalt. Jeg tror beslutningen universitetene tok i dag er et veldig godt svar på den geopolitiske situasjonen vi er i nå, sier rektor Hansen.

    Alliansen samarbeider om utdanning, forskning og innovasjon som kan bidra til å utvikle Arktis som en bærekraftig region. De samarbeider også med næringsliv og industri.

    Fra mars 2025 skal UiT Norges arktiske universitet overta lederskapet for Arctic Six.

  • UiT-forsker vant pris

    Elise Lystad

    Førsteamanuensis Alexander Tøsdal Tveit mottok den prestisjetunge Frederik Paulsen-prisen under Arctic Circle-konferansen, skriver UiT - Norges arktiske universitet på sin nettside.

    Tveit har deltatt i et forskningsprosjekt om hvordan arktiske bakterier brukes til å bekjempe utslipp av klimagasser. Det følger 100.000 euro med til prisen, noe som tilsvarer rundt 1,2 millioner norske kroner. I prosjektet samarbeidet han med professor Lisa Stein fra Universitetet i Alberta og forsker Fang Wian fra Lawrence Livermore National Laboratory.

    – Vi er beæret over å motta denne prisen som anerkjenner potensialet i prosjektet vårt. Selv om vårt prosjekt bare er en av mange mulige løsninger for å håndtere klimaendringer, understreker denne anerkjennelsen rollen som innovasjon kan spille i årene som kommer, sier Tveit.

    Tveit jobber ved UiT sitt Institutt for arktisk og marin biologi. I prosjektet Biosink har han utviklet biofiltre, der arktiske bakterier brukes til å absorbere fossilt brennstoff, landbruk eller metanutslipp fra avfall. Metan fanget av filteret kan omdannes til biomasse som brukes til gjødsel.

    UiT-forskeren Alexander Tøsdal Tveit blir tildelt pris av UArctic i Reykjavík, på Island.
  • Første kvinnelige professor i medisin blir ridder

    Elise Lystad

    Professor emeritus Kirsten Kjelsberg Osen utnevnes til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder Universitetet i Oslo (UiO).

    Osen var Norges første kvinnelige professor i medisin. Flere internasjonale kollegaer anbefalte at Osen skulle utnevnes, deriblant nobelprisvinnerne i medisin May-Britt Moser og Edvard Moser.

    — I fagmiljøet ved «Anatomen» har Kirsten Osen vært en enestående inspirator, der hun med positiv innstilling og skarp observasjonsevne har vært en viktig pedagogisk og faglig ressurs for mange yngre forskere, sier professor Trygve Leergaard ved institutt for medisinske basalfag ved UiO, der Osen har jobbet.

    Selv sier hun til UiO at hun var «på rett sted til rett tid» i 1971, da hun ble Norges første kvinnelige medisinprofessor. Mange kvinnelige kolleger hadde gått foran. Osen ble ansatt på det nye universitetet i Tromsø, og returnerte etter hvert til Anatomisk institutt ved UiO, som nå heter Seksjon for anatomi.

    — Det er seksjonen som har gitt meg mulighet til, ved siden av undervisning, å følge mine forskerinteresser gjennom 62 år, hvorav halvparten som emeritus, sier hun.

  • Pris til Kalle Moene

    Solveig Mikkelsen

    Professor og økonom Kalle Moene er den første mottakeren av Victor D. Normanns formidlingspris.

    Prisen skal ære Normann som gikk bort i høst.

    -- Dette er en stor ære. Victor D. Normann har vært et forbilde. Når Victor snakket, ble økonomi enkelt. Igjen, dette er noe å strekke seg etter, sier Kalle Moene i ei pressemelding fra Norges Handelshøyskole.

    Moene, som er professor emeritus ved Universitetet i Oslo, får prisen for sitt engasjement som økonom og formidler.

    Prisen er på kr 50.000, og ble delt ut første gang under Alumnikonferansen i Oslo 18. oktober.

    Atle Bergshaven, Herbjørn Hansson og Jens Ulltveit-Moe, samt NHH-alumni og venner av Norman har tatt initiativet til og finansierer prisen.

  • Ny ledelse i AYF

    Elise Lystad

    I går ble det avholdt generalforsamling i Akademiet for yngre forskere (AYF), som valgte Guro Nore Fløgstad og Bjørn Hallstein Holte som henholdsvis ny leder og nestleder, skriver de i en pressemelding.

    — Det er turbulente tider i norsk akademia, og oppsigelser og sluttpakker er en realitet for vitenskapelig ansatte ved flere institusjoner. Kutt i kunnskapssektoren, kombinert med raske endringer, påvirker særlig yngre forskeres akademiske frihet, forskningsvilkår og arbeidsforhold, sier nyvalgt leder Fløgstad.

    Fløgstad er professor i lingvistikk og norsk ved Institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun ble medlem i AYF i 2022.

    — AYF blir 10 år neste år, og har gjennom disse årene vært en sentral stemme og viktig dialogpartner i norsk akademia, takket være iherdig innsats fra våre medlemmer som representerer vitenskapelig tyngde og bredde. Vi vil jobbe for at yngre forskere blir hørt i offentligheten, sier nestleder Holte.

    De to er valgt inn for et år, til neste generalforsamling i 2025.

    I tillegg til disse to består nå styret av styremedlemmene Aase Kristine Lundberg, Erik Knudsen og Haley De Korne. De Eksterne styremedlemmene er Trygve Svensson og Anine Kierulf. Førstevara er Lene Liebe Delsett og Marius Korsnes.

    Til venstre Bjørn Hallstein Holte og Guro Nore Fløgstad. Fra generalforsamlingen til Akademiet for yngre forskere i Bergen.
  • Nytt samarbeid for unge forskere

    Elise Lystad

    Konkurransen Unge Forskere (KUF) og CAS – Senter for grunnforskning inngår samarbeid, melder førstnevnte på sin nettside.

    Med det nye samarbeidet kan KUF opprette en ny pris, kalt CAS Grunnforskningspris.

    Grunnforskning defineres som eksperimentell eller teoretisk aktivitet ment til å avdekke ny kunnskap om observerbare fakta og underliggende fenomener, skriver KUF. Primært er den drevet av nysgjerrighet.

    KUF drives av Akademiket for yngre forskere, med hensikt å skape begeistring og engasjement for forskning hos unge. Elever på ungdoms- eller videregående skole kan søke, og må være fylt 13 år i kalenderåret konkurransen gjennomføres i.

  • Bergen Arkitekthøgskole akkreditert

    Elise Lystad

    Bergen Arkitekthøgskole (BAS) har nå fått akkreditering som høyskole etter at Nokut godkjente det systematiske kvalitetsarbeidet ved institusjonen, skriver Nokut.

    – Vi vil gratulere BAS med institusjonsakkrediteringen, som innebærer at de vil få større fullmakter til selv å kunne akkreditere studieprogrammer. Godkjenningen fra Nokut betyr at BAS nå kan søke Kunnskapsdepartementet om endret institusjonskategori. Det endelige vedtaket om endret status gjøres av Kongen i statsråd, sier direktør i Nokut Kristin Vinje i en pressemelding.

    Akkrediteringen som høyskole innebærer at institusjonen nå kan akkreditere egne studietilbud på bachelornivå.

    En sakkyndig komite har vurdert BAS sin søknad om akkreditering, og saken ble behandlet av Nokuts styre i februar. Der vedtok styret at akredditering kan gis når systematisk kvalitetsarbeid er godkjent. Det gjorde Nokut forrige uke.

    I vurderingen fra den sakkyndige komiteen vises det til at “BAS bidrar med forsknings- og kunstnerisk utviklingsarbeid av høy kvalitet, og at høyskolen har markert seg i internasjonale sammenhenger”.

  • Ny utfordrer i Unio-valg

    Elise Lystad

    Kristian Mollestad, som er Forskerforbundets nestleder, stiller nå som lederkandidat for toppvervet i Unio, melder Forskerforum.

    — Det er Unios medlemmer som bærer velferdsstaten vår. Der har Unio en kjempeviktig rolle, og det er vi som skal bli hørt og lyttet til i første omgang når det gjelder utviklingen av velferdsstaten, og ikke minst offentlig sektor i et vidt begrep, sier han.

    Det er totalt tre kandidater til vervet. I tillegg til Mollestad stiller leder i Forskerforbundet Guro Lind og tidligere leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

Powered by Labrador CMS