NTNU i melding til ansatte: «Dårlig folkeskikk å gjøre skjulte lydopptak»
Lydopptak. HR- og HMS-avdelingen ved NTNU mener at det bryter med universitetets kjerneverdi om å opptre respektfullt og med omtanke for hverandre når ansatte gjør skjulte lydopptak av møter de deltar på.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
22. november publiserte NTNUs intranettside «Innsida» en sak der HR- og HMS-avdelingen ved NTNU advarer de ansatte mot å gjøre skjulte lydopptak av møter og samtaler på jobben.
Det var Universitetsavisa som først omtalte saken.
«Bryter med NTNUs kjerneverdi»
I innlegget på NTNUs intranettside, som Khrono har fått tilgang til, uttaler HR- og HMS-sjef ved NTNU, Arne Kr. Hestnes, følgende:
NTNU burde heller stille seg spørsmålet om hva det er som gjør at folk tar lydopptak
Sturla Søpstad
— Dette bryter med NTNUs kjerneverdi om å opptre respektfullt og med omtanke for hverandre. Det er skikk og bruk å bare gjøre lydopptak av en samtale der dette er avklart og akseptert på forhånd av den eller de andre deltakerne i samtalen.
Videre kan man blant annet lese at HR- og HMS-avdelingen mener at «det er uetisk og dårlig folkeskikk å gjøre skjulte lydopptak av møter og samtaler på jobben.»
— NTNU burde heller stille seg spørsmålet om hva det er som gjør at folk tar lydopptak, sier NTL-leder Sturla Søpstad til Universitetsavisa.
UiB: — Aldri vært tema hos oss
Khrono har snakket med flere HR- og personalledere ved ulike institusjoner for å høre hva som er status hos dem når det gjelder tematikken rundt skjulte opptak av samtaler mellom ledere og ansatte.
HR-direktør ved Universitetet i Bergen, Sonja Irene Dyrkorn, understreker at hun ikke kjenner saken fra NTNU godt nok til å uttale seg om den.
— Det er litt vanskelig for meg å gi tilbakemelding på den konkrete saken ettersom jeg ikke kjenner detaljene, men hos oss har dette som har med skjulte lydopptak å gjøre aldri vært et tema, så vidt meg bekjent. Det har aldri vært oppe til diskusjon, sier Dyrkorn til Khrono.
Personal- og organisasjonsdirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge, Elisabeth Borhaug, forteller at de, i likhet med UiB, ikke har drøftet dette temaet ved USN.
— Dette har ikke vært en problemstilling hos oss, og vi har heller ikke tenkt å løfte det opp som en sak. Vi fokuserer på at forholdet mellom ledelsen og de øvrige ansatte skal være basert på tillit, sier Borhaug.
UiA: — Vi støtter NTNU
Fungerende personal- og organisasjonsdirektør ved Universitetet i Agder (UiA), Anne Grete Lindeland, svarer på Khronos henvendelse via e-post. Hun skriver følgende:
UiA har ikke hatt saker med bruk av skjulte lydopptak. Vi støtter NTNU i at dette er uetisk og uakseptabelt.
Anne Grete Lindeland
— UiA vil først og fremst oppfordre ansatte til å bruke «Si fra systemet» når de ønsker å varsle om uønskede forhold ved UiA. Dette vil gi de ansvarlige mulighet til å iverksette nødvendige tiltak, og å unngå lignende hendelser i fremtiden.
Når det gjelder skjulte lydopptak, melder Lindeland dette:
— UiA har ikke hatt saker med bruk av skjulte lydopptak. Vi støtter NTNU i at dette er uetisk og uakseptabelt.
Forskerforbundet: — Uttrykk for utrygghet
NTNUs HR- og HMS-avdeling mener problemstillingen rundt skjulte lydopptak er spesielt aktuelt rundt årsskiftet når det gjennomføres medarbeidersamtaler i mange enheter.
I innlegget på intranettet presiseres det at det et lovbrudd hvis man gjør lydopptak av samtaler en selv ikke deltar i, men at det er tillatt å gjøre opptak av samtaler hvor en selv deltar. Dette gjelder også skjulte opptak.
I tillegg til NTL har også Forskerforbundet uttalt seg om temaet i saken til Universitetsavisa.
— Jeg skjønner fra arbeidsgivers ståsted at det er uheldig om dette er noe som blir utbredt. Samtidig tenker jeg arbeidsgiver må se på dette som et uttrykk for utrygghet blant sine ansatte, sier leder i Forskerforbundet, Gry Eva Sinkaberg Alterskjær, til Universitetsavisa.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!