De er studenter ved to universiteter samtidig
Musikkteknologi. NTNU og Universitetet i Oslo har for første gang gått sammen om å lage et fellles studieprogram. Resultatet er masteren Music, Communication and Techonology.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På en liten lab ved Universitetet i Oslo (UiO) har rektor Svein Stølen, sammen med en liten forsamling, samlet seg.
— Jeg har selv brukt mye tid på laboratorier, men ikke en som denne her, sier Stølen til forsamlingen, men også til en diger skjerm som dekker nesten hele den ene veggen.
Og der, på skjermen, står Gunnar Bovim, rektor ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), og smiler tilbake.
For selv om de to rektorene er i hver sin, er de på mange måter også i samme rom. Et felles klasserom for både UiO og NTNU, kalt Platformen.
Det er her masterstudentene i Music, Communcation and Techonology skal holde til, som de første studentene i et helt unikt samarbeid mellom de to universitetene.
En studentmasse i to byer
Lenge har både UiO og NTNU vært ledende i verden innen musikkteknologi, og de har lenge snakket om et felles samarbeid.
Så, for to år siden, fikk førsteamanuensis Alexander Refsum Jensenius ideen om et felles masterprogram på tvers av de to institusjonene.
— Det har gått lynraskt, egentlig, og vi har fått utrolig støtte over alt. Så er også videokommunikasjon veldig i tiden, men det er ikke så mange som gjør det på det nivået vi har tatt det til, forteller Jensenius.
Han er musikkforsker ved Institutt for musikkvitenskap på UiO, og skal være ansvarlig for masterprogrammet sammen med førsteamanuensis ved NTNU Sigurd Saue.
Så er også videokom-munikasjon veldig i tiden, men det er ikke så mange som gjør det på det nivået vi har tatt det til.
Alexander Refsum Jensenius
— Studentene vi har tatt opp er offisielt studenter ved begge universitetene, og de vil få et felles vitnemål. Tanken er at det ikke skal være en studentmasse i Trondheim og en i Oslo, men én felles studentmasse som gjør alt sammen, fortsetter Jensenius.
Han forteller at studentene er håndplukkede, og at selv om majoriteten er musikk- og teknologistudenter, er det mange med svært forskjellig bakgrunn.
— Vi har også en arkitekt, en danser, kunstner, en litteraturviter og en medieviter, sier han, og legger til:
— Vi har et veldig tverfagelig studium, og det eneste kravet vi har stilt er at man må ha en bachelorgrad for å kunne søke.
Spente på hva fremtiden bringer
To av studentene som har kom gjennom nåløyet og er tatt opp til masterprogrammet er Juno Jensen og Sam Roman. De er begge spente på de kommende studieårene.
— Jeg er veldig takknemlig for å få være med på dette, og spent på hvordan det blir å studere på et så innovativt studie, sier Jensen.
Hun tror kommunikasjonen mellom studentene ved UiO og NTNU, som vil foregå via storskjermer i klasserommet, kommer til å bli interessant.
— Samtidig tar det nok litt tid før man blir vandt til det, legger hun til.
Roman sier seg enig.
— Jeg er også spent på hvordan det blir å spille musikk med hverandre, når vi er i forskjellige byer. Det gjenstår å se hvor ekte det kan bli.
De understreker at å lære seg å jobbe gjennom Portalen, og videreutvikle og forbedre teknologien, er en del av studieløpet.
— Det er en del av det vi skal lære, og jeg tror det blir nyttig med praktisk, hands on-erfaring med teknoloigen, sier Jensen.
— Vi starter jo nå helt fra bunn av med denne teknologien, så jeg er spent på hva fremtiden bringer, legger Roman til.
Ikke noe mer Skype
Jensenius forteller at ettersom undervisningen vil finne sted i begge byene samtidig, spiller det ingen rolle i hvilken by studentene er fysisk tilstede.
Sånn kan de fritt veksle mellom å være student i Oslo eller Trondheim.
— Men man har jo gjerne en tilhørighet et sted da, siden er greit å bo et sted, sier Jensenius, og legger til:
— Alt de gjør er sammen. Vi bruker en omvendt klasseromsmetode, så det er ikke noen vanlige forelesninger i det hele tatt. Alt er basert på gruppearbeid.
Og alt gruppearbeidet vil også skje på tvers av byene.
— Det er ikke lov å ha grupper bare her, eller bare der, men vi skal tvinge dem til å ha grupper sammen.
Skjermene på laboratoriet vil alltid være på, slik at man alltid er tilstede både i Oslo og Trondheim samtidig så lenge man er i samme rom.
— Vi er veldig opptatt av å komme oss vekk fra den Skype-tankegangen hvor man må ringe opp og dekningen blir avbrutt og det er forsinkelser.
Jensenius understreker at både de ansatte og studentene er spente på hvordan studiet kommer til å bli, men at det er også er god stemning blant de involverte.
— Vi hadde en fantastisk uke nå hvor alle studentene var fysisk sammen i Trondheim, før vi nå setter i gang med selve undervisningen.
— Det er ganske fantastisk å stå her
Da masterprogrammet ble lansert var rektorene ved de to universitetene tilstede i hver sin ende av Platformen, og holdt tale.
— Det var på tide at vi lagde et felles masterprogram på tvers av universitetene, og jeg sikker på at mange her er enige med meg i dette, sa Bovim under lanseringstalen.
Han understrekte at programmet representerer sterke og komplimenterende akademisk grupper innen både musikk og teknologi.
— Vi har lenge ønsket dette samarbeidet, så i dag er en viktig dag for å samle rekkene våre.
Stølen stilte seg også positiv til det nye samarbeidet.
— Jeg synes det er ganske faktisk å stå her, og jeg tror det vi ser her er en ny fremtid. Vi ser en kommunikasjonsplatform her som er veldig interessant, og på utfordrende for mange måter, spesielt for folk på alder med oss rektorene, sa Stølen.
— Jeg er ikke så sikker på det, var Bovim rask med å innskyte.
Stølen påpekte at selv om den teknologiske utviklingen som vil finne sted på masterprogrammet er viktig, er det også viktig at man blir trent opp til å kommunisere og samarbeid over lange avstander.
— Det er altså det første studieprogrammet med én klasse fordelt på to fysiske lokasjoner, så det blir veldig interessant å se hvilken vei dette går hen, avsluttet Stølen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!