NSOs landsmøte vedtok uttalelse om representasjon i gruppen som skal utrede foretaksmodell i universitets- og høgskolesektoren. Nå får de støtte fra NTL og Forskerforbundet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studenter og ansatte krever plass i utredning om foretaksmodellen

Foretak. Både NTL, Forskerforbundet og NSO krever plass i utredningen som skal vurdere foretaksmodellen i høyere utdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTLs foreninger på universiteter og høgskoler er glade for at Norsk studentorganisasjon (NSO) så tydelig tar stilling til regjeringens planer om såkalt «nye tilknytningsformer» for sektoren.

Autonomi er ikkje privatisering

I uttalelsen som NSO vedtok på sitt landsmøte sist helg heter det blant annet:

«Når departementet vurderer tilknytingsmodellar for utdanningsinstitusjonane med autonomi som grunngjeving, vil me peike på at autonomi ikkje er det same som privatisering. Ei lausriving av institusjonane frå statleg styring vil føre til ein mindre samkøyrt utdanningssektor, og meir kamp om dei allereie avgrensa ressursane i sektoren».

NTL (Norsk Tjenestemannslag) deler NSOs grunnleggende vurderinger av situasjonen. NTL vil slutte seg til kravet om at ansatte og studenter må være representerte i utredningene om disse spørsmålene, heter det i en uttalelse fra NTLs nasjonale konferanse for universitets- og høgskolesektoren, som holdes på OsloMet mandag og tirsdag denne uka.

Også Forskerforbundet vil med

På konferansens første dag ble statssekretær Rebekka Borsch utfordret på om regjeringen vil gi representasjon til studenter og ansatte i det kommende arbeidet.

En utredning som skal ta opp spørsmål der ansattes lønn, arbeidsvilkår og pensjonsordninger potensielt er i spill, må ha representasjon fra fagforeningene i sektoren, heter det i meldingen fra NTL.

Petter Aaslestad, Forskerforbundet. Foto: Erik Norrud

Også Forskerforbundet er klar på at de støtter NSOs uttalelse og på linje med NTL krever de plass i gruppen som skal gjennomføre en mulighetsstudie.

— Når tilknytningsformene i høyere utdanning skal diskuteres, er det naturlig og nødvendig at de ansatte og studentene er med i prosessen. Våre perspektiver og erfaringer er viktige, både når det gjelder å peke på utfordringer i sektoren og for å finne gode løsninger, sier Forskerforbundets leder Petter Aaslestad, i en pressemelding.

«NTL har kompetansen»

— NTL organiserer bredt i sektoren og har medlemmer fra alle stillingskategorier. Vi har derfor kunnskap og erfaringer som gjør at vi kan bidra med kompetanse om problemstillingene som følger av eventuelle endringer av tilknytningsformer for universitet og høgskoler, sier Jørgen Melve til Khrono.

Han er hovedtillitsvalgt for NTL ved Universitetet i Bergen.

Fakta

Skal utrede foretak

Gjennom en mulighetsstudie, vil Kunnskapsdepartementet se på ulike tilknytningsformer for statlige universiteter og høgskoler, f.eks. en foretaksmodell.

Departementet legger til grunn at eventuelle alternative tilknytningsformer må gi mer autonomi.

De økonomiske og administrative konsekvensene av alternative tilknytningsformer kan antagelig være betydelige og må utredes nøye.

Departementet har som utgangspunkt at andre tilknytningsformer ikke innebærer lavere tildelinger over statsbudsjettet, men de kan ha andre konsekvenser i form av for eksempel økt økonomisk fleksibilitet.

Videre legger departementet til grunn at dersom det blir aktuelt å vurdere alternative tilknytningsformer, kan det tenkes at de passer for noen, men ikke alle.

Omorganisering kan bli aktuelt for noen, mens andre forblir del av staten. Departementet har som utgangspunkt at statlige universiteter og høgskoler ikke skal gis en annen tilknytningsform dersom de ikke ønsker det selv.

Departementet skriver at de legger til grunn at en slik mulighetsstudie vil være et omfattende arbeid.

Også dette bør gjennomføres i tett dialog med sektoren.

Kilde: Kunnskaps-departementet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS